Dobrý deň, premýšľam o učiteľstvo matiky a fyziky. Tieto predmety mi idú, ale zároveň ma baví vysvetľovať niečo ľuďom, nerobiť každý deň to isté. Myslím si, že u nás sa veľmi zle vyučujú a dobrý učiteľ matiky sa hodí. Ale zároveň by som si chcela nechať zadné vrátka v prípade, že by som si to rozmyslela. Ktorá škola by niečo takéto ponúkala? Prípadne po dorobenu ucitelkseho minima, aby sa dalo učiť (aspoň 2 stupeň, prípadne aj SŠ)
Ak sa jedna o ucitelstvo 2.a 3.stupna, tak ktorakolvek filozoficka alebo pedagogicka fakulta na svk vysokych skolach. UK, katolicka, konstantina filozofa, upjs... vyber si mesto, univerzitu a pozri ci spominane fakulty ponukaju tvoju kombinaciu.
Idealne matfyz. Pozri si fmfi uk, tato ucitelska dvojkombinacia sa tam vyucuje roky.
Teraz je zakon nastaveny tak, ze sa nerozlisuje, ci 2.stupen alebo SS alebo gymnazium. Po pedagogickom vzdelani mozes posobit, kde len bude volne miesto alebo si vyberies.
A v podstate su 3 moznosti. Bud mas pedagogicke vzdelanie v inom odbore a dorobis si myslim 2-rocny odbor mat/fyz, vola sa to doplnujuce pedagogicke vzdelanie myslim. Alebo si budes robit celu VS od znova externe, teda 6 rokov, az kym nadobudnes titul, ak ho nemas myslim. Alebo mas vystudovany nepedagogicky smer mat/fyz, cize pri mat nejaku ekonomicku alebo fyz nejaku technicku a dorobis si pedagogicke minimum. To je dva roky takisto a mozes plnohodnotne ucit. Pri prvej aj tretej moznosti, mozes ucit hned, ak to skola na ktoru by ta prijali akceptovala, kedze ako pises ucitelov mat/fyz je malo, a toboz kvalitnych. Tam je zo zakona podmienka, ze "neucitel" si musi urobit ucitelsky smer do 2 rokov, ak nedokonci, mozu ho prepustit, kedze vela skol ide po kvalifikacii a pocita sa to celkovo na percenta, aka je uroven kvalifikovanosti ucitelov v skole, ale zaroven musis pocitat s najnizsou platovou triedou, kym nebudes oficialne ucitel. Teraz neviem ake ma oznacenie, kedze som na materskej, niekedy to bola 9, teraz to zmenili a inak oznacili.
Univerzita Komenského v Bratislave 🙂