Komunikácia v angličtine

4. dec 2024

Ako sa cvičiť v komunikácii v cudzom jazyku, okrem samotnej komunikácie s niekým iným? Áno, je mi jasné, že to je najlepšia cesta a určite ju absolvujem. Teraz mi ide skôr o také oťukanie, nabratie sebavedomia, lebo strašne sa hanbím rozprávať (aj skrz moju introvertskú povahu a nepotrebe small talkovať). Po anglicky sa učím od základnej školy (mám 34 rokov ), ale furt to bolo len o gramatike, slovíčkach a minimum reálneho rozprávania. Angličtinu bežne nepoužívam, nepotrebujem ju ani v práci, ale pomerne dobre rozumiem písanému textu (seriály s titulkami, anglický text), troška horšie hovorenému. Ale dostať zo seba vetu je moja nočná mora. Neviem zložiť v hlave vetu (to je určite prvotný problém) a reálne ju nahlas vysloviť. Začať možno písaným textom a čítať to nahlas po sebe? Máte nejaké tipy?

enmery
4. dec 2024

Doučma.sk. Nájdi si tam lektora na rozprávanie. Bohužiaľ nič iné, ako začať hovoriť s niekým Ti nepomôže. Viete sa dohodnúť na hovore bez videa, ak máš stres.

biba_18
4. dec 2024

moja švagriná, učiteľka angličtiny bay the way, to robí tak že s takými ako ty a ja rozpráva v bežnom živote slovensky a niekedy do toho povie anglický výraz, alebo anglickú vetu s tým, že to mám tiež tak skúšať sama sebe si keď som sama a niečo robím - napr. umývam riad a poviem si nahlas one more plate, and another ... alebo i´m almost finished ... ale proste povedať to ako mi napadne, nedumať nad tým ... a až keď sa mi niečo nezdá rozmýšľať - má tam byť i´m alebo i´ve? ... a robiť to často, utvrdiť si časy a spojenia a potom to skúsiť aj s niekym o kom viem že je zbehlý v angličtine ...

biba_18
4. dec 2024

ja som to potom skúšala s ďalším mojim jazykom čo som sa učila - a mne to pomáha práve v tom sebavedomí že vytresnem čo mi príde na rozum - no lebo mi už príde väčšinou ten správny čas alebo spojenie...

danica2711
4. dec 2024

@biba_18 BY the way...

nataly228
4. dec 2024

Ja by som poradila, rozprávať sa sama so sebou. Áno, znie to možno trošku divne 😂 ale veľmi to pomáha. Nasimuluj si ako keby rozhovor s niekým, rozprávaj čo ti napadne, trebárs o počasí alebo čo si dnes robila, ako vyzerá tvoj pracovný deň atď. tak, ako keby si to hovorila niekomu inému. Môžeš aj náročnejšie témy, ak budeš chcieť. Ak nebudeš vedieť nejaké slovíčko alebo frázu, skús si ho zapamätať, neskôr si ho dohľadáš. Ale snaž sa aj tak vždy nájsť spôsob ako povedať to, čo chceš, okecať to, aby si sa zdokonalila v používaní jazyka. Dôležité je ale rozprávať nahlas, aby si si nacvičila presne to rozprávanie a komunikáciu. Mne to fungovalo s taliančinou, nakoľko som nemala s kým, tak som trénovala sama so sebou. 🙂

abbey1
4. dec 2024

@biba_18 Určite?

zic
4. dec 2024

presne... skus si aspon v duchu hovorit veci po anglicky (teraz sa idem najest, lebo som hladna, co si dam na obed... aaah, toto tu mam v chladnicke)... apodobne... Za prve zistis, co nevies (a mozes si to vyhladat v slovniku) a za dalsie aspon "zo zivota" si napraxujes veci 🙂

radkaradix
4. dec 2024

my sme samomluvu v cudzom jazyku pouzivali uz na strednej a doteraz, ked mam pocit, ze zacinam zabudat anglinu ci franinu, tak si zacnem sama pre seba rozpravat, ci v hlave ci nahlas, ked som sama ;) najlepsie v posteli pred spanim, to ma zarucene uspi :D

biba_18
4. dec 2024

@danica2711 preklep, píšem rýchlo popri práci ... samozrejme BY

biba_18
4. dec 2024

@abbey1 čo určite?

