Dobrý deň,
tohto roku končím VŠ a chcel by som si predĺžiť výhody študenta. Potreboval by som si podať prihlášku na nejakú VŠ, tak aby ma zobrali ako denného študenta a po nespravení skúšok zimného semestra by mi status šudenta ostal až do augusta. Je to vôbec možné? Moji spolužiaci, ktorí skončili VŠ predčasne mali status študenta do augusta ale len preto, že dosiahli určitý počet kreditov aby prešli do ďalšieho semestra, ale neviem či to tak funguje všade. Nemáte prosím nejaký tip, kde by som mohol takto podať prihlášku? (počítam aj s tým, že si za to štúdium budem musieť zaplatiť kedže už nemám nárok študovať zadarmo, ale na stránke slovenských vysokých škôl som našiel dokonca možnosť takto študovať aj bez poplatkov alebo len za malý poplatok).
neviem ako teraz, ale v minulosti moji spoluziaci bezne chodili aj na 2 vysoke skoly naraz. Ak neurobis skusky zo zimneho semetra, stale bola moznost rozlozit rocnik a podobne
do 25r.
@slovenka753 Ja pracujem ;)
@giulliette24 Myslím, že do 26 rokov je podmienka.
@daniel558 Ak ťa vyhodia v ZS, tak ti žiaden status študenta až do augusta buduceho roka neostane. Ostane ti akorat do toho dňa, ktorym ti ukončia študium, na zaklade nesplnenia podmienok prechodu dalej, čiže nedostatok kreditov za neurobenie skušok.
Končiš teraz 1. či 2. stupeň VŠ ?
Choď pracovať, čo za vyhody študenta chceš ? Cestovať lacnejšie, či isť do kina lacnejšie ? Chodila som na VŠ 5 rokov a vyhod z toho šialene vela nebolo, akorat že som dostavala sirotsky, nakolko jeden z rodičov mi už nežije, no velke zlavy ako študent som nepociťovala ..
Ukf potrebujes 30 kreditov za rok, takze ich nemusis mat v zimnom semestri.. ale za predlzene studium sa plati cez 600€, oplati sa ti to?
@daniel558 a kdyby jsi sel “studovat” do Ceska? Neplatil by jsi urcite a na nekterych fakultach UK jsi student az do konce augusta. Nekdy i potom, studijni oddeleni v tomto nejsou extra rychle.
@daniel558 to čo chceš ty sa v praxi robí jedine tak (študenti to robia, bežná vec), ze ostanú na skole v medzirocniku. Všetky skúšky porobia a na štátnice proste nejdu. Zostatnicuju o rok neskôr. Cize cely rok mas statut študenta a do skoly ani nepachnes, prides az zostatnicovat. Nevýhoda je, že za ten rok platíš cca 1000 eur (čo škola to ina cena), keďže je to rok navyše. Takýto rok by si platil am keby si išiel niekde do prvého ročník.
@kristie571 Končím 5 ročník. Počkám ešte aké info ľudia ohľadom toho majú, no ak je to tak ako píšete tak sa mi to potom určite s tými kreditmi neoplatí. Má to kopec výhod a myslím si, že je to fajn ak to človek využije..
@bluemoon24 Super nápad, ak by sa to takto dalo tak by som do toho určite išiel.
@gemerka17 No to je ten problém, že keby som teraz nezoštátnicoval tak by som to musel na rok zaplatiť, čo nemá zmysel. A prečo si myslíte, že jedine tak? Ja si myslím, že to môže íst kľudne tým štýlom ako som to písal, že si proste študent podá niekde prihlášku na školu kde buď majú malé školné alebo nevyhadzujú študentov hneď v polovici ak. roku.
Asi len tie Čechy znejú "rozumne", ale ja by som sa vykašľala na to a nezneužívala takto systém a hlavne tá podľa mňa najväčšia výhoda - teda zdravotka - už pre teba aj tak platiť nebude... samozrejme neviem ako to majú všetky uni, ale na UK aj STU musíš mať v 1. ročníku aspoň 15 kreditov na postúpenie do letného semestra, keď nemáš, tak ťa vylúčia po skúškovom v zimnom semestri a školné je okolo 700-1000€ na rok (záleží od fakulty), pričom v tomto prípade - keď už jednu VŠ máš - pochybujem, že by ti prešla žiadosť o odpustenie ...
@gemerka17 Na tejto stránke: https://www.portalvs.sk/sk/poplatky?owner=0&lev... sú vypísané všetky poplatky za prekročenie štandardnej dĺžky štúdia (čo by bol môj prípad) a pri niektorých odboroch je to 0 euro.. pri niektorých odboroch aj nižšie sumy atď.. samozrejme nemusí to tak byť preto sa pýtam tu na fóre, či s tým niekto má skúsenosti alebo nemá. Ak tu bude možnosť si za ročník zaplatiť 500 euro a menej a nechajú ma tam do konca augusta určite sa mi to oplatí a zaplatím to, ale ak ma nenechajú alebo to bude stáť viac.. tak mate pravdu to by sa mi neoplatilo a jedina možnosť je potom buď CZ alebo nespraviť štátnice.
Treba sa na skolach informovat, u nas to bolo tak, ze status studenta mal clovke, do septembra az pokym mu neprislo ukoncenie zo skoly, ze bol "vyluceny pre nedostatok kreditov" v letnom semestri. AK nie je dostatok v zimnom, neviem naozaj ako to ukoncuju,mne sa zda ze naozaj to u nas bolo az teda na jesen (myslmi ze nie september ale 31.8.). Jedine kedy sa ukoncovalo v iny termin bol den ukoncenia vs.
https://www.obcasnecas.ukf.sk/2020/02/co-treba-... tu tiez pisu ze:
...Študijný poriadok definuje, že: „Do ďalšieho roku štúdia sa študent môže zapísať, ak v predchádzajúcom roku dosiahol minimálne polovicu štandardnej záťaže podľa daného študijného programu.”
Nie je tak definované, aké podmienky by mal študent splniť, aby mohol po zimnom semestri pokračovať aj v letnom. Dôležitý je súčet za celý akademický rok. Zároveň platí, že štandardná záťaž daného študijného programu sa môže mierne líšiť od všeobecnej definície v študijnom poriadku. Spravidla však nemôže ísť o zásadné rozdiely...
@lindous Ta 0 pri tej právnickej UK je zvýraznená sivou farbou, to znamená, že to neplatí, takže v tomto prípade to majú správne :D Ale určite sa tam nájdu chyby preto by som bol rád ak by sa mi ozval niekto kto to už skúšal a komu sa to podarilo/nepodarilo, ale ďakujem za každé info. 🙂
@simca06022011 Toto vyzerá super, ďakujem za pomoc. 🙂 Pozriem sa na to bližšie.
@daniel558 nie je za co, treba si to ale vsetko popreverovat na skolach
Do augusta ten status mat nebudeš nech ta vyhodia v zimnom alebo letnom nikde. Keďže školu máš konci ti to dňom ukončenia štúdia nie v auguste. To bolo len na SŠ nie na VS. A toto neodrbkas nijako. Za mňa je to úplne hlúpy nápad, lebo ak tam nebudeš chodiť vyrazia ta tak ci tak v zimnom kvôli absenciam a ešte si zaplatíš minimálne za jeden semester. A 0 to nebude na žiadnej škole, možno niekde odpúšťajú školné ak si v medzirocniku, ale inak som nikdy v živote nepočula o tom ze je to grátis.
@slovenka753 Súhlasím s Vami, štúdium končí dňom ukončenia.. ale ak sa prihlásite na hocijakú školu a dostanete papier o návšteve školy, čo znamená, že Vás prijali a ste ich študentom, tento status Vám ostáva. Keď som ukončil Bc. tiež som vlastne ukončil štúdium a podal som si do 2. stupňa a status sa mi obnovil. Ako uvádza @simca06022011 v svojom príspevku, tak niektoré školy nemajú podmienku toho aby ste mali určitý počet kreditov na konci semestra aby ste mohli ísť ďalej a to znamená, že Vás vyrazia až na konci ročníka.. čo je myslím august ale v princípe to je jedno.. študentom ste celý rok. Nehádam sa s Vami, možno to tak nakoniec nebude a máte pravdu, ale ak to tam vyslovene takto píšu, tak neverím, že to nie je pravda a ďakujem tiež za info.
@simca06022011 ano, ale toto sa podla mna vzťahuje na to, ak človek nastupuje na prvú VŠ, nie ak jedno bezplatné štúdium ukončí a ide študovať na druhú VŠ. tu druhu si už zaplatí, nie ?
@kristie571 V červene označenom stĺpci sú poplatky za prekročenie štandardnej dĺžky štúdia, no neviem či to je pravda to musím ešte zistiť.
@daniel558 Áno, ak končíš prvý stupeň VŠ v štandarnej dlžke a pokračuješ v študiu na 2 stupni, dostaneš pri zapise potvrdenie a pokračuje ti status študenta.
To však podla mna neplati, ak ukončiš druhý stupeň jednej VŠ a chceš nastúpiť na inú VŠ znova do 1.ročníka 1 stupňa štúdia. To už sa podľa mna berie ako nadštandarné štúdium a už nebudeš mať nárok na bezplatné štúdium, to už by bol akoby ročník k tvojim bezplatne odštudovaným v 1.stupni, čiže bc, 3+1
@slovenka753 lenze studium na vs sa riadne ukoncuje iba statnou skuskou. Potom je tam vylucenie a to vyhodnocuju k urcitemu datumu.
@kristie571 ja neviem, ja som sa ku kreditom vyjadrovala, treba si pozistovat na konkretnych skolach.
@daniel558 pre istotu zavolaj, opýtaj sa, no podla mna už budeš platiť za ďalší prvý ročník bc
Nie nedá sa to tak. Vyhodia ta a dňom ukončenia ti status konci lebo už jednu vš máš. Chod robiť....!