Má v tomto prípade význam štúdium práva?

29. sep 2021

Ahojte, potrebovala by som poradit, resp. vidiet nazor/skusenost niekoho ineho alebo niekoho, kto riesil nieco podobne. Premyslam, ze by som sla externe studovat pravo, avsak nie preto, ze by som chcela v pravnickej oblasti posobit (profesijne som orientovana uplne inym smerom), ale preto, ze ma to k pravu vzdy tahalo. Cize by som studovala len pre seba, lebo by som chcela byt vzdelana v tejto oblasti z vlastnej iniciativy.. Myslite, ze je to dobry napad? Ja casto premyslam, ze je to marnost, ale uz dlho mam pravo v hlave a hovorim si, ze prinajhorsom skusim a odidem, ak by som nakoniec zistila, ze to nezvladam popri praci, alebo by ma to nenaplnalo ako si teraz myslim. Sli by ste do toho na mojom mieste alebo nie?

liz_lemon
29. sep 2021

ano, kludne do toho chod, pravo sa ti vzdy moze hodit, a studium ti urcite rozsiri obzory, spoznas novych ludi, urcite to nie je zbytocne

terina25
29. sep 2021

Presne nad tymto rozmyslam rok co rok v case podavania prihlasok. Pravo bolo mojim snom. No tiez si vravim, ci to dam po tolkych rokoch mimo skoly. Tiez by to uz pre mna z profesijneho hladiska zmysel nemalo. A zase ,,vyhodit,,kopec penazi za studium len kvoli tomu,ze je to moj sen. Neviem 🤷

lindous
29. sep 2021

Prednášky by mohli byť pre niekoho ako si ty určite zaujímavé a obhacujúce, ale či sa ti bude "len" kvôli rozšíreniu obzorov chcieť hodiny sedieť nad knihami, učiť sa na skúšky (a písať práce (aj na predmety a skúšky, ktoré ťa možno nebudú až tak baviť) je určite na zváženie ... myslím si, že to máš trochu zidealizované... ja teda právo neštudujem, ale poznám viac ľudí, ktorí ho vyštudovali a (ako na každej škole) mali aj predmety, ktoré boli "zbytočné", nudné alebo veľmi náročné a vytrápili sa s nimi ... či je tvoja motivácia dostatočná, aby si ich prekonala musíš vedieť ty 🙂 .... ale ako píšeš, vždy môžeš skončiť a ak ti to neurobí škrt v rozpočte, tak asi prečo nie

janinah
29. sep 2021

Ak s tým nebudeš robiť,tak to veľmi skoro zabudneš.a tiež to nebude zadarmo.

baboobchod
29. sep 2021

Omg toto píšem ja cca pred rokom? 😁 ja som teraz prvacka externe na práve na UK. Pred 16 rokmi som skončila STU a robim vo finančnej oblasti. Dobre si rozmysli, či do toho pôjdeš 😂 4 roky Bc., ďalšie 3 Mgr.. celé piatky a soboty prednášky… samoštúdia kopa. Drahé učebnice… ja to už trochu aj ľutujem a to sme iba začali 😂 toto všetko treba zvážiť… lebo poslať prihlášku je najmenej. Potom to bude vyžadovať fakt kopu času.
Keď ťa právo “iba” zaujíma, tak na stránke fakulty sú všetky prednášky pre denných študentov online, môžeš si ich púšťať 😁

michaela1919
29. sep 2021

Skutocny pravnik by si takuto otazku nikdy nepolozil. Prve dva/tri roky studujete viacmenej predmety odveci historiu atd. Ak si chcete studovat zakony, na to nepotrebujete skolu.

ankare
29. sep 2021

Choď do toho!

veronice
29. sep 2021

Pozri, ak ta to laka, urcite to vyskusaj, nemas co stratit a v dnesnom svete vobec nie je na skodu mat rozsirene obzory, hlavne tymto smerom... Moja sesternica je ten typ vecneho studenta, uz ma 3 vysoke skoly (aleb nuz aj 4? uz sa v nej stracam🙈 😁) a robi si ich presne pre toto - lakaju ju informacie, bavi ju vzdelavat sa....
Takze ak mas moznost, velmi ta povzbudzujem, chod do toho! 🙂 💪🍀

patus_2
30. sep 2021

Študovať môžeš aj bez vysokej školy. Ja by som do toho nešla. Podľa toho čo píšeš, si pravdepodobne na VŠ nechodila, lebo to vidíš veľmi ružovo. Kľudne si pozri odporúčanú literatúru, čítaj a štúduj po večeroch. Samotná VŠ ti obzory nerozšíri, pokiaľ sa budeš učiť len preto, aby si prešla skúšky

barborab1411
30. sep 2021

právnicka fakulta a obzvlášť riman (rímske právo ) na začiatok dajú riadne zabrať , pozri si ako ti tu radili najprv nejaké prednášky , mám pocit že právnické fakulty robia aj veľa prednášok pre verejnosť tak skús najprv toto a uvidíš.

bellovag
30. sep 2021

Škola ako taká Ti dokopy nič nedá....ak v tom nemieniš pokračovať aj v praxi, je to strata času a peňazí...PS: Skončila som právo a v obore pracujem 15 rokov

janka_266
30. sep 2021

Nie, pokial sa tomu nebudete venovať, čítanie zákonov po večeroch bude mat rovnaký efekt ako štúdium práva na vš, možno aj lepší 😃

mistymay33
30. sep 2021

Ja si myslim, ze investícia do štúdia nikdy nebude márnosť, ak to chces, chod do toho. Skoncit mozes hocikedy… a druha vec, nikdy nevies kam ta zivot zavedie, mozno o 20 rokov budes ďakovať vesmíru, ze si to pravo nakoniec isla studovat.

esmera50
6. apr 2023

@terina25 aj ja mám sny, ale tiež si hovorím že po jednej VŠ, po toľkých rokoch, čo som sa nič neučila...

modrykonik33
6. apr 2023

VŠ je dosť náročná, psychicky aj časovo, ak si chceš rozšíriť obzory zameraj Sa skôr na samostudium prípadne nejaké kurzy, knihy atď.