Kde je najkvalitnejšie a kde najľahšie štúdium pedagogiky?

tatianastt
12. mar 2024

Dobrý deň,

Mám dieťa so špeciálnymi potrebami (PAS) a zvažujem si kvôli tomu doplniť vzdelanie, napr. aby som mohla pracovať ako pedag.asistentka pre moje dieťa alebo aby som moje deti reálne vedela vzdelávať doma. Mám ukončenú VŠ, ale iný smer (JUDr.). Nemám absolútne žiadny prehľad, kde je lepšie študovať a čo študovať v mojej situácii. Rozmýšľam o tom doslova len pár dní, a veľa času už nemám, uvažovala som najprv nad pedagogickým minimom, ale hovorím si, že asi je lepšie Bc. (o rok navyše a možnosť uplatnenia), ale riešim, že či špeciálna pedagogika alebo elementárna a predškolská. Ťahá ma to veľmi k špeciálnej, ale mám za to, že aj keby tu školu dokončím, raz by som nemohla pôsobiť ako garant pre domáce vzdelávanie svojich detí. Nebýva problém so zabezpečením garanta? Platí sa obvykle taký garant?
Kde je štúdium pedagogiky najkvalitnejšie a kde naopak najľahšie? Ja mám najbližšie Trnavu.

Ďakujem za rady

svetlonos
12. mar 2024

@tatianastt
Ahoj, kamaratka ma dieta s pas. Nema ziadnu pedagogiku vystudovanu a raz v tyzdni ma dieta doma. Pocas chorob a urciteho casu, ked nemali v skole dostatok asistentov, sa snim ucieva (la) ona.
Pokial viem, tieto deti byvaju castejsie doma koli tymto problemom a nikto neroesi, ci maju rodicia pedagogicke vzdelanie. Staraj sa ako chces, uc ako vies - pomoci sa nedockas. Tak to casto funguje. To nemyslim v zlom, len viem ze sa vela nabojovali za jeho vzdelavanie v skole.
Kamoska studovala tiez v Trnave, spokojna.

1ryba
12. mar 2024

V Trnave sa špeciálna naštuduje. Najbližšie v BA.

msnesquik
12. mar 2024

@tatianastt pedagogicke minimum ti vela neda v tomto smere, ak naozaj chces, tak jedine specialku, ja som ucitelka akademickych predmetov a z tejto oblasti viem velmi.malo, na vyske sme to brali len okrajovo, ale taketo deti neucim, ale mavame skolenia k tomu

e1i
12. mar 2024

@1ryba je tam aj specialna.

ibrunova
12. mar 2024

Pedagogické minimu by ti bolo úplne nanič,to študuješ vtedy, ak máš vysokú školu napr. ekonomickú a chceš potom učiť predmety z ktorých máš štátnu skúšku.
Môžeš pozrieť aj odbor sociálna pedagogika.

1ryba
12. mar 2024

@e1i podľa mňa máš zlé info.

1ryba
12. mar 2024

Aby si mohla byť garant musíš mať Mgr. ukončené vzdelanie ak sa nemýlim. Na tvojom mieste by som napísala na ministerstvo školstva aké presné podmienky musíš spĺňať.

tatianastt
autor
12. mar 2024

@svetlonos viem že nemusím, aj v škôlke mi povedali, že môžeme chodiť do škôlky a mať rôzne úľavy podľa odporúčania centra alebo byť doma a škôlka zabezpečí minimálne 2 hodiny v týždni učiteľku, resp. lepšie špeciálnu pedagogičku. Ide o to, že ja chcem vedieť viac, totiž nechcem celý čas bojovať s tým na koho natrafíme v školách a chcem vedieť ako s deťmi pracovať, len váham, čo sa mi najviac vyplatí a teoreticky to využijem ako budúce zamestnanie, k svojmu pôvodnému sa už zrejme nevrátim tak skoro.

tatianastt
autor
12. mar 2024

ďakujem všetkým aj mne sa to tak javí, že najskôr špeciálna pedagogika.

ema234
15. mar 2024

@tatianastt ja studujem strednu vychovavatelstvo , co je podmienka, aby som mohla potom ist na specialnu pedagogiku strednu a to by ti uplne stacilo

valentinkas
18. mar 2024

Ahoj, ak nemáš učiteľský odbor, nemôžeš si akože dorobiť len rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky. To by si ju nedeľa začať študovať úplne od začiatku 5 rokov.
Skôr by som sa zamerala na nejaké fakt dobré kurzy presne pre Vás, pretože štúdium špeciálnej pedagogiky je dosť teoretické.
Záleží aj či chcete byť za prácu asistenta platená alebo nie. Ak nie, nič nepotrebujete.