Kam na vysokú, keď maturujem z biológie a chémie?

anbe12345
17. nov 2020

Ahojte! Co odporucate studovat ak maturujem bio a chemia? (Aj platovo aj z hladiska uplatnenia) (Z vlastnych skusenosti?) mam ciste jednotky, som na gymnaziu.
PS: nieco okrem mediciny, zubariny a farmacie

macekovam
17. nov 2020

@anbe12345 co je viac ako farmácia??

beky82
17. nov 2020

verejne zdravotnictvo

janinah
17. nov 2020

chemia potravín? /tak dáko sa to volá/....ešte učiteľstvo,ale tam platy nicmoc

h2
17. nov 2020

@anbe12345 Ty už vieš, z čoho maturuješ a nevieš, kam chceš ísť na VŠ? 🤔

ruzasipova
17. nov 2020

@h2 presne v takejto situacii som bola aj ja, takze mna to ani neprekvapuje.
@anbe12345 nakoniec som zvolila ucitelstvo

miskajulo
17. nov 2020

Ja mám farmáciu, uplatnenie aj platovo super. Tiež som išla z gympla. Ak nechceš ísť na medinu ,farmaciu ani zubarinu, tak platovo a uplatnením neviem či budeš spokojna

zitaje
17. nov 2020

@macekovam podľa mňa čokoľvek, to by som nerobila...

Ja som z iného fachu, ale keby som vedela chémiu, idem na prírodovedeckú robiť nejaký výskum. Ale to závisí od toho, aké máš záujmy, teda či sa chceš zašiť kamsi do labáku alebo chceš mať kontakt s ľuďmi.
Ďalšia vec, to, že maturuješ z chémie a biológie, neznamená, že sa už celý život musíš venovať týmto dvom veciam. My ti tu moc neporadíme, na to musíