Kurz účtovníctva - skúsenosti

reni666
11. jan 2022

Ahojte, je tu niekto kto absolvoval kurz účtovníctva s tým, že si potom aj našiel prácu popr. založil živnosť?
Mám skončenú OA ale pred viac ako 10 rokmi, nikdy som s tým okrem školy nerobila. Poradíte kurz podľa vlastných skúseností?

andreagartnerova
11. jan 2022

Toto aj mňa zaujíma, tiež mám oa a rozmýšľam nad kurzom

tayla
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katesocka
11. jan 2022

Takisto nad tým uvažujem. Ja som OA skončila pred 13 rokmi, hneď po škole som začala pracovať ako účtovníčka 10 rokov, teraz som tretí rok doma na RD. Ale... Ja som účtovala len odberatelske faktúry a pokladňu v občianskom združení, to zďaleka nestačí na to vedieť účtovať všetko, ale obávam sa, že kurz by nestačil.

tncka
11. jan 2022

Nie nie a nie. Do kazdej temy to pisem,kazdy mesiac mam klienta co nadava na"kurzarky" a potrebuje opravovat uctovnictvo. Toto nie je hrabanie na piesocku,to je vazna vec...skola ti neda nic,a kurz iba kopu zmatku v hlave. Bez praxe ale takej ze mas nad sebou dohlad aspon rok,dva sa do toho nepustajte. Narobite si len problemy. A teraz nechcem byt za najmudrejsiu,preskakala som si vselico,mam 17r.praxe,skoly,skolenia a zaciatky boli teda tazke.

ivkazba
11. jan 2022

Podnikám. Nikdy ale že nikdy by som si nedala urobiť DP účtovníčke bez praxe s kurzom. Takže okej baby, keď chcete robiť účtovníčky, choďte do toho, ak je to váš cieľ či sen, splňte si ho, ale choďte to robiť k niekomu, kto je v tom už macher a osamostatnite sa až potom, keď budete macherky aj vy. Ostatné napísala @tncka

tncka
11. jan 2022

@ivkazba pravdu mas,ale vzdy sa najdu taki klienti co to zveria babe z kurzu,lebo je lacna,pre nic ine.

katesocka
11. jan 2022

@tncka @ivkazba vidíte že ja sama by som si netrúfla s kurzom, aj keď mám nejakú prax za 10 rokov. Na druhú stranu, rada pôjdem robiť do nejakej firmy účtovníctvo, kde by som mala nejaký dohľad nad sebou, ale či mám šancu si nájsť takú prácu, to neviem.

ivkazba
11. jan 2022

@katesocka šanca určite je, kamoška má s.r.o. robia účtovníctvo firmám. A väčšinou keď prijíma novú babu, tak vždy je to účtovníčka začiatočníčka. Vraví, že jej to lepšie vyhovuje, naučiť si ju všetko ako sledovať niekoho akože seniora, či nerobí chyby.

squ1rrel
11. jan 2022

Baby neurazte sa ale z kurzu sa uctovnictvo nenaucite. Uctovnictvo sa studuje roky. Cest vynimkam ale tie vynimky to zvladnu aj z youtube videi.
Dalsia vec, ja by som nezamestnala cloveka na uctovnicku poziciu bez uctovnickeho vzdelania a patricnej praxe. Dovod je taky, ze ked sa robia zavierky co je velmi casto nemam cas dohliadat,doucovat, opravovat atd ale ocakavam ze zamestnanec poda 100% vykon samostatne.
Tyzdenne robim pohovory s x wannabe uctovnikmi, vsetci dokonca vzdelanie maju ale aj tak z nich aspon 20% nevie odpovedat zakladne technicke otazky.
Neviem teda ci moje predstavy su uplne mimo, u mna uctovnik robi od nevidim do nevidim, zabudnite na polovicny uvazok, skratenu pracovnu dobu, OCR alebo PN v case zavierky.
Mozno take veci ako nahadzovanie faktur do systemu, robit sklad atd to by sa dalo aj bez vzdelania a nie je to nic zlozite.
Tiez neviem ako je to s jednoduchym uctovnictvom ale predpokladam ze uctovnik potrebuje urcitu akreditaciu a tipujem ze z kurzu sa takato akreditacia neda ziskat, ale mozno sa mylim.

