Koľko strán môžem použiť z jednej knihy na diplomovku?

danielanicka
19. máj 2018

Ahojte kočeny! Neviem sa k tomu nikde dopátrať. Koľko max. strán môže byť použitých z jednej knihy? Jedná sa o životopis a to by som potrebovala veľa vecí "od slova do slova". Ďakujem za odpovede.

petrofka
20. máj 2018

@danielanicka neexistuje na to norma. Ak mas vseobecne dost stran, tak to spracuj do odrazok a zjednodisis to a zaroven nepotrebujes veci od slova do slova. Minimalne ak už, tak to parafrazuj. Ma to byť diplomovka, nie kopia knihy.

zuzanka.zuzu
20. máj 2018

@danielanicka záleží koľko akceptuje tvoja univerzita/fakulta/katedra... lebo sú odbory a sú "odbory" :-/ nás s vyše 20% nepúšťali ku štátniciam, normálne sme to mali aj v smernici (a nepísané pravidlo pre každého s dvojcifernou zhodou čiže 10-20% bola najlepšia prípustná známka C), iný odbor spolužiačka zo strednej obhájila prácu so zhodou 72% 😨 ale zase jej uplatnenie a moje, nuž teraz sa čuduje prečo nie je zaplatená ako ja 😉

ak naozaj chceš použiť celý životopis, tak u nás (1. nebolo by to prípustné, to čo je za hovadina? nadháňaš si strany?) by si ho musela uviesť do prílohy... to je ešte akceptovateľné.

jankalukasova
20. máj 2018

@danielanicka no ono zalezi na skole a tiez na tom ako mas urobene citacie...ak dobre, nevezme ich ako zhodu, resp. nemalo by... na druhu stranu, mala by to byt aspon parafraza s odvolavkou na zdroj.. je to predsa diplomovka a mala by obsahovat tzv. Tvoj prinos.

marseillefan
20. máj 2018

Tak ak to chceš mať urobené poriadne, tak taká otázka je v podstate neprípustná, lebo to nebudeš robiť vlastnú prácu, ale obyčajný plagiát. Predstav si, že si kúpiš nejakú knižku, ktorá bude mať 20 percent odlsova doslova orafaný text z inej knihy. To by nebolo ok, že? Takže správne by sa mali práce robiť tak, že napr. ten hovorí o tom toto a toto (referencia), tamten má iná názor a problém definuje takto a takto (referencia). Tretí sa na vec pozerá úplne inak a vo svojej práci (referencia) píše: a dáš presnú citáciu. Proste musí to byyť napísané tak, aby bolo jasné, že je to tvoja práca. Ak vám niektorá vysoká škola dovolí orafať 20 percent práce z jednej knižky, tak tá práca absolútne nespĺňa kritériá diplomovej práce a tá škola by nemala mať ani akreditáciu.

moonlight1210
20. máj 2018

@danielanicka spytaj sa na katedre alebo veduceho tvojej diplomovky. To budes mat najistejsie.
Takto sa mozes dozvediet nejake cislo, riadit sa nim, a potom byt v soku, ked ti diplomovku na skole neuznaju.

buducanevesta12
20. máj 2018

Keď chceš opísať životopis od slova do slova tak na tvojom mieste by som ho dala ako prílohu, ale neviem ako na tvojej univerzite je to s prilohami, ale na KU sa nezapocitavali do počtu znakov ani stran tuším. Keby parafrazujes mohla by ti vyjsť veľká zhoda. Aj keď s tými zhodami je to dosť na prd si myslím. Mne veľa zhod vyšlo napríklad nie ani v texte, ale v poznámke pod čiarou... čiže v tom ako som to zapísala 🙂 čo bola úplne somarina, keďže tu knihu použilo viacero autorov. 🙂

petrofka
20. máj 2018

No, aby sme tie zhody dali na poriadok. Od roku 2017 sa zmenil system na ovela prisnejsi. Najde to zhodu aj tam, kde by pred tymto rokom nenasiel. Pred tymto rokom ak sli po sebe 4 rovnake slova, tak to program nasiel a označil. Teraz je to tak, ze ak program najde zhodu (neviem ci su to stale 4 po sebe iduce slova), prebehne diplomovku este raz a doslednejsie. Ono vam kľudne vyhodí 20% zhodu a pritom sa vam moze zhodovat len literatura, nazov univerzity a nejake odborne pojmy, co nemozete parafrazovat. Takisto aj prilohy, ktore nahravate zvlast vam bude pocitat do zhody, cize aj dotaznik ak máte iny ako svoj vlastny. Takze na to pozor. Vsetko je vec obhajoby a ak tu pracu nekopirujete, ale pisete a vyhodi vam taku zhodu, som si ista, ze to obhajite s odvolanim sa na konkretne priklady zhody. Ja vidim problem len tam, ak by naslo dajme tomu cely odstavec znodny, to by bolo jasne, ze je to čórknuté.

danielanicka
autor
21. máj 2018

@petrofka
@zuzanka.zuzu
@jankalukasova
@marseillefan
@moonlight1210 práveže mne už vyšla zhoda 5%, zle som naformulovala poslednú vetu. Ale oponent mi vytkol, že mám veľa strán zo slovenskej knihy, ak by som to prekladala ako u zvyška mojej diplomovky z ruskej literatúry, tak ževraj by to nevadilo, ale zo slovenskej mi to vadí. Ale školiteľ mi to schválil.
@buducanevesta12

danielanicka
autor
21. máj 2018

Zo slovenskej im to vadí

jankalukasova
21. máj 2018

@danielanicka ano... to im v diomovke vadi, ked je vacsina zdrojov v slovencine. Ale tak 5% este nie je horor. A oponent musi nieco napisat. Neviem kam chodis do skoly, u nas to bolo dost prisne..

danielanicka
autor
21. máj 2018

@jankalukasova ja mám asi len 5 zdrojov slovencina a asi 15 rustina. U nás sa to praveže tak prísne neberie a ani na katedre nie je nič napísané, tak som myslela, že môžem 190 stranovú knihu zhrnúť do asi 20 strán. Aj školiteľ mi vravel, že zasa nemôžem mať celú diplomovku prekladanú, ale aj niečo zo slovenčiny.

petrofka
21. máj 2018

@danielanicka diplomovka z 20 zdrojov? 🤔

jankalukasova
21. máj 2018

@danielanicka to mi pride ako celkovo velmi malo zdrojov.. a teda stale je stvrtina v slovencine. Ja som mala okolo 80 zdrojov a asi 5 bolo v slovencine a aj tie sa tykali takych vseobecne znamich faktov a dala som ich len pre istou.. u nas bol totiz niekedy problem medzi tym co je vseobecne zname a tym co uz musi mat zdroj. Tazko povedat a hlavne nevieme kolko mas realne rozsahu spracovaneho z rustiny a zo slovenciny... ak aj mas 15 zahranicnych zdrojov ale kazdeho sa tyka jedna dve vety a zbytok je cerpany z tych slovenskych, tak to moze byt problem.. ja by som ten zivotopis asi dala ako prilohu..

danielanicka
autor
21. máj 2018

@petrofka to som napísala od oka, iba ako príklad, v skutočnosti mám 34 zdrojov a mám 67 stranovú diplomovku, k tejto mojej téme myslím, že ani viac zdrojov neexistuje :D
@jankalukasova ale ja mám životopis ako Nadpis diplomovky, tak pochybujem, že by mi to uznali ako prílohu :D Neviem sama koľko mám, od oka asi 23 strán slovenčina a 44 strán z ruštiny všetko :D

danielanicka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz