Kritéria pri výbere bakalárskej práce

kristy2727
6. feb 2021

Ahojte, keďže sa blíži vyber témy na bakalársku prácu ( na každej škole to je inak) mám pár otázok. Podľa čoho si viem usúdiť, že som si vybrala dobre ? Môj odbor je zameraný na históriu. Je toho kvantum, ale zužujem to, aby bola téma jedinečná a zaujímavá. Zameriavam sa hlavne na témy, ktoré ma zaujímajú, bavia, o ktorých viem, že to nebudem pisat z donútenia, atď.. viete mi niekto povedať aké základne kritéria mám dodržiavať, aby som si vybrala dobre ? ( napr. Podľa množstva literatúry atd.. )

grace55
6. feb 2021

@kristy2727 Super by bolo, ak by si si vybrala neotrepanu temu s lokalnym zameranim, napr. "neobjavena" osobnost, uplne klucovy je vyber skolitela, idealne so zameranim, ktore potrebujes, ktory je ochotny a angazovany. Dostatok pramenov pri niektorych temach proste nie je, ale ak je, je to plus. Ale hlavne, musi ta to zaujimat, ak je student zaujaty a motivovany, je to na tej praci vidiet.

nina255
6. feb 2021

@kristy2727 este by som poradila nedavat si temu ktorych je vsade plno... lebo to sa potom ani tym profesorom nechce pocuvat na obhajobe kazdy rok to iste, uz to vedia odpredu odzadu tie temy co su casto+skolitelia a oponenti aby stale to iste citali a hodnotili...dala by som si nieco kde ako aj ty hovoris budes mat dostatok odbornej literatury a aby ta tema bola niecim jedinecna 🙂

kristy2727
autor
6. feb 2021

@nina255 ďakujem 🙂 a ešte jedna otázka je lepšie si tému vymyslieť sama alebo si vybrať z vypisanych tém .. ? Pretože niektoré vypísané témy môžu byt zaujímavé + predpokladám, že školiteľ bude vedieť pomôcť s literatúrou či ?

kristy2727
autor
6. feb 2021

@grace55 ďakujem pekne 😊

guiseppinka
6. feb 2021

Je uplne jedno ci si vymyslis alebo vyberies. Ak si vymyslis, tak ti ju musia schvalit... A aj z vybratych vies trochu pozmenit nazov tym, ze sa zamerias na nejaku konkretnejsiu vec. Napr mozes spracovat nejaku temu a potom na diplomke v nej mozes pokracovat tym, ze pojdes este konkretnejsie...

miriam_s
6. feb 2021

@kristy2727 ja by som odporučila vybrať si vlastnú tému, ktorá ťa zaujíma, overiť na crzp či toto čo chceš nepísalo už 30 ľudí pred tebou... A hlavne vopred popozerať dosť zdrojov. S témami ktoré vypisovali školitelia na histórii (študujem to v kombinácii) mali poväčšine spolužiaci len problémy, vymyslia tému, ale neriešia odkial máš mať zdroje a pod. Alebo môžeš aj nejakú tému ktorá už bola, ale analyzovať to z úplne iného uhla, priniesť tam ten nový prvok. Aby to nebolo len prepísanie knižiek dokopy.

nina255
6. feb 2021

@kristy2727 tazko povedat, ja by som si ked tak vybrala jednu najzaujimavejsiu z vypisanych tem, a jednu by som si vymyslela sama... aj tak ti ju musi schvalit skolitel/skolitelka... ak si vyberies normalneho profaka tak vedia poradit co je lepsie a preco.. ja som napriklad sla sama za profesorkou ci bude moja skolitelka a ona mi sama navrhrla temu,ktoru som spracovala kedze u nej na nieco podobne pisalo jedno dievca diplomovku takze mi poradila aj s podkladmi kedze zaklad prace sme mali podobny ale pritom nikto iny taku temu nemal.. drzim palce 🙂

dskjhfdlkdjhl
6. feb 2021

@kristy2727 dost podstatny je aj vyber skolitela, lebo su taki, ktorym az tak nezalezi, ako to cele dopadne a su taki, ktorym zalezi.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kristy2727
autor
6. feb 2021

@nina255 presne takto som nad tým rozmýšľala, že jednu si vymyslím sama a druhu ako alternatívu by som si vybrala niečo z vypisanych .. najprv pozriem zdroje v akom množstve a kvalite sú dostupné a potom sa rozhodnem.. ďakujem za pomoc 🙂

guiseppinka
6. feb 2021

@beata_k aj ja som mala docentku, ktorej nik neoponoval 😂 obaja oponenti boli tiez jej ziaci. Mala som ju na bc aj mgr

kristy2727
autor
6. feb 2021

@beata_k školiteľ je základ lebo sú takí aj takí ... avšak ťažko si vyberať v takejto situácii keď rok sa študuje dištančne a neviem posúdiť kto ma aký prístup k predmetom nie ešte k prácam

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kristy2727
autor
6. feb 2021

@miriam_s tiež som počula o prípadoch, že téma je super aj všetko a školiteľ išiel nato takým smerom, že už ich aj demotivovalo to pisat