Kurzy, aby som mohla pracovať s deťmi v škôlke

adrianaaaa33
4. jan 2021

Ahojte baby. Chcem sa opýtať, som mamička na materskej a chcem si urobiť kurz aby som mohla pracovať s deťmi v škôlke. Nemám ani strednú školu pedagogicku. Ďakujem

veronikaszabova
4. jan 2021

@adrianaaaa33 ziadny taky kurz nie je. Chvalabohu.

hettinka
4. jan 2021

@adrianaaaa33 kurz nie je, môžeš si urobiť pomaturitné nadstavbové štúdium, 2 roky na Sociálnej a pedagogickej akadémii, alebo 3-ročne bakalárske štúdium v odbore predškolská a elementárna pedagogika.

denkatn
4. jan 2021

ale nejake asistenky su v tych skolkach pri ucitelkach, inac aj pani upratovacka v nasej skolke napomina deti, ako keby tam bola riaditelka🙂

rooberta
4. jan 2021

@denkatn 😂 ale ved tak to ma byt 😊 nam upratovacka na strednej hovorievala, ze ked si nezacneme vykladat tie stolicky tak ako mame nenecha nas zamturovat. Ony su v tychto instituciach dolezitou vychovnou jednotkou 💪🏼

klip0
4. jan 2021

@denkatn na asistetku tiez nieje len kurz.

Ono to vobec nieje len o strazeni detí alebo hraní sa s nimi. Som učiteľka v MŠ, robila som si dvojročnú pomaturitnu nadstavbu a teda velmi vela som sa musela a aj doteraz sa musim vzdelavat sama (lebo chcem dat deťom co najviac samozrejme). Neviem si predstavit co by to bolo len s kurzom

nnnuuunnn
4. jan 2021

Predstav si, ze na ponuku prace v skolke sa prihlasia desiatky az stovky (v BA) zien, mnohe z nich maju VS, vedia jazyky, maju prax, dost casto som videla, ze sa ta prax aj vyzaduje. Myslis, ze v tej konkurecii by si mala sancu s kurzom? Dnes je jedna vec vystudovat a druha potom aj najst pracu adekvatnu tomu vzdelaniu, pretoze miest je malo a zaujemkyn je viac.

klip0
4. jan 2021

@nnnuuunnn práveže v Ba to az taky problem nieje, tu to velmi robit nechcú, lebo je to dost slabo ohodnotené v porovnani s inymi profesiami v tomto meste.
Avsak inde casto plati to co si pisala a je problem sa zamestnať

xena0
4. jan 2021

Taký kurz není a dúfam že ani nikdy nebude....niekto musí študovať 5 rokov vysokej školy a niekto by chcel kurz 🥴

adrianaaaa33
autor
4. jan 2021

@xena0 pardon len som sa opýtala...

xena0
4. jan 2021

@adrianaaaa33 to je tak keď si ľudia myslia že je to len práca o "hraní sa s deťmi" :D

chvostik1
4. jan 2021

Baby, teraz vás yvediem z miery. Taký kurz vazne existuje :D keby som nevidela na vlastne oci, tiež som neverila. V popise opisu "pôsobnosti" absolventov je uvedené, že môžu pracovať v škôlke (kurz opatrovania detí sa to myslim volá). Na druhej strane.... Aj v opisoch absolventov SŠ a VŠ odborov je popísané kde všade sa s tým a iným odborom môžu uplatniť ale veľmi dobre všetci vieme, že sa tam uplatniť nebudú môcť lebo daný odbor na to jednoducho nepostačuje....

Je to výsmech vsetkym pedagógom vytvárať taketo rychlokurzy na pedagógov v jasliach a MŠ. Osobne si myslím, že je to len metóda ako z naivných žien vytrieskat peniaze.

Za ďalšie, neviem či sú záujemkyne o taký kurz len také neznale alebo su tak limitované keď si myslia, že nejaká čašníčka s maturitou bude môcť po takom 200h kurze naozaj reálne pracovať na pozícii pedagóga, ktory na to aby vôbec mohol učiť, chodil do školy minalne 4 roky (teraz rátam len pedagogickú SŠ). Hold, ale nájdu sa aj také gerojky.....