tanikka
4. dec 2024

@danica2711 ale tak preklep sa môže stať každému si myslím. 😉

melisa281
4. dec 2024

Ja som absolvovala kurzy v best english. Boli sme skupina cca 12 ľudí, vyucba je online a vždy nás preplo po dvojiciach. Dali ti tému napr. hovoriť o dome aký by si chcela alebo zamestnanie čo robíš, o tvojej rodine atd. Alebo sme prebrali slovíčka a následne s niekým takto tvorili vety a otázky na tie slovíčka. Vždy som bola s niekým iným a každý ma iný akcent a rozprávaním to bolo lepšie a lepšie. Stále len rozprávať. Ja som bola spokojná a už nemám taký strach 😀 Zo začiatku som sa hanbila riadne ale postupne som si zvykala.

lanka999
4. dec 2024

mam ten isty problem chodila som 4 roky na jazykovu skolu kde som sa naucila plynule rozpravat ale odkedy tam nesom mam pocit ze som zabudla, napis mi mozme skusit rozpravat anglicky, volat cez msg, samozrejme bez videa :D

123kika1234
4. dec 2024

Otázne je či vieš porozumieť filmu v AJ maximálne s aj titulkami. Alebo proste niekomu kto rozpráva po AJ to je základ podla mňa a potom už pôjde rozprávanie podľa mňa v pohode

beata_k
4. dec 2024

Och ako ti rozumiem. Ja mam blok v hlave rozpravat sa aj sama so sebou 😁

vakatko
4. dec 2024

Ak nevieš zložiť v hlave vetu, čítaj " nahlas " začni detské knihy (pre 10 - 12 ročných) alebo nenáročne písané knihy.

nevenka
4. dec 2024

@beata_k no som taka ista, ...a manzel bezne komunikuje v AJ a mala by som s kym, len mne je trapne aj sama so sebou, nie este pred nim...🙄

beata_k
4. dec 2024

@nevenka Juuj tak isto. Muz 80% komunikuje v AJ, 1000x mi ponukol, ze sa so mnou bude rozpravat. A ja nic, tma. Neviem zosmolit trojslovnu vetu.

autor
4. dec 2024

@enmery
@melisa281
určite chcem ísť na kurz, rozumiem, že to je najlepšia cesta. Ale fakt mám momentálne problém zo seba dostať hocijakú vetu, lebo vôbec neviem rozmýšľať v angličtine.

autor
4. dec 2024

@biba_18
@nataly228
@zic
@radkaradix
skúsila som cestou z práce na obed. A šlo to :-O Až som zo seba prekvapená, že to nie je také zlé. Veľa som musela rozmýšľať nad slovíčkami, je to mega základná angličtina, ale postupne sa to týmto spôsobom môže zlepšiť. 🙂 mne ešte napadlo prečítať si nejaký text/článok (nemusí byť nutne v AJ) a skúsim ho vlastnými slovami prerozprávať.

autor
4. dec 2024

@123kika1234 skúsim možno viac pozerať bez titulkov. Rozumiem tak na 70-80%. Myslím, že dostatočne na to, aby som vedela o čo ide. Hoci nerozumiem každému slovíčku. Možno aj nejaké AJ podcasty by neboli odveci

zic
4. dec 2024

no super! Hlavne to rob "do zblbnutia" (nevies slovicko, pozri si v slovniku a znova ak pojdes tou istou cestou, skus znova a znova)... Vela je vediet "naspamat rozne frazy"... aby to z teba vypadlo bez rozmyslania... drzim palce...
A citat sa oplati aj kvoli tej zasobe a tym frazam... aby si videla, co sa ako pise (isla s dobou)... citaj blogy alebo clanky na google co ponuka mobil... rozne blbosti - aj kratke... mozno o vareni alebo nieco co ta zaujima...

autor
4. dec 2024

@lanka999 akože nedbám :D mne by možno na začiatok úplne stačilo písať anglicky. Nech si pripomeniem slovíčka, frázy. A možno časom aj volať :D ja s videom problém nemám. Ako správny introvert mám oveľa väčší stres s rozprávania s cudzími ľuďmi. Aj po slovensky. Nieto ešte po anglicky. :D Ale hecnem sa už a naučím sa speakovať!

