Kybernetická bezpečnosť, dátová analýza, celkovo aplikovaná informatika

2. máj 2024

Pekný večer ženy 🙂 momentálne pracujem v jednej firme na CCTV - mám na starosti kamerový systém, sledujem protizákonné správanie, nedodržiavanie pravidiel atď. Sledovať kamery 8 hodín ma vyslovene nenapĺňa, ale je časť práce, ktorému by som sa chcela venovať viac. Veľmi ma baví vyhľadávanie dát, celkovo práca s dátami a so systémom. Keď musím vypátrať podľa karty napríklad osobu, kde sa osoba zdržuje, kedy tam bola, kto bol v miestnosti xy v čase xy a rôzne iné úlohy. Som tu nová, striedame sa 4 osoby (spolu somnou) a sám šéf povedal, že mám k tomu cit, že viem vyhľadať údaje, ktoré kolegovia nie. Viem, že toto je len vrchol ľadovca a sú aj zložité, zaujímavé úlohy, ktoré je možné zistiť rôznymi spôsobmi. Rada by som sa venovala viac takejto práci, no neviem či existuje špecifická pozícia na podobné úlohy a ako sa volá, resp. čo je potrebné študovať? Kybernetická bezpečnosť, dátová analýza, celkovo aplikovaná informatika? Poraďte prosím 🙂.

aliaray1
2. máj 2024

Sledujes kamerove zaznamy a vyhladavas, typologia?

Lebo toto co robis je fyzicka bezpecnost, nie priamo kyberneticka (eticky hacking, programovanie, zmluvy s dodavatelmi, nastavovanie bezpecnostnych systemov, datova a informacna bezpecnost). Ty si ako sbs na kamere len ti to dobre ide? - tak chapem z toho popisu. Skus pls uviest blizsie ake skoly s akym zameranim mas.

dorottka
5. máj 2024

Ani jeden z tych odborov, co si tu vymenovala s tym, co si popisala, nema nic spolocne. Ak by som si mala vybrat, sla by som do aplikovanej informatiky, datovu analytiku zvladnes aj pomimo. Ale upozornim - tie odbory su sucharina, vlastne informatika celkovo je sucharina a trva dlho, kym clovek zacne robit nieco zaujimave (ak vobec a aj to zaujimave je relativne, len voci odboru). Ja som informatickou uz dlhe dlhe roky, som v tom dobra, ale uz by som si to nevybrala druhykrat.