Kto študoval v zahraničí?

13. aug 2024

Ahojte. Je tu niekto, kto študoval v zahraničí a nie práve v Čechách? Veľmi ma láka zahraničie, avšak netuším, či je to v mojom prípade reálne. Bolo to finančne náročné? Ako ste to zvládli s jazykom? Budem vďačná, ak o sebe dáte vedieť… dosť mi rady a skúsenosti iných pomôžu.

melanta
13. aug 2024

Dcéra študovala vysokú v USA. Musela mať perfektnú angličtinu, úroveň C1. A áno, finančne to bolo veľa. Ale napríklad v Dánsku či niektorých severských krajinách Európy je vysoké školstvo zdarma aj pre cudzincov. A úroveň škôl vysoká. Ale angličtina super úroveň je samozrejmosťou. Ťažko študovať, chodiť na prednášky a učiť sa, ak človek nehovorí a nepíše plynulo.

tulik123
13. aug 2024

Ja v rakusku, skolne sa neplatilo, len zivobytie. Ja som studovala v nemcine ale teda su smery aj v anglictine. Uroven bola minimalne B2 (zavisi ale aky odbor). 🙂

autor
13. aug 2024

@tulik123 😯tak to ste ma teraz potešili … a ak by som chcela v nemčine, aký level musím min dosahovať?

labocca
13. aug 2024

moj synovec vystudoval matematiku v Southamptone, tak financne to bolo trosku narocnejsie. Ale ta uroven VŠ je skutocne na inej urovni ako tu,aj skusky. Vsetko v anglictine ale zvladol to. No a teraz je v Belgicku,kde si robi doktorat.
Aj Holandsko si pochvaluju. Vyskusaj ,mozno sa podari a bude dobre🙂.

tykat
13. aug 2024

Dcera sa akurat chysta o par dni studovat do Afriky 😅 platia jej letenky, stipendium, ubytko aj studium.
Chce to vychytat ponuky agentur ktore toto ponukaju.

sasesoe
13. aug 2024

Milá autorka, neviem ako vnímaš jednotlivé úrovne, ale keď si povieme, že B2 je "pohodlná plynulosť", kedy vieš normálnym spôsobom vyjadriť všetky svoje myšlienky.. a C1 je + terminológia z oblasti, ktorej sa venuješ, tak na VŠ potrebuješ C1. Potrebuješ a predsa učiť, pochopiť, vedieť vysvetliť a aplikovať nové odborné veci, ktoré si sa naučila. Odborny jazyk nie je náročný na gramatiku, skôr na odbornú slovnú zásobu. Pozri si nejaký dokument z oblasti, či nejaku odbornú literatúru/učebnicu aspoň pre stredoškolákov. Pre nemčinu máš množstvo zadarmo cez ONLEIHE ;) Držím palce,nnech Ti to vyjde.

kiki68
13. aug 2024

Niektore Uni maju b2 a niektore c1, potrebujes nejaky certifikat o tom, ze mas b2/c1, pripadne napr Uni Klagenfurt ponuka b2/c1 kurz a ten ked spravis, Tak mozes u nich automaticky nastupit na studium.

abbey1
13. aug 2024

Dcéra rok na strednej v Dánsku. To mala štipendium, čiže nás to vyšlo veľmi lacno.
Vysokú vyštudovala v Anglicku. Tam už mala klasické štipendium, ktoré teraz spláca v malých čiastkach.
Teraz mam študentov v Dánsku a Kanade na vysokých školách. V Dánsku a aj Nemecku študuješ za rovnakých podmienok ako domáci.
Výborná znalosť jazyka je samozrejmosťou.

abbey1
13. aug 2024

Úroveň B2 ako ju poznáme my tu, že maturita je slabota. Chce to jazyk ozaj ovládať, keďže budeš musieť výborne rozumieť odbornej terminológii, budeš mať všetok študujný materiál v danom jazyku.

danica2711
13. aug 2024

nezameriavaj sa na to, aká minimálna úroveň jazykových znalostí je potrebná, makaj na čo najlepšej (isteže najlepšie native speaker, ale C1 je fajn) - vo vlastnom záujme, čím lepší jazyk, tým ľahšie sa ti bude študovať

guudy
13. aug 2024

Moje dieta v Amsterdame. Ak ta zaujimaju detaily, ozvi sa mi do SS. 🙂