Ahojky! Momentálne študujem na gymnáziu a už dlhšie zvažujem štúdium logopédie. Vždy ma lákalo štúdium v zahraničí a tak som rozmýšľala nad štúdiom konkrétne v Česku. Nájde sa tu niekto kto ma skúsenosti so štúdium logopédie či už u nás alebo v Česku?
Ďakujem vopred za odpovede 🙂
Ako u nás v meste je situácia s logopedmi katastrofálna a celkovo na Slovensku je ich dosť málo. Čiže je to žiadané povolanie. Ale zasa do Česká by som študovať nešla, veď tam ide presne o výslovnosť atd, ak nie si rodená češka môžeš mať problém. A naopak načo ti bude na Slovensku štúdium zamerané na výslovnosť českého jazyka. Ak už, tak to študuj podľa mňa na Slovensku
@lenuska9999 isla som jej pisat presne toto iste. To je tak specificky odbor, ze tazko ho studovat v čr.
To je ako keď na školách ucia nemcinu ucitelky, ktoré nikdy v nemecky hovoriacej krajine neboli.
Doučovanie som siestacku memcinu a pani učiteľka im vysvetlila, že člen der sa vyslovuje del.
Hruza. A podobny efekt by malo štúdium logopédie v Čechách a praktizovanie na SK.
@svetlonos tak ak by som sa nakoniec tak rozhodla a šla študovať do Česka na Slovensko by som sa určite neplánovala vrátiť praktizovať 😀
Len aby ta ako slovenku na tu logopediu v Cesku vobec zobrali. Uz aj s ucitelstvom primarneho a predprimarneho vzdelavanie je problem ak nie je cestina tvoj hlavny hovorovy jazyk a neovladas ho slovom a pismom.
myslim si ze nemozes studovat logopediu v cesku nakolko podmienkou je ovladat bezchybne materinsky jazyk (cesky) a to v pripade cudzinca nie je mozne, ak by si sa viac zaujimala o logopediu ako taku, zistis, ze kazdy jazyk ma svoje specifika ktore sa formuju v prvych mesiacoch zivota dietata - napr. v cesku je to ř a pod. takze nemozes vykonavat povolanie ci studovat, kde je potrebne zvladnut jazyk na materinskej urovni
Je pre teba cestina materinsky jazyk? Lebo pre logopediu je dost podstatne ci naozaj vies cesky ci si to len myslis