klip0
4. jan 2021

@chvostik1 kedysi sa dalo s kurzom, ale teraz podla platnej vyhlášky ministerstva skolstva sa naozaj za adekvatne vzdelanie kurz nepovazuje. Respektíve da sa nastúpiť bez školy, ale treba ju do tusim troch rokov ukoncit, inak nastava rozviazanie pracovneho pomeru

klip0
4. jan 2021

@chvostik1 cize ak aj niekto taky kurz ponuka, absolvetkam nebude platny a nebudu moct ucit v MS

ninusa221
4. jan 2021

Joj keby je taky kurz tak som nemusela ist ani na strednú😂a vysoku už dupľom😂

xena0
4. jan 2021

@chvostik1 tak to som teda riadne prekvapená čo píšeš ....ale na druhej strane podľa mňa uplatnenie s takým kurzom úplne o ničom, nechce sa mi veriť že niekde v MŠ by zamestnali "učiteľku" s nejakým rýchlokurzom 🙂 ...skôr ako píšeš, vyhodené peniaze za zbytočný, nepoužiteľný kurz

chvostik1
4. jan 2021

@klip0 tak doba keď na to postačoval kurz s prísľubom zvýšenia kvalifikácie formou odborného externého štúdia musela byť veľmi dávno minula.

chvostik1
4. jan 2021

@xena0 ale úprimne sa nečudujem, že to teraz takto sprísnili. Lebo byť učiteľom v ms naozaj nie je o strážení a hraní sa s deťmi kým si po nich prídu rodičia.

klip0
4. jan 2021

@chvostik1 aktualne je to tak, ze je potrebna minimalne stredna pedagogicka a vyssie. Pri nastupe do zamestnania nemusí byť vzdelanie ukončené, dokonca ani začaté, ale musi byt ukoncene do ak sa nemylim 3 rokov. Ak sa tak nestane, pracovny pomer bude rozviazany, na zaklade neplnenia podmienok.
Ci dana ucitelka do ukoncenia riadneho vzdelania ma alebo nema nejaky kurz nieje podstatne

denkatn
4. jan 2021

@klip0 ano, ja verim ze to je narocna praca a ze na nu treba kvalifikaciu a ze je to ine ako strazenie svojho dietata. len tie pani upratovacky tu uroven dost znizuju, ked tam po nich kricia. chodim pre malu do skolky a sa mi ježia chlpy, ked pocujem co hovori pani upratovacka detom. len dufam ze nie vsade je to tak. alebo som utlocitna....

chvostik1
4. jan 2021

@xena0 do nejakých súkromných jaslí by sa po známosti možno taká rychlokvaska pretlačila, čo ty vieš :D

xena0
4. jan 2021

@chvostik1 dobre že to sprísnili veď to už by mohol robiť v MŠ hocikto...a jasné, určite to není len o strážení deti ale veľa ľudí má takúto skreslenu predstavu a vidia to veľmi jednoducho 🙂

xena0
4. jan 2021

@chvostik1 tiež mi to napadlo že možno do nejakej súkromnej MŠ alebo jaslí pokiaľ má známosti..všetko možné :D ale je to o ničom...

chvostik1
4. jan 2021

@denkatn v menších škôlkach asi "asistujú" učiteľkám pani upratovačky a kuchárky bežne. Si zober, že v triede máš 30 deti a tie učiteľky sú na nich len dve. Aj to nie celý deň....

helianthuses
4. jan 2021

@adrianaaaa33 2 rocne pomaturitne studium na Strednej pedag. skole a je to, nic ine Ta do skolky nedostane. A z mojho pohladu je aj to malo. Naucia Ta tam za tie 2 roky velke NIC.

ninusa221
4. jan 2021

@helianthuses ja som chodila 4 jedine co som sa naucila bolo všetko na praxi 😀

denkatn
4. jan 2021

@chvostik1 ano, ale v takom pripade by mohli mat aspon inerne skolenie, lebo inac hovoria detim, ze najačte, boli ma hlava...

makova333
4. jan 2021

@nnnuuunnn nepomylila si si mesto? BA je problem pre zriadovatela najst ucitelku do MS. Dokonca ponukaju naborovy prispevok.

chvostik1
4. jan 2021

@denkatn ja som už počula aj horšie v rámci debaty medzi učiteľkou a ďalšou pracovníčkou škôlky... Zas učiteľky sú tiež len ľudiaco majú len jedny nervy a keď im tam skáče 30 deti ako keby boli odtrhnuté z reťaze, nečudujem sa, že jej ujde pred "kolegyňou" keď nemá deti v dosahu (keď práve papaju alebo spinkaju)

helianthuses
4. jan 2021

@ninusa221 Ku vztahu k detom, kreativite, atd., atd., sa naucit neda, s tym sa tie pravé pani učiteľky rodia 🙂

ninusa221
4. jan 2021

Fakt je to náročné chodila som do jaslí po mature kym nepojdem na VŠ na brigadu. Keď som 4 deti chovala napr a druha rýchlo ich išla umyvat a prebalovat obliekat ukladať. Niekedy vam ujde to škaredé slovo. Ale tak nieje to len o hraní s kockami 🙂