Kurz administratívy

thordianna
30. jan 2022

Ahojte. Mám veľký záujem o kurz administratívy (keďže by som chcela robiť niekde v kancli napr). Má niekto prosím s takýmto kurzom skúsenosť? Nie je to zbytočnosť alebo na čo by bolo možno lepšie sa zamerať? Ďakujem vopred za odpovede 🙂

andreagartnerova
30. jan 2022

Myslím, že stačí naučiť sa prstoklad čo je podľa základ.

emalka
31. jan 2022

Administrativa je strasne siroky pojem, ale ak najdes kurz ktory ta nauci toto tak by to mohlo stat za vyskusanie:
- prstoklad, pisanie vsetkymi 10. Nieje to sice nieco co sa v dnesnej dobe oplati pisat do zivotopisu, ale je to neskutocne uzitocne a urychli ti to pracu.
- Praca s Microsoft Office programami. Outlook je absolutny zaklad, ten treba spoznat a dobre sa v nom orientovat. Je to uplny standard na vacsine pracovisk. Dalsi je Word, ma kopec uzitocnych funkcii ktore setria cas. Rovnako aj Powerpoint a Excel. Kazdy ma svoje vyuzitie. Na obyc pracu v kancli nemusis byt expert v kazdom Office nastroji, dolezite je vediet zaklad a na tom potom stavat. Castokrat ludia ani netusia co tieto programy vedia a stratia neskutocne vela casu tym ze ich pouzivaju nespravne. Napriklad len taka blbost ako pisanie diplomovky - tolko studentov sa trapi s bibliografiou a pritom by stacilo urobit dva kliky a zistili by ze si do Wordu vedia nahodit vsetky zdroje a Word bude za nich pisat citacie a zdroje v spravnom formate 🤷‍♀️

Co je ale uplne najdolezitejsie je naucit sa ako sa ucit narabat s novymi programami. Kazda firma ma ine nastroje do ktorych sa budes musiet vediet zaucit. Zaklad je byt zvedavy, skusat funkcionality, nebat sa klikat a ucit sa aj na vlastnych chybach. Nic ma v praci nevytacalo viac ako kolegovia ktori mali nejaky problem ale z nejakeho dovodu im vobec nenapadlo sa v tom nastroji pohrabat a pozriet sa co vsetko umoznuje 🤦‍♀️ Vzdy na mna pozerali s otvorenou pusou ked som im ukazala ze vacsinou maju ich problemy jednoduche riesenia, na otazku "ako to vies urobit" som im vzdy hovorila ze staci trochu zvedavosti a kliknut aj inde ako si zvyknuty 🤦‍♀️.
Ked sa naucis ako sa ucit, tak mas vyhrate pocas skusobnej doby.
No a posledna vec, osobny tip - nauc sa efektivne vyhladavat na internete. Aj tu na MK vidis castokrat, ze ludia netusia ako vyhladavat, ako definovat klucove slova a najst co potrebuju. Cim lepsie budes vediet definovat to co hladas, tym lepsie sa ti budu hladat riesenia na problemy, ktore s roznymi nastrojmi budes zazivat.

buberova
31. jan 2022

Mohla by si prosím pre zaujímavosť tu dať link na ten kurz? Ďakujem

makova333
31. jan 2022

Ak v tom kurze bude napln toto:
Microsoft Office, strojopis, hospodárska korespondencia a k tomu máš minimálne stredoškolské vzdelanie s maturitou a idealne komunikatívnu angličtinu, tak by šanca na pracu v administratíve bola. Každopádne, ak uvedené tri veci nie sú súčasťou kurzu a ty ich neovládaš, volila by som nieco konkrétnejsie npr. Kurz práce s PC (Microsoft Office) plus jazyk. Strojopis a hospodársku korešpondenciu zvladnes aj ako samouk, su na to knihy, navody, videa.

ivkazba
31. jan 2022

Ja by som asi skôr volila samostatný kurz na celý balík Microsoft office. Akože nájsť človeka, ktorý ovláda na úrovni bežného užívateľa outlook, word, excel aj powerpoint je čím ďalej ťažšie. Niektorí mladí ľudia sú namakaní v tom, ako dokážu pracovať s mobilom, ale keď chcem obyčajnú kontingenčnú tabuľku, tak pozerajú akoby na nich človek hovoril mandarínčinou. No a potom ako píše emalka, administratíva je veľmi široký pojem. Takže by som to na úvod zúžila a riešila vzdelávanie tak.

thordianna
autor
31. jan 2022

@emalka ďakujem krásne za názor ^_^ Vám všetkým samozrejme ! 🙂)

makova333
31. jan 2022

@thordianna vyzera to slusne, aj ta hodinova dotacia by mohla byt postacujuca.

lenka280821
22. feb 2023

@thordianna aj ja sa chystám na niečo také, keďže som momentálne na materskej chcem využiť čas a možnosť preplatenia kurzu z úradu práce