Ktorý odbor medicíny si vybrať?

21. jún 2023

Ahojte. Nachadza sa tu na MK nejaka mamicka - lekarka, ktora by vedela poradit? Pripadne vybrali ste si niektory z tychto odborov, tak aj povedat, ako to je v praxi, s atestaciou? Chcem si vybrat odbor, kde by sa dalo v ramci moznosti mediciny najlepsie casovo sklbit profesijny a osobny zivot. Premyslam nad endokrinologiou, gastroenterologiou, psychiatriou a imunoalergologiou. Za kazde rady budem vdacna🙂

mirabilis
21. jún 2023

Ja odporúčam psychiatriu, hlavne pedopsychiatrov je zúfalo malo, ja som síce psychologička, nie lekárka ale stále rodičia zháňajú a všade su dlhe čakačky

mimi3008
21. jún 2023

Vsade, kym zatestujes, musis pracovat na oddeleni, kde budes mat sluzby a ak budes mat deti, rodinu, bude to zrejme tazke. Ja sama si to neviem predstavit, ake to bude, ked sa vratim po RD do prace, pretoze naposledy, ked som pracovala, som deti este nemala. Aj bez deti to bolo casovo narocne, ked som mala sluzbu, bola som v praci fakt 2 dni. Po atestacii si mozes otvorit ambulanciu, kde je to casovo priatelnejsie, ale to je tiez tusim, ze limitovane VÚC, ze moze byt vramci VÚC isty pocet ambulancii danej specializacie. Aspon teda 5 rokov dozadu, ked si chcel moj starsi, atestovany a skuseny kolega otvorit ambulanciu, tak kvoli tomu nemohol. Hlavne si vyber to, co ta bude bavit a budes to robit rada.

avanka
22. jún 2023

moja švagriná je alergologička a klinická imunologička, má svoju ambulanciu, robí od pondelka do piatka, chodí prednášať, na kongresy. Brat je primár neurológie, tak sa krásne skĺbili aj kvôli deťom.
všetkých lekárov je žalostne málo, ale alergikov pribúda, nikto nových neberie, určite je to odbor na zváženie.
je ale pravda, že na materskej bola s každým len 1,5 roka, nie 3.

bolarazjedna
22. jún 2023

Podľa mňa to nezávisí od uvedených odborov, skôr od toho, na ktorom/akom pracovisku si. Prvých 5 rokov určite budeš slúžiť, potom môžeš otvoriť po atestáciu ambulanciu (ako písali vyššie, ma to však obmedzenia). Avšak treba rátať s tým, že sú oddelenia, kde kvôli nedostatku lekárov ta nepustia na cirkulácie, kedy sa ti chce, takže tých 5 rokov do atestácie je minimum, kľudne sa to môže predĺžiť aj na 6-7-8rokov.
Ja som slúžila 5-6sluzieb mesačne, kde ja malo lekárov, slúžia aj 8. Na klinických pracoviskách kamošky zase hovorili, že majú 2-3sluzby, že aj by chceli viac, aby si pri vyrobili, ale je ich veľa, a starší ich nepustia.
Rozdiel je aj, či môžeš ísť domov ráno po službe po 24hod, alebo ostavas do 15:00. Poznám psychiatricke odd, kde slúžia mesačne 1-2 služby a plus asi každý 2.mesiac im vychádza služba na víkend - prídu piatok o 7:00, odídu v pondelok o 15:00.
Ratat treba aj s tým, že aj na amb môžeš pobudnúť aj do 6tej každý deň, niektorí končia o 14:00. To závisí podľa mňa aj od lokality, vyťaženosti ambulancie.

Predpokladám, že si ešte medovka, keď sa toto pýtaš. Ak zvolis imunialergo, gastro, endokrinológia, najprv po skole máš 2 roky spoločný internisticky kmeň (robíš na internom oddelení) , az potom urcis ďalší smer.

reddflowerlife
22. jún 2023

Ahoj , ja som lekarka, ako zene odporucam ist do odboru kde nemusis muklovat na oddeleni, robit nocne a urgent lebo sa zblaznis… Su take odbory kde sa tomuto vyhnes.. ak chces moj odbor ti napisem do spravy ..

kiki68
22. jún 2023

Podla mna psychiatria je vyborna pre zenu, dermatovenerologia ( skoro vsetko zeny som videla), potom ORL tiez vela zien v odbore. Vraj najhorsia je chirurgia, ze musi clovek stale robit a vraj je to narocne na chrbticu dost. Podla mna aj imunologia, pripadne ako moj chlap onkologia- histopatologie robit je ok.

kvetinka75
22. jún 2023

Držím palce nech sa dobre rozhodneš. Dobrých a ochotných lekárov je veľmi veľmi málo.

kiki68
22. jún 2023

@bolarazjedna urcite zalezi na pracovisku, kamoska robi na psychine iba 12tky. Dlhsie smeny nemaju. Je na uzavretom oddeleni v Cesku, je tam uz roky a velmi spokojna.Isla tam skrz jej mamu a striedali sluzby skrz deti.

babulkomale
22. jún 2023

Z toho co pises aj imunoalergologia, aj ako pisu pedopsychiatria je nedostatkova. Rovnako neurologia. Hlavne nech ta to bavi a pomahas ludom ❤️