Kto vyštudoval farmáciu?

anaver88
20. okt 2020

Dobrý deň. Som v maturitnom ročníku na gymnáziu a rozmýšľam nad VŠ. Premýšľala som nad farmáciou v KE/BA. Je tu niekto, kto farmáciu vyštudoval a vedel by mi objasniť možnosti uplatnenia z tohto odboru? Lekáreň ma neláka. ďakujem🙂

sunnyhoney03
20. okt 2020

no mozes pracovat aj ako obchodnicka s liekmi napr, ale naco ist studovat nieco co potom neches robit skus porozmyslat aj nad inymi skolami

hradnapani
20. okt 2020

a vedecky smer? vyskum? to ta nelaka? ved farmacia nie je len o lekarni ci obchodniceni s liekmi

sisa_s
20. okt 2020

No ked si premyslala nad farmaciou, tak si hadam mala aj predstavu, co by si s tym chcela robit, kedze vacsina skonci v lekarni...vyskum a veda tu nie je az tak rozvinuta a podporovana aj z financnej stranky, a nedostanes sa tam tak lahko

hettinka
20. okt 2020

@anaver88 ak farmacia, tak smer Česká Republika, v Hradci Kralove. O Slovensku ani neuvažuj ak chceš ist skôr vedeckým smerom, do výskumu a neskončiť ako “predavacka v lekárni”.

lavender21
20. okt 2020

Ja som študovala v Košiciach, môžeš mi napísať ak chceš...

anaver88
autor
20. okt 2020

Ďakujem Vám pekne za názory 🙂.Popravde som si chcela vybrať nejaký ťažký odbor s uplatnením, keďže v škole patrím k tým snaživým typom a nemávam problémy s učením. Avšak medicína ma vôbec neláka a o farmácii sa hovorí, že je to perspektívny odbor s uplatnením. Ale keď píšete, že väčšina po vyštudovaní pracuje v lekárni, tak to ma odradilo. Samozrejme to v lekárni vôbec nemusí byť zlé, ale pre mňa by to bolo asi až príliš pokojné 😉. @lavender21 ty si s prácou po vyštudovaní spokojná? Pracuješ v lekárni 🙂?

tini27
20. okt 2020

Ahoj, vyštudovala som farmáciu v BA, keby čosi kľudne sa opýtaj. Ja pracujem v lekárni, s tým som tam aj išla. Mama je tiež farmaceutka, tak mám k tomu blízko. S vedeckým uplatnením je to horšie, no najmä sa všetko deje v BA, možno čosi v KE a v zahraničí. Ak ti ale tento fakt nevadí, tak ak si snaživá a ideš si za svojim, dá sa to. Pár spolužiakov tiež nechcelo do lekárne, ostali na škole, robia si phd., spolupracujú na výskumoch... uplatniť sa dá aj v liekovej agentúre, v šukl, treba sa snažiť a dá sa to.

tini27
20. okt 2020

Ešte by som podotkla, k tej predavačke v lekárni- nie, v lekárni nepracujú predavačky. Sú to zdrav. pracovníci- s adekvátnym vzdelaním, prehľadom, zodpovednosťou, platom,... áno, bohužiaľ sú vplyvom trhu lekárne a “lekárne”, no je to o človeku- ako si váži sám seba, kde pracuje a ako sa správa k pacientom. Keď aa chce, tak to ľudia ocenia a nikto z tých, o ktorých sa staráš ťa za predavačku považovať nebude.

cervenaruza123
20. okt 2020

@anaver88 Ja som studovala farmaciu a tiez som nechcela ist do lekarne. Lenze som zisitila, ze uplatnenie vo vede je fakt tazsie, dost ma od toho aj odhovarali v skole, ze nech sa drzim v lekarne a "nevymyslam". Po skole som nemala odvahu cestovat a chcela som rodinu, takze som predsa len skoncila v lekarni, bola to pohodlnejsia moznost. Aspon zatial, stale sa obzeram aj po inych moznostiach. Myslim, ze moznosti uplatnenia je viacero, len clovek si musi za tym ist, mat odvahu a aj cestovat, aspon spociatku. Tak ci tak na zaciatok podla mna nie je zle zacat v lekarni, aby clovek mal prax a neovladal vsetku problematiku len teoreticky. Ci vo vede, ci v politike, ci na inych miestach, je velmi dobre, ak clovek vie o com to je a nepozna len teoriu z lekarne.

anaver88
autor
20. okt 2020

@tini27 To je jasné, ja úplne rešpektujem lekárnikov ako odborníkov na lieky, ktorí ovládajú kvantum vecí a vedia v tejto oblasti poradiť lepšie ako doktor. Samozrejme, že nie sú obyčajní predavači.. Aj keď ani predavač by sa nemal brať ako podradná práca, potrebujeme aj tých, aby všetko správne fungovalo 🙂.

anaver88
autor
20. okt 2020

@cervenaruza123 Budem držať palce, aby sa Ti to podarilo!🙂 Ja sa teda skúsim orientovať iným smerom, ale ďakujem vám za dobré rady a objasnenie 👍

lavender21
20. okt 2020

@anaver88 ja pracujem v lekárni, žijem v ČR neďaleko Prahy a vidím že tu je tých možností uplatniť sa viac. Napríklad aj ako monitor klinických štúdií, klinický farmaceut, rôzne pozície vo firmách ktoré sa zaoberajú vývojom liekov. Keby som bola zas mladá a okolnosti by boli iné, študovať by som šla do ČR, je to veľký rozdiel. A taktiež by som popracovala na svojej angličtine, s ňou máš neobmedzené možnosti. Na farmácii je super to, že keď skončíš, máš istú robotu a s dobrým platom. Ja neplánujem byť navždy v lekárni, ale ako medzizastávka je to super. Aktuálne popri materskej je to fajn a aj v tejto dobe, keď sa veľa ľudí bojí o prácu, ja ako mamička s dvomi deťmi v škôlke nemám problém sa zamestnať...

miskajulo
18. nov 2020

Môžeš robiť aj vo výskume. Ja som farmaceutka, ale robím v lekárni, ja chcem pracovať s ľuďmi, nie byť zavretá v labaku. Môj švagor je tiež farmaceut a robil vo výskume a vypracoval sa na riaditeľa nemenovanej firmi nie na SK. Jeho práca napĺňa, on je rodený šéf. On by zas nechcel robiť v lekárni, myslím, že ani tam nerobil