Veľmi rada by som študovala psychológiu, avšak s titulom Bc. alebo Mgr. sa ťažko uplatniť v tejto oblasti. Ak táto oblasť tak už doktorát, vlastný projekt, výskum, akademická pôda.
Uvažujem tiež aj nad urgentom, čo by ma tiež bavilo i keď po menej ale bavilo, tam by som aspoň mala uplatnenie po Bc.
Ktorým smerom by ste sa vybrali vy?
@a_alexandra_a naozaj? Odvtedy čo ma zaujíma tento smer, počúvam len samé reči o tom ako je to povolanie bez uplatnenia
Ja keď som si vyberala smer ktorý chcem študovať, brala som do úvahy viacero možností. Všetci v okolí len nadávali že dnes už malo povolaní ma dobre uplatnenie. Chcela som učiteľstvo - bolo zle, chcela som sociálnu pedagogiku bolo zle. Nakoniec som si vybrala ekonómiu- zle bolo. Niekedy je lepšie nepočúvat reči ľudí, ktorý sa často do tejto problematiky nevyznajú.Keď si šikovný, dokážeš sa uplatniť podľa mňa.
Môžeš byť napríklad školský psychológ, psychológ v ipčku... je na tebe aká budeš šikovná. Ak si niekto vyberie škole len aby mal titul, tak jasné, že nemá ambíciu sa uplatniť... s každou školou sa to dá, ak budeš robiť veci navyše
aky sme ta zaujima?
Psychologiu
@teleskop myslíš z týchto dvoch? Aj jedno aj druhé. Psychológia o niečo viac
Neblázni. S psychológiou máš kopec možností...prednedávnom hľadali aj na upsvar psychologicku, nástupný plat 1300€ v malom okresnom meste. Takisto v cccp nájdeš uplatnenie
Ja som študovala psychológiu a je pravda, že s iba ukončeným VŠ vzdelanim toho až tak veľa robiť nemozes. Školskú či pracovnú psychológiu, môžeš ísť na HR. Mňa nelákalo ani jedno ani druhé. Chcela som robiť párovú a manželskú terapiu, ale na to bolo treba ešte xy rokov kurzov. Tak som sa nakoniec profesne vybrala úplne iným smerom. A neľutujem vôbec. Od nástupu do prvého zamestnania mám už štvornásobný plat a našliapnuté na sľubnú kariéru. Keby som pokračovala na kurzy, ešte by som študovala, nestihla by som popri tom dieťa a mala vredy, lebo kým nie si klinický psychológ, tak si na 90% na voľnej nohe a hľadaj si klientelu. Ak si ale typ, že študovať do 40tky ti nevadí a si podnikavý typ, ktorý nepotrebuje výhody pracovného pomeru, radšej si rozbehnes vlastný biznis (a máš na začiatok dosť kapitálu), tak choď do toho 💪 sny si treba plniť. Ak to vnímaš, ako svoje poslanie, tak sa nenechaj odradiť. Inak budeš veľmi nešťastná. Keď skúsis a zistíš, že to nie je pre teba, aspoň nebudeš mať výčitky "čo by bolo keby". Inak, ak chceš robiť výskum, tak choď študovať neurovedu. Niektorí moji spolužiaci prešli z psychológie tam, lebo viac ich ťahal výskum. Držím palce!
vzhladom na historiu v case kriz a vela rokov po nich je zvyseny dopyt pot psychiatroch a psychologoch, stigma pomaly opadava, takze si myslim, ze by si mala dost prace aj dobre platenu ale v kazdej profesii je to o tom ako je clovek sikovny a pracovvit&
Láka ma smer forenzná psychológia, ak dobre viem musí sa študovať Mgr. psychológia, neskôr špecializácia na klinickú psychológiu a potom určite sú ešte rôzne skúšky a prax. Je to beh na dlhé trate.
No popritom nechcem a ani nemôžem sedieť doma ešte dobrých pár rokov, keďže nie som už čerstvo po strednej. Musela by som pracovať, študovať externe. Maximálne po vyštudovaní Bc. a Mgr. kým sa ďalej vzdelávam už by som mohla robiť v tomto odbore - škôlka psychológia , pracovná psychológia..