autor
4. dec 2024

@vakatko ďakujem, toto aj mne napadlo 🙂 poprípade dvojjazyčné knihy. Proste čítať nahlas a dostať AJ slová do ústnych svalov a mysle

raffaella
4. dec 2024

Zamestnať sa v takej práci, kde angličtinu používať musíš a to denne. Akýkoľvek cudzí jazyk (nech je aj C1 level) upadá pokiaľ ho nepoužívame. Ja som preto bola a aj som zamestnaná v takej práci, kde mám všetko v angličtine a používam ju denne (cally, meetingy) a všetku dokumentáciu a školenia absolvujeme anglicky. Nikdy som neštudovala ani nežila v zahraničí, napriek tomu a vďaka dennodennom používaní ju stále zlepšujem, pretože práca v medzinárodnom prostredí ti prinesie aj rôzne prízvuky, aj rôzne slangy a obohatí to čo už viem.
Samozrejme denne Netflix, YT, knihy v angličtine. Ale ten posun ku tomu, že odstrániš blok z rozprávania dosiahneš tak že budeš nútená denne riešiť veci a rozprávať v cudzom jazyku. A to teda vyžaduje vyjsť z komfortnej zóny.

autor
4. dec 2024

@beata_k
@nevenka
pridávam sa k vám do skupinky, som rada, že nie som v tom sama :( mne to proste nejde von z úst. Pripisujem to rokom drilovania gramatiky v školách a minimu komunikácie. Furt sme riešili len časy. Dookola, každý rok to isté. A keď som mala niečo povedať, v mysli mi nabehlo len či je to gramaticky správne, zasekla som sa na tom a už to nešlo. Môj muž tiež vie lepšie anglicky, a to nemal ani 1 hodinu AJ (učil sa na škole nemčinu). On vôbec nie je obmedzovaný tým či rozpráva gramaticky správne, proste tresne hocičo a je mu to jedno. No a na gympli sme mali hrozne nedočkavú učiteľku, ktorá nás nenechala dorozprávať (šlo nám to ako z chlpatej deky) a dokončila vety za nás.

enmery
4. dec 2024

Píšu Ti tu dobré rady. Bohužiaľ, rozprávať sama sebe alebo pár viet nepomôže na to, čo chceš ty, to musíš fakt s niekým. Preto Ti odporúčam lektora z tej stránky, povieš mu aký máš problém, bez videa a bez výsmeškov. Ja hovorím niekoľkými jazykmi a som introvert-proste ten blok musíš prelomiť len tým, že začneš s niekým hovoriť a sama budeš prekvapená, ako sa to rozbehne. Držím palce✊️

autor
4. dec 2024

@raffaella tak ale nebudem meniť prácu kvôli angličtine. Ja som v nej spokojná a baví ma. 🙂 ale súhlasím, že budem musieť vyjsť z komfortnej zóny. Určite chcem nejaký doučovací kurz. Toto má byť len taký prvotný nástrel aby som získala kúsok sebavedomia a hecla sa naň reálne prihlásiť :D

autor
4. dec 2024

@enmery áno, súhlasím. Mojím momentálnym cieľom nie je cibriť angličtinu, ale len rozkecať sa, získať sebavedomie aby som ju mohla zlepšovať. Pripomenúť si slová, frázy, reálne ich vysloviť. Je mi jasné, že samorozprávaním si AJ nezdokonalím. Lebo veď aj opravovať ma treba :D ďakujem za povzbudenie. Určite si ma motivovala. Asi je dôležité uvedomiť si, že lektor ma nechce zosmiešniť, ale pomôcť. Stránku si ukladám. 🙂

akvi
4. dec 2024

Pridavam sa do klubu, tiez mam aj moznost hovorit v AJ, ale zo mna to proste nejde, mam taky blok, ze sama nechapem. Mam rodinu v GB, ked su tu, tak rozumiem pekne, co vravia, ale ked mam nieco povedat ja, konecna.. 🙄

Inak uz sa mi 2x stalo, ze ma na ulici oslovili taki ti mladi chalani, Mormoni, ci taka nejaka cirkev. Oni sa chceli len rozpravat a ze kludne ak si chcem AJ precvicit, tak sa mozeme bavit. Dokonca na Fb ponukali konverzacie zdarma.. Isteze budu tlacit cloveku aj tie ich haluze do hlavy, ale iste by sa s nimi dalo konverzovat aj uplne o normal veciach.. Som si vzdy vravela, ze kurnik, aka prilezitost a ja nic 😅 😂