Kurzy na fyzioterapeuta

29. dec 2023

Dobry vecer,

Otazocka je mozne si spravit kurzy na fyzioterapiu? Viem ze sa da spravit nadstavba v Ke alebo vyska. Nechcem nikoho urazit, ale napr ako v dnesnej dobe si ludia robia kurzy do IT sveta. Ci je moznost aj za fyzioterapeuta.

Ďakujem.

deti95060810
29. dec 2023

vojtovku si robia v Olomouci...Corpus Olomouc pozri.

autor
29. dec 2023

@deti95060810 co znamena vojtovka?

deti95060810
29. dec 2023

fyziot. cvičia napr. aj vojtovku... najmä s deťmi, alebo aj s post. ľuďmi čo majú DMO...

benit
29. dec 2023

Evidentne mas prehlad. Fakt si myslis, ze ti staci 3 tyzdnivy kurz a bude z teba fyzio a budes zarabat?
Ludia co su dobri o tom nieco aj musia bediet a neustale sa vzdelavat a zlepsovat.

muchotrafka298
29. dec 2023

Ak chces robit fyzioterapeuta, tak musis mat vysokoskolske vzdelanie. Kedysi postacovala aj stredna skola odbor fyzioterapeut alebo maser, ale teraz to uz nestaci. Ziadny kratkodoby kurz z teba fyzioterapeuta neurobi, nasledne si budes za svoje peniaze a v case tvojho volna alebo pocas dovolenky robit dalsie platene kurzy, aby si bola v obraze, ze co je nove. Mozes si robit aj ucelene kurzy jednotlivych metod a nasledne sa im venovat.

Porovnavat kurzy v oblasti IT je dost trufaleaj s akymkolvek kurzom co sa tyka fyzioterapie alebo zdravia (SM system, kineziotaping, a pod.).

deti95060810
29. dec 2023

@benit v Olomouci isto nie je 3 týž. kurz...

deti95060810
29. dec 2023

masér sa dá študovať aj na stred. zdr. škole externe...

yoxinka
29. dec 2023

Môj fyzioterapeut má dve vysoké školy, pričom sa stále vzdeláva ďalej a učí sa nové veci … a ty chceš robiť fyzio s nejakým kurzom??? Zjavne absolútne netušíš, čo tá práca obnáša a porovnávať to s nejakým IT kurzom je pekne mimo.

yoxinka
29. dec 2023

@deti95060810
Áno, ale kurz vojtovky nie je pre laikov, na to, aby mohol ten kurz človek robiť, musí mať nejaké vzdelanie (vysoká škola).

mogaa
29. dec 2023

existujú kurzy na špeciálne metódy - napr.vojtovka, Bobáthov koncept, cviky podľa Kabáta....ale....sú to kurzy ktoré majú význam pri vyštudovaných fyzioterapeutoch....cvičením dokážeš veľmi pomôcť ale rovnako ešte viac ublížiť, musíš presne poznať ľudské telo, ako daný pohyb ovplyvní sval - to ťa žiadny kurz nenaučí....je to presne rovnaké ako keď ty cvičíš len z videa a keď ty cvičíš s trénerom, ktorý ti ukáže správny pohyb ktorým si neublížiš....kurz si vieš urobiť na trénera...rozdiel medzi trénerom a fyzioteraputom je jasný - tréner cvičí so zdravým človekom - aj tam dokáže nesprávne urobený cvik ublížiť, ale fyzioterapeut cvičí s človekom ktorý už problém má....kurz pre fyzioterauta znamená špecializáciu , tak ako bežný fyzioterapeut nedokáže cvičiť s dieťaťom čo má DMO alebo bábätkom-....kamarátka je fyzioterapeut, má rôzne špecializácie cez kurzy, cvičila s dieťaťom s hypotóniou(slabé svalstvo), dieťa bolo ako handrová bábika, nedokázalo samo sedieť, udržať hlavu, rodičia mu platili fyzioterapeuta po škole, zlomil nesprávnym pohybom dieťaťu nohu...

ivetz
29. dec 2023

Fyzioterapia je vysokoskolske studium. Ziadny kurz na ziskanie takejto kvalifikacie neexistuje.

jamimo
29. dec 2023

prosím ťa, ak nevieš čo je Vojtova metóda, radšej ani neuvažuj o tom, že by si sa venoval /a fyzioterapii. Moja fyzioterapeutka + neurológ, iná fyzio+ podologička kým začnú pracovať s pacientom vedia čítať aj CD z MR, len prvo kontakt trval 1 a pol hodinu, konzultácia, diagnostika + 1 úľavová poloha 🤔

benit
29. dec 2023

@deti95060810 ona sa pyta na kurz a netusi co je vojtova metoda. Evidentne len potrebuhe rychlo pracu a co vynasa. Netusi co je fyzio a ze nestaci ten 3 tyzdnivy kurz

aurora33
29. dec 2023

Chceš robiť ,,kurz” a nevieš čo je Vojtova metóda? Radšej už nič nepis. Očividne nemáš ani šajnu čo obnáša práca fyzioterapeuta.