Neviem ako to je naozaj, ale skoly maju zufaly nedostatok skolskych psychologov. Neviem ci ich nechcu, nemozu zaplatit alebo nikto nema zaujem o tuto robotu.
Autorka čo teraz robíš či máš vyštudovane?
@luccija momentálne pracujem v soc. sfére - dom dôchodcov
@biankaaaa dobrý večer chcem sa spýtať, ak budem študovať psychológiu , môžem si otvoriť psychologickú ambulanciu , resp byť terapeut ?
@diamondsspaces môžeš po terapeutickom výcviku tuším 7 r trvá?robí sa po škole,ak chces byť psychoterapeut...
@diamondsspaces tak to je o dosť náročnejšie. Výcviky trvajú a stoja rôzne (v tisíckach eur) a samotný výcvik nestačí, ideálne je mať spravenú aj atestáciu z klinickej psychológie ,aby ste mohli mať ambulanciu a zmluvu s poisťovňou. Aj keď viacerí terapeuti zmluvy nemajú a fungujú len na priamu platbu. Ale aj atestácia z klinickej psychológie nie je taká jednoduchá, potrebujete byť zamestnaná v zdravotníckom zariadení, ideálne na plný úväzok, ak ste na polovičný alebo ešte menší, tak sa dĺžka štúdia predlžuje. Nájsť si takéto miesto je veľmi náročné, máloktorý psychológ alebo psychiater má na zafinancovanie výplat pre ďalšieho zamestnanca. Veľakrát som počula, že stať sa klinickým psychológom/psychoterapuetom bez známosti je takmer nemožné. Samozrejme, okolností je veľa, no ja som 5 rokov túžila po tom, ísť touto dráhou, ale nakoniec ma to všetko tak odradilo, že po materskej budem určite hľadať iné miesto. Komora psychológov mala rokovať so štátom o zjednodušení podmienok, ale neviem, v akom štádiu to práve je.
@biankaaaa ďakujem veľmi pekne , tak to sa ani nečudujem prečo ľudia žijú ako žijú, keď majú problém nájsť si psychológa lebo musí mať XY rokov štúdia, kde sa aj tak učia z časti nepodstatne veci. V tomto odbore by mala rozhodovat dĺžka praxe a hlavne to, či na to má človek nejaké vlohy a vie skutočne pomôcť. Dobre teda , počkám si, kým to vláda nejako rozumne urobí a bude to dostupnejšie, teda ak vôbec chce aby ľudia žili vyrovnaným životom. Zatiaľ sa budem vzdelávať sama pomocou kníh.
@diamondsspaces Za málo. Tiež verím že sa to trochu zjednoduší, predpokladám, že psychológiu ešte neštuduješ a o 5 rokov môžu byť podmienky úplne iné. Držím palce, nech sa ti to podarí 😉
@biankaaaa je to kocurkovo na zaplakanie.
na jednej strane su staznosti z verejnosti, ze je malo psychologov, tazko sa k nejakemu dostat, ktoreho preplaca poistovna.
na druhej strane na to, aby mal psycholog zmluvu s poistovnou, musi mat specializacne 3 rocne studium klinickej psychologie.
a na to aby sa tam ten psycholog vobec mohol dostat, musi pracovat v zdravotnictve.
lenze kolko miest v zdravotnictve je pre psychologov, ktori nemaju specializacne vzdelavanie?
hotova Hlava 22…
a najvacsi paradox je, ze aj ked si chce psycholog spravit specializacne vzdelavanie na PORADENSKEHO psychologa, musi pracovat v zdravotnictve!!!!!!!
ci je bizardna a neopodstatneba podmienka!!!!!
opodstatnene by bolo, keby bola poziadavka, ze musi pracovat ako psycholog (hocikde).
v nemocnici sa poradenstvu nenauci o nic viac ako napr. v skolstve, kde je psychologov malo (chvalabohu za projekty, ktore platia skolskych psychologiv, vdaka tomu ich pocet na skolach stupa).
proste Kronika statu kocurkovo…
a stacilo by elegantne riesenie: “vypustit potrebu praxe konkretne v zdravotnictve” a vyzadovat “len” prax na pozicii psychologa.
Ako psychológ sa uplatníš aj s titulom Mgr., záleží ale na tom, v akej oblasti si vieš predstaviť pôsobenie.