katesocka
11. jan 2022

@ivkazba aj v prípade, že keď si budem hľadať teoreticky novú robotu, budem mať 34 rokov? Rátam s tým, že by som s platom išla dole, ale to by som snáď nejako zvládla. Len ja mám pocit, že všade vyžadujú prax a prax a prax.

ivkazba
11. jan 2022

@katesocka no dotyčná, ktorú som spomínala, vekový priemer u nich v kancelárii je okolo 45 rokov, pod 35 myslím nemá nikoho. Normálne prijala aj 40+ ženu bez skúseností.

katesocka
11. jan 2022

@ivkazba joj dúfam že aj ja budem mať také šťastie, ďakujem za to že si mi dala aspoň malú nádej

reni666
autor
11. jan 2022

@katesocka aj ja som myslela tak, že by som si spravila kurz na oprášenie vedomostí a potom do nejakej firmy.. len všetky firmy hľadajú iba s praxou, preto som sa po škole nedokázala zamestnať v tom odbore

katesocka
11. jan 2022

@reni666 ja som mala po škole obrovské šťastie, poslala som životopis na mzdovú účtovníčku aj keď som tušila že nemám šancu, pozvali ma na pohovor kde skonštatovali, že bez praxe to nepôjde. Pár dní po pohovore mi volali, či by som neprijala prácu fakturantky, súhlasila som a v deň nástupu mi povedali že sa rozhodli mi dať pozíciu účtovníčky. A odvtedy som stále zamestnaná tam.

katesocka
11. jan 2022

@reni666 ale s praxou mi to teda moc nepomohlo keďže nerobila som kompletné účtovníctvo, navyše ani nie v sro alebo as

gemerka17
11. jan 2022

@reni666 S kurzom na živnosť zabudni, to je najhoršie čo pre klienta môžeš urobiť. Ak máš OA a pôjdeš na kurz tak možno na oprášenie vedomostí, ok. Len tak medzi nami z obchodnej akadémie absolvent ohľadom účtovníctva vie úplne minimum čo do praxe využije, reálne pár mizivých percent. Odporúčam pridať na na FB do skupiny účtovníci - je tam x krát preberaná téma kurzu. Sú tam rôzne názory na neho. V každom prípade tam nájdeš aspoň oddelenie tých trošku lepších kurzov od tých ktoré sú úplná strata peňazí a času.
Ohľadom zamestnania, to záleží z akej časti Slovenska si. V BA to je reálne, že ťa niekto zamestná takmer bez praxe, treba kus šťastia. Ostatné časti SR neviem, tam to môže byť náročnejšie. Niektoré účtovné firmy preferujú junior účtovníka - nahadzovača, pomocného účtovníka - zakladača s tým, že má platovo o 30-40% menej ako senior - komplexný účtovník.
V rámci účtovníctva je vzdelanie a prax jedna vec, čo však je potrebné je ďalšie a ďalšie vzdelávanie a ochota a chuť učiť sa na to aby si raz mohla byť samostatná účtovníčka.
@squ1rrel účtovník nepotrebuje žiadnu akreditáciu, môže sa ním stať aj smetiar, lekár, advokát, predavačka. Ty ak chceš prijímať senior účtovníka s praxou a vedomosťami, tak ho treba patrične platovo ohodnotiť. A to nie každá firma je ochotná pustiť peniaze, preto je dôležitý aj junior účtovník a neskôr si ho buď vychovajú na seniora alebo ho nechajú skysnúť ako účtovníka nahadzovača za pár drobných.

adabise683
12. jan 2022

@reni666 pre zopakovanie či pochopenie základov, pozrite sem:

https://zrozumitelne-uctovnictvo.com/zakladne-p...

Ale v každom prípade treba začať najskôr praxou niekde vo firme a až potom sa osamostatniť.

balintovaveronika
1. aug 2024

zdravím, aj ja si planujem urobiť kurz učtovníctva, vyštudovala som odbor technicko-administratívny pracovník. Tiez na oprasenie vedomosti, mozno naucit sa nieco nove. Určite by som najskôr chcela ziskat prax potrebnu na vykonavanie cinnosti. Teraz bez praxe vas skoro nikde nezoberu to mi je jasné.