estellas
29. dec 2023

Kurzy sa na toto nerobia. Je na to vysoká škola ktorá vôbec nieje jednoduchá. Náplňou práce fyzioterapeuta je z veľkej časti cvičenie ale to nie je všetko. Ak sa cvik vykoná nesprávne môže to vážne ublížiť. Tam ide o zdravie, pri IT o zdravie pacienta nejde.
Fyzioterapeut musí vedieť aké svaly sa majú pri danom cviku zapájať. Musí ovládať anatómiu svaly, kosti na tele.

vkatush
29. dec 2023

Sestra končí nadstavbu v KE. Pomedzi to robí kurzy za stovky, niekedy tisícky eur všade možne po SR a ČR, na rozvoj toho, čo majú v škole, na praxi a k tomu ešte v práci (už teraz pracuje v odbore). Sama si k tomu pridala SM systems, bankovanie a masérstvo, opäť na vlastné náklady. Po skončení nadstavby bude asi pokračovať na výške. Nehovoriac, že kurzy bude musieť robiť naďalej. A to sa ešte stále necíti dostatočne kvalifikovaná, aj keď v ročníku je najlepšia, má najširšie vzdelanie zo spolužiakov a pracuje už teraz s ťažkými prípadmi.
Čo sa času týka, má čas len spať, keď príde večer o 21-22 domov a o 6 ráno už ide znova.

Ja neviem, ale niektorí si to fakt predstavujú ako Hurvínek válku 🤔 pokiaľ chceš rýchlokurz, tak skôr to IT, určite nič zdravotnícke.

aurora33
30. dec 2023

@vkatush tomuto veľmi nerozumiem, aká nadstavba? Predtým mala ake vzdelanie keď počas nadstavby môže pracovať a mať ,, ťažké prípravy pacientov”?
A až potom pôjde na výšku?
Nerypem, len ma to skutočne zaujíma.

vkatush
30. dec 2023

@aurora33 na výške majú prax neskôr, tuším až od polky alebo ku koncu bakalárskeho, ak nie až po ňom, dovtedy len teória. Pokiaľ viem (opravte ma niekto, ak je to nepravda).

Na nadstavbe (3 alebo 4 roky trvá) majú hneď od začiatku a majú na rôznych miestach, nemocnice, centrá,... Jedným z nich bolo aj centrum s ťažko postihnutými deťmi. To bolo pre ňu psychicky najťažšie. Ale vybavila si tam aj prvú letnú prax a aj pomedzi školu poobede "brigádu". Samozrejme, pod dohľadom odborníkov-lekárov, nie že ona sama len na to bola. A tie deti niektoré naozaj len prežívali, nevedia rozprávať, chodiť, hýbať sa,... k niektorým sestra chodí aj domov, kde mamičky potrebujú pomôcť odborne a čo už zvláda aj ona. Obdivujem aj ju a aj ľudí, čo tak pracujú a hlavne tie matky, že to zvládajú.
Veľa jej spolužiakov na to pozeralo, že načo si dáva robotu naviac, veď skončí školu a bude mať papier, že môže ísť robiť, tak načo kurzy, praxe, brigády naviac.
Nie je to práca pre každého. Určite nie pre autorku, čo chce rýchlokurz za pár týždňov.

ivetz
30. dec 2023

@vkatush Aká je to nadstavba? Aký odbor a na akej škole? Aký stupeň vzdelania po tých 3-4 rokoch ukončí?

vkatush
30. dec 2023
aurora33
30. dec 2023

@vkatush tak už rozumiem 🙂 lebo mi to nešlo do hlavy. Ale som nevedela, že sa ešte dá študovať diplomovaný fyzio.

katusik456
30. dec 2023

@vkatush je to trošku inak ako píšeš. Mám vyštudovanú fyzioterapiu aj Bc. aj Mgr. Na VŠ sme mali prax hneď od prvého ročníka, išli sme do nemocníc/DSS/kúpeľov a pod. hneď prvý semester. Píšem len pre ozrejmenie, pretože som sa veľakrát stretla s názormi, že my vysokoškoláci, ktorí študujeme fyzio (podotýkam denne) nevieme nič narozdiel od študentov, ktorí študujú diplomovaného fyzio. Presne sa porovnávala prax, ktorú ževraj my skoro nemáme. Trošku nám to bolo už neskôr na smiech, lebo mali sme vyučovanie od pondelka do piatka večera, pomedzi to praxe počas semestra, keď skončil zimný semester bola to súvislá odborná prax - počas skúškového obdobia - iní študenti vš mali v tom čase len skúškové - sme 2 týždne trávili v zariadeniach. Niektorí ešte aj cestovali 100 km, keďže boli priradení na prax aj v inom kraji ako bývali. Po letnom semestri to bola zas súvislá prax 2 týždne - presne počas skúšok, a v lete žiadne voľno - prázdninová prax 2 týždne. Takto to bolo celých 5 rokov počas denného štúdia.

vkatush
30. dec 2023

@katusik456 Presne to som nevedela, ako to je s praxou na VŠ. Ďakujem za vysvetlenie 😊