Lenivosť pred štátnicami

13. máj 2024

Ako sa motivovať ? Čakajú ma štatnice koncom mesiaca ,avšak malo ešte viem a treba sa mi učiť,no ide o to že som strašne sklamaná zo seba,dávam si viackrát budik napríklad na 5 ale reálne vstanem aj tak o tej 7 ,nič sa mi celý deň nechce,som strane neproduktivny človek ,aj keď z časti za to môže ešte moja finančná situácia,že veľmi nikam nechodím ale všetko sa po škole zmení,len som taká že nič sa mi nechce,na mobile trávim strane veľa času ,máte to niekto podobne ? Už sa to so mnou ťahá tri roky

buberova
13. máj 2024

Čo by si povedala na také pravidlo že presne o 10:00 odkladám telefón a idem pol hodinky sa učiť.. iba pol hodinky, to nie je nič strašné.. a potom znova si daj pol hodinky pauzu a znova o 11:00 si dáš cieľ že si ideš robiť na nejaký kratší čas poznámky..

Daj si nejaké realistické menšie ciele.. a mobil zahoď kdesi cez pol izby

lukbe
13. máj 2024

Máš motiváciu a cieľ, že všetko sa po skole zmení. Tak do toho daj teraz viac úsilia, lebo ak nebude škola skončená, tak sa naozaj zmení, ale iným smerom. Jednoducho sa musíš prinutit teraz popracovať. Môžeš aj tak, ako tu napísali, istý čas sa učiť a máličko iné záujmy. Inak to nepôjde.

0silvia0
13. máj 2024

Tvoja lenivost sa vola prokrastinacia a funguje na nu len rezim a sebazaprenie. A prestan sa vyhovarat, svoj zivot mas vo vlastnych rukach.

zuzuliennka1
13. máj 2024

mas len dve moznosti - zatnes zuby a dobojujes to, zostatnicujes a uspesne skoncis skolu a budes mat klud a mozes oddychovat do aleluja..
alebo sa budes vyhovarat, odkladat to, nezostatnicujes a pokazis si cele leto ucenim sa na opravny termin, niekde sice byva uz augustovy, ale niekde treba cakat dalsi rok. budes si platit rocnik navyse a budes s tym mat len kvantum starosti. tak si to zrataj, ci ti to stoji za tu prokrastinaciu a lenivost teraz

carolynka
13. máj 2024

A nebojis sa, ze statnice nespravis, ked sa neucis?
Mozno nie si ranny typ. Dobre sa vyspi, pocum do mobilu a potom o 10.odloz mobil a otvor studijny material. Sprav si caj a venuj sa studiu kym ten caj nevypijes. Potom pauza, a dalsia pol hodina. Musis si vytvorit momentum. Predstav si, ake stresy to budu 3 dni pred statnicami, ked sa nebudes ucit. Nestoji to za to.
Inak znies, ze mas ADHD ked si nevies zorganizovat cas na taku dolezitu vec ako ucenie na statnice a prokrastinujes.

zuzuliennka1
13. máj 2024

@carolynka ziadne adhd, lenivost a prokrastinacia. su take typy ludi, co sa vedia nastartovat, az ked im doslova hori pod zadkom, mozno je to aj autorkin pripad

zuzana76
13. máj 2024

@zuzuliennka1 prokrastinacia je jednym zo znakov ADHD, ale u autorky suhlasim, ze nemusi ist prave o ADHD a je len obycajne leniva

veltraud
13. máj 2024

hahaha, ja ked som sa ucila na statnice, tak sa cely dom ligotal :D a este som sa vyrazne zlepsila v ping-pongu :D. to patri k tomu. potom som dobiehala posledne dva tyzdne, samozrejme...

zuzuliennka1
13. máj 2024

@zuzana76 tak ak by to adhd aj mala, o dovod viac na sebe makat a zadat si jasne ciele. rano vstat, nemusi o 5:00, ked ma problem tak skoro, staci aj o tej 7mej ale hned vstat, najest sa, hygiena a sadnem nad knihy. do 10:00. kratka pauza, wc, tekutiny a ucim sa dalej.
mne pomohlo ist sa ucit do kniznice, doma ma vsetko rozptylovalo.
a v kniznici su aj mobily zakazane, tak by ju to tak nelakalo

zuzana76
13. máj 2024

tak ja som mala statnice rozdelene na 4 casti, na dve som sa ucila 3 tyzdne, jazyky mesiac a to denne od rana do vecera, prestavky len na jedlo a kratky oddych

diewcatqoo
13. máj 2024

Ono, keby som si dala za ciel vstat o piatej rano a zacat sa ucit, tak tiez by sa mi to nikdy nepodarilo 🙂 som sice ranne vtaca, ale o piatej fungovat nedokazem. Moj mozog vacsinou naskoci do nejakeho funkcneho modu az okolo osmej, dovtedy sa len tak motkam, ranajkujem, kavu vypijem.
Daj si nejake realne ciele, ze napr. 9-10 sa budes ucit, potom budes mat pol hodku prestavu, potom znova hodku sa ucit, obed, prechadzka, poobede znovu hodku ucenie, pauza a znovu ucenie.
Inak ja som pred statnicami vzdy vygruntovala cely byt, kazdy den sme mali navarene, napecene.. vsetko sa mi chcelo robit viac, nez ucit sa 🙂

lindous
13. máj 2024

Ja som tiež mala vždy problém dokopať sa do učenia a keďže dlllllho (ZŠ, prakticky ani gymnázium a viac menej ani bakalár) som sa nemusela nejak veľa učiť, nevedela som ako to vôbec robiť a to bol celkom problém... ale nejak si prešla tie prvé roky VŠ a nejaké to skúškové už máš za sebou, ako tak bežne vtedy funguješ, keď už sa dokopať ku tomu musíš?.. u mňa by nemalo žiadny význam vstávať o 5, dokonca ani o 7 a ani 10, iba by ma to demotivovalo, mne sa najlepšie pracuje večer a v noci, takže pred štátnicami som mala úplne opačný režim, na obed som vstávala, niečo navarila, začala zľahka opakovaním a potom sa v noci fakt intenzívne učila...tiež viem o sebe, že nemá u mňa zmysel len tak dookola niečo čítať, musím si veľa písať, nikdy mi nestačilo dostať vypracované otázky, musela som si to spraviť sama... tiež nemôžem mať okolo seba úplné ticho, potrebujem ruch v pozadí, takže ak už cez deň, dobre sa mi učilo napr. v kaviarni... ale toto je strašne individuálne, čo vyhovuje najlepšie tebe, musíš zistiť, toto sú len príklady a veci, ktoré môžeš skúsiť... viem, že času už moc na to nie je, ale minimálne ten čas a zmenu prostredia si môžeš skúsiť... fajn sú aj štúdijné rande, nemáš medzi spolužiakmi niekoho s kým by ste sa učili spolu? trochu externej motivácie sa ku tomu dokopať a navzájom si to môžete vysvetľovať, to tiež často dobre funguje...no a teda máš nejaký konkrétny plán? ak nie, skús si učivo nejak primerane rozdeliť, aby si ku každej otázke vedela aspoň niečo, daj si na deň niekoľko malých cieľov... začať je najhrošie, keď sa rozbehneš, naberieš istotu ako to robiť a už to pôjde lepšie... držííím prsty

caroline_
13. máj 2024

Nie si leniva, si vo freezing mode, ma to veľa perfekcionistov, tak to chceš veľmi dokázať, ze sa bojíš neúspechu ze to odkladas.. Nebud na seba taka zlá. Mne jedine co sa osvedčilo je tu danu činnosť ísť robiť hneď, neodkladat si to na neskor

dorottka
17. máj 2024

@caroline_ to perfektne vystihla, to je presne ono. Je to obrovsky kus uciva a podvedome vies, ze sa za taky kratky cas neda perfektne pripravit, cize odsuvas to, ziadna lenivost. Mala som to uplne rovnako aj ja, a pritom som nikdy s disciplinou problem nemala. Odporucim ti si zacat listovat, co ja viem z kazdej otazky si priprav co najstrucnejsiu odpoved len na jeden kratky odstavec a chod dalej. Ked toto budes mat hotovo, urob reviziu znova atd. Je to velmi tazke obdobie, sucitim s tebou velmi, toto preskusavanie uz preskusaneho je taka zbytocna forma peklicka, ktoru si tu este stale ideme, ale co uz… das to! A ked nie, svet sa nezruti, das nabuduce. Ale das uz teraz 😉