Ktorý jazyk sa oplatí naučiť a kam sa odsťahovať?

11. nov 2023

Rada by som išla do zahraničia ale neovládam poriadne žiadny cudzí jazyk, preto ma zaujíma, ktorý jazyk sa oplatí podľa vás naučiť - kam sa odsťahovať?
Teraz budem končiť strednú školu a rada by som išla na vysokú, buď psychológia alebo špeciálna pedagogika. Čo sa podľa vás oplatí viac, prihlásiť sa na VŠ a pritom naučiť sa daný jazyk až potom ísť von alebo naučiť sa jazyk čo najlepšie, ísť von a VŠ si spraviť tam?

martinmmartin
11. nov 2023

Skus nejaky technicky smer ked chces ist do zahranicia. Tieto tvoje predmety niesu moc kompatibilne ak nevies cudzie reci a vlastne aj keby si reci vedela. Nezabudaj ze v zahranici nebudes mat ziadnu zachrannu siet vo forme rodiny a zazemia takze tvoje rozhodnutie cim sa budes v zahranicim zivit si nemozes dovolit urobit zle

autor
11. nov 2023

@martinmmartin cudzí jazyk sa plánujem pred odchodom doučiť čo najlepšie, neplánujem odísť o rok. Až neskôr
Preto ma zaujíma či vš začať dovtedy tu kým sa učím alebo až tam
A samozrejme nepredstavujem si to tak, že automaticky sa tam s tým budem živiť ale zo začiatku napríklad robiť predavačku alebo tak, no neskôr sa chcem tomu venovať

lindous
11. nov 2023

Ísť von je super na to naučiť sa jazyk, ale je podľa mňa rozdiel naučiť sa jazyk, tak aby som bežne fungovala a tak, aby som v ňom dokázala študovať, písať práce atď... pokiaľ chceš určite VŠ, tak ja by som išla hneď po SŠ, neodkladala by som to zbytočne, čím neskôr, tým ťažšie sa do toho dokopeš a tu.. v zaharaničí mi to príde bez jazyka teraz nezmysel + ako by si mala poriešené financovanie?... počas štúdia môžeš ísť potom na Erasmus, zahraničnú stáž atď., trošku sa v zahraničí oťukať, zlepšiť si jazyk, keď už budeš mať nejaké základy...

autor
11. nov 2023

@lindous ďakujem super nápad a ktorý jazyk by ste odporučili na samoštúdium? S takým ktorým sa najviac dá uplatniť

freepalestine
11. nov 2023

Urobit si rok pauzu po ss a ist ako aupair do anglicky/nemecky/francuzky/spanielsky (zalezi aky jazyk vies najlepsie zatial) hovoriacej zeme moze byt fajn z viacerych dovodov.
Zlepsis sa v jazyku
Dospejes
Ujistis sa aky odbor chces studovat
Zvatsis si rozhlad vseobecne
Naucis sa ako vychadzat s ludmi
Atd
Mozno aj dve rozne krajiny/rodiny zvladnes za rok vystriedat

olimuc
11. nov 2023

Tvoj plan je trochu naivny, zacat VS + praca v zahranici naraz, bez financovania od rodiny je prilis narocne …. d si urob sabàtical a rok makaj aby si mala € a uc sa jazyk a potom chod na. VS, alebo zacni VS na Svk a chod na Erasmus

autor
11. nov 2023

Máte pravdu spravím si vš tu a zatiaľ sa budem aktívne učiť jazyo

queen_mary
11. nov 2023

@freepalestine toto je cista strata jedneho roka zivota.

queen_mary
11. nov 2023

Autorka, bez na VS, a potom Erasmus. Jazyk si vyber podla toho, ktore krajiny zvazujes, kam by si chcela ist. Potom master si mozes ist robit uz do zahranicia. Ale s psychologiou alebo pedagogikou by som moc nepocitala s tym, ze by som to potom robila v zahranici.

oli18
11. nov 2023

Ak si na strednej skole, tak 1 jaxyk uz predsa musis ako tak ovladat. Ktory?

freepalestine
11. nov 2023

@queen_mary nesuhlasim. Hlavne ked autorka zvazuje specialnu pedagogiku studovat.

heln
11. nov 2023

ahoj, ked teraz koncis strednu, tak by si uz na urcitej komunikacnej urovni mala jeden jazyk ovladat bud nemcinu alebo anglictinu.
trochu nechapem tvoju motivaciu ist na vs studovat psychologiu alebo specialnu pedagogiku a zaroven sa ucit jazyk, aby si mohla ist robit nejaku pokladnicku do zqhranicia. ak by si studovala psychologiu tak predpokladam, ze by si sa jej chcela venovat v praxi. ono to studium na vs zase nie je prechadzka ruzovou zahradou, aj keby si studovala socialnu pracu.
ale k otazke, ak by si studovala psychologiu, uc sa anglictinu, je dobre vediet si precitat a rozumiet aj zahranicnej odbornej literature. ak budes studovat specialnu pedagogiku, uc sa nemcinu, pedagogicke zaklady mame spolocne s germanskymi krajinami, tiez je dobre precitat aj nejaku zahranicnu odbornu literaturu, anglicky hovoriace krajiny maju iny system vychovy a vzdelavania ako my a tiez pojmologia je trochu ina.
a nezabudni na fakt, ze u nas mas vs v podstate "zadarmo", v zahranici si za studium pekne zaplatis.

sylvie
25. nov 2023

Pytala si sa aky jazyk sa mas naucit. No v prvom rade urcite anglictinu, je najlahsia a dohovoris sa vsade. V dnesnej dobe je anglictina zaklad.

juliet86
25. nov 2023

vies ale dalsia vec je ci ti uznaju psychologiu alebo spec pedagogiku v zahranici..... psych na slovensku musis studovat 5rokov plus dalsich 5rokov plareny vycvik.