Ktorá vysoká škola?

11. feb 2024

Dobrý deň, momentálne som v 4. ročníku na gympli a mala by som sa už konečne rozhodnúť, kde si podať prihlášky.

Maturujem z matematiky a z informatiky. Predmety som si dala, pretože mi prišli praktické, ale v konečnom dôsledku má informatika vôbec nebaví (programovanie). Akože chápem to, keď chcem, mám dobré známky, ale zistila som, že by ma to asi nebavilo robiť celý život.
Chcela by som robiť skôr niečo, kde budem v kontakte s ľuďmi. Najlepšie nie niečo monotónne.
Čo som si pozerala výšky, najlepšie mi vychádza asi euba, a to konkrétne odbory:
- aplikovaná ekonómia (tu sa mi páči, že je tu aj matiky dosť, ževraj to nie je "len" biflovanie)
- ekonómia a právo
- medzinárodné ekonomické vzťahy (to mi zatiaľ asi príde najzaujímavejšie, len neviem ako je to úplne s uplatnením a neviem úplne 100% jazyky ako by sa na tej odbor zišlo)

Ešte som rozmýšľala aj čisté právo, ale zas na druhú stranu je to veľa biflovania, radšej sa učím veci v súvislostiach, keď mi dávajú význam a pod. a hlavne čo som počula je ťažké sa uplatniť. Popri ekonomickej je ževraj v pohode možná brigáda v odbore už od nejakého druhého ročníka, čo mi príde super a určite by som to keď tak chcela využiť.

Inak si viem predstaviť študovať aj nejakú sociológiu, celkom ma zaujíma správanie ľudí a podobne, asi by ma štúdium bavilo, ale čo som pozerala nejaké štatistiky aj počula od ľudí, tak je minimálna šanca, že by som sa uplatnila v odbore. Ale inak si myslím, že by ma to dosť bavilo robiť (nejaké dotazníky, výskumy s ľuďmi a pod.)

autor
11. feb 2024

Každopádne ak ste to prečítali až sem, zaujímal by ma váš názor, ak ste vyštudovali aj niektorú zo spomínaných škôl, tak aké ste si našli uplatnenie, prípadne ak vás napadol ešte nejaký odbor tak mi ho kľudne napíšte. Budem rada za akékoľvek rady 🙂

brrunetkaa
11. feb 2024

Ak ti nevadí matematika, tak by som isla na Matfyz finančná matematika. Pomerne široké uplatnenie a hlavne dobre meno školy.

autor
11. feb 2024

@brrunetkaa akože nevadí mi matematika a unavezovala som o tom, ale zas neviem či chcem študovať (skoro) čistú matematiku a hlavne či je moja matematika až na takej úrovni aby som to zvládla

gemerka17
11. feb 2024

@autorka - na eube pozri aj fakultu hospodárskej informatiky, či by ťa niečo nezaujalo. Študenti z tej fakukty sú zo školy na tom najlepšie čo sa týka uplatnenia a prestize.

autor
11. feb 2024

@gemerka17 pozerala som, ale účtovníctvo vôbec a ako som hovorila a toy informatiku toho až tak veľa spoločného nechcem mať