Má to ešte zmysel?

1. okt 2024

Ahojte, skončila som strednú školu a odvtedy pracujem (aktuálne mám 22). Doteraz som sa v podstate hľadala, nevedela som v čom by som sa vedela predstaviť a v čom som dobrá. Ukázalo sa z aktuálnej práce, že som dobrá v práci s deťmi (teraz mám deti mentálne a telesne postihnuté) a začalo ma to celkom zaujímať. Zúčastňujem sa rôznych webinároch a podobne. Nevidím to úplne na pedagogický smer, skôr možno psychológia a možno centrum včasnej intervencie alebo školský psychológ.
Chcela by som začať študovať budúci rok, zatiaľ by som chcela ostať v tejto práci, prax mi určite pomôže neskôr k práci.
Problém je, že rodina očakáva už iné ciele než štúdium. Išla by som študovať externe, takže plat by som mala. Od skončenia strednej prispievam domov a všetko si platím zo svojich. Avšak doma sa už očakáva, že sa odsťahujem a nie, že ešte len teraz začnem študovať. Nech počítam ako počítam, nevychádza mi platiť čo i len nájom plus všetko okolo, externé štúdium, cestovanie atď atď.
Chápem rodinu, no zároveň aj keď si školu nespravím možno sa viem stiahnuť v malom byte na prenájom ale odtiaľ sa opäť nepohnem, keďže mi bude chýbať vzdelanie a vzdelanie si nebudem môcť dorobiť.
Aký máte názor? Je už neskoro študovať alebo ako ďalej?

jankafresova
1. okt 2024

nikdy nie je neskoro študovať, viacerí kamaráti v Bratislave a v Prahe mali aj dve vysoké školy, druhý diplom dostali okolo 30ky.
Na kamoškiných promóciách vo Viedni s ňou končili a dostávali diplomi aj nápadne starší spolužiaci, ona mala 27, lebo po strednej mala pauzu.

Nemáš možnosť diaľkového štúdia na vysokej škole popri práci ktorá by to zaplatila..., že by sa to platiť dalo?

Ak nevychádza finančne teraz študium,
nedalo by sa
našetriť si, alebo vziať pôžičku,
alebo si priamo od niekoho požičať a splatiť po študiu?

Ty hlavne rob čo ty chceš, čo plánuješ a čo ťa baví, ak je to možné. Rodina nech si rozpráva svoje hluposti, ty si plnoletá, je to tvoj život.
Hlavne si chráň zdravie, aj to psychické.

Ak ti rodina nepomože s peniazmi na študiu, snaď sa bude dať niekde si požičať, privyrobiť, alebo počas roka-dvoch nasporiť - ak ozaj máš o študium záujem.

študium nie vždy dá človeku všetko, nie vždy za to stojí.
Ale diplom často potom otvorí dvere na rôzne pracovné pozície, kde by to inak šlo ťažšie, to je zase jeho výhoda.
A ak ťa študium ozaj baví - tak to je priorita.
Ak by nebavilo, dá sa aj zmeniť, alebo zanechať, alebo urobiť si popri práci nejaký kurz.

Ak sa dá, odsťahuj sa od rodiny
na vysokošskolský internát,
alebo na nejaký lacný byt - privát, zo štyrmi izbami, kde budete štyria v každej izbe jeden, a tak spoločne platiť nájom,
alebo v najhoršom byvaj u nejakej kamarátky alebo rodinym kde ti nebudu prikazovať kadečo.
určite nájdeš dobré riešenie pre teba (nie pre rodinu ani pre nikoho iného)

hiro
1. okt 2024

Zase hrozne vela rokov to na studium nie je. Ale odstahovanie by nemal byt taky problem, nie? Ja som od 20 rokov byval zopar rokov na ubytovni - co bolo asi tak 4m x 2m pocas denneho studia (vlastne 4 ludia v dvoch mikro miestnostiach + kupelka) na vysokej skole, brigady to ako tak pokryli a potom v prenajatom byte - na ten som si zarobil cez 3 mesiace letnych prazdnin... Staci si niekoho naist (alebo viac ludi) a zdielat naklady 🙂

autor
1. okt 2024

Áno uvažovala som aj nad tým, že to zoberiem z iného konca. Nie práca + externé štúdium ale denné štúdium plus brigády a internát (zdieľaný byt) a všetko v meste štúdia. Lebo takto bývam bývam na mieste x, pracujem na mieste y a štúdium by som mala na mieste z

jana005
1. okt 2024

Ja sa čudujem tvojím rodičom. Prečo ťa chcú dostať z domu? Veď by ťa mali podporiť a pomôcť ti.
Keby si bola moje dieťa, bola by som na teba hrdá a pomohla ti.

marianarem
1. okt 2024

Urcite nie je neskoro studovat, kamarat koncil medicinu v 40ke, dalsi kamarat specialnu pedagogiku pomaly v 50ke, suseda mala dospeleho syna, ked zacala studovat socialnu pracu, chodili so synom na jednu skolu 🙂
Ale teda asi by som isla byvat samostatne, prec od rodiny a skusila to vykryt nejakymi brigadami. Mne sice financovali studium rodicia, ale mam studentov, ktori si nan zarabaju sami, takze da sa to. Aj si to potom viac vazia a snazia sa, nepridu len tak vyskusat, ci nahodou nevystuduju.

babydesire
1. okt 2024

Tiez by ma to ako rodica potesilo a podporila by som svoje dieta, zvlast ak viem, ze ho to zaujima, ze ho to naplna, ze nejde o rozmar...

Externe studovala aj svagrina, platila najom a vsetky vydavky + syn. Na skolu chodila raz tyzdenne 40km vlakom..je z nej Ing.

Urcite svoju sancu nezahod a chod do toho..a bonus - na SR chybaju psychologovia, hlavne detsky,, myslim ze pri nasej vlade stav lepsi nebude este riadne dlho, takze miesto po vystudovani budes mat iste

dadis
2. okt 2024

Pokojne studuj. Rodicia to preziju 😉