Ktorá forma pedagogického vzdelania je najvhodnejšia?

3. mar 2023

Pekne pozdravujem. Vie mi niekto poradiť?
Som na rodičovskej dovolenke...
Mám gymnázium a VŠ s odborom Bezpecnostnopravne služby vo verejnej správe...

Časom by som sa rada ale uberala pedagogickým smerom...
Otázka znie či si urobiť pedagogickú nadstavbu (2rocka, akoby druhá maturita ....s uplatnením v škôlke, vychovavatelstve či ako asistentka dieťa na ZŠ) ...alebo sa skôr zamerať na DPŠ -doplňujúce pedagogické štúdium (teda pedagogické minimum) ...No ak tomu správne rozumiem ním sa nadväzuje na ukoncenu VŠ, konkrétne by som teda zrejme mohla učiť na SŠ alebo VŠ predmety (alebo aspoň príbuzné) mojim statnicovym...a to ma teda vôbec neláka....velmi rada by som učila slovenčinu a nauko o spoločnosti na ZŠ....len k tomu asi nutne celú ďalšiu VŠ, že? :(

Ďakujem!

deedol
3. mar 2023

ahoj, ano, kombinacia SJ a obcianska vychova/nauka o spolocnosti musis vystudovat dalsiu VS, alebo potom mozno by sa dalo DPS u seba a rozsirujuce studium SJ alebo NOS (treba zistit, ci existuje). ja som takto vystudovala ekonomicky smer, potom DPS (mohla som ucit ekonomicke predmety) a nasledne RS AJ, aby som mohla ucit AJ. ono zas nie je to az taka casova uspora, lebo DPS trva dva roky a RS tiez dva roky, ale ja som si to dala tak, ze sa to prekryvalo - po prvom roku DPS ma prijali na RS, takze mi to cele zabralo tri roky.
co sa tyka MS, vychovavatelstva a asistenstva, v tom sa nevyznam, tak neporadim.

autor
3. mar 2023

@deedol Ďakujem🙂 neviem či som to celkom pochopila....DPS u seba je ako myslené? (V najbližšom meste či na mojej pôvodnej VŠ) a to RŠ ste si kde robili?

deedol
3. mar 2023

DPS na povodnej VS a RS som robila na pedagogickej fakulte UK v BA, ale ponukaju to standardne aj ine ped. fak.

autor
4. mar 2023

@deedol Ďakujem pekne za rady 🙂 ešte ma tak v noci napadlo či by nestačilo len to RS ...? Logiku by to malo, však musí byť v tom aj nieco z pedagogiky si myslím....a človek by ušetril čas, peniaze aj energiu 😉

letfenixa
4. mar 2023

@autorka nie, RŠ našťastie nestačí. Treba aj DPŠ.

deedol
4. mar 2023

Nie, nestaci 🙂

zuzanockamt
4. mar 2023

S DPŠ môžeš učiť len to, z čoho máš štátnicu, takže s tvojou VŠ na ZŠ neuplatniteľné. A NOS na ZŠ neexistuje, slovenčinárov (hlavne tých, ktorí vyštudovali RŠ) je veľa.

autor
4. mar 2023

@zuzanockamt Áno, na ZŠ je to občianska výchova...no dakujem za názory...vyplynulo mi z toho, že ak časom ísť študovať tak skôr sa dať na pedag. minimum ako len pedag.nadstavbu ...

konikkon
4. mar 2023

Možno sa mýlim, ale SJL môžeš na ZS učiť len s vyštudovanou VS pedagogického zamerania. Nemyslím si, že by na to mohla stačiť nadstavba a maturita.

autor
4. mar 2023

@konikkon v mojom prípade ta DPŠ + RŠ

heln
4. mar 2023

ahoj, dps si mozes urobit na vyucovanie statnicovych predmetov, alebo vychovavatela alebo asistenta.
niektori kolegovia, co si robili dps na predmety, potom este planovali rozsirujuce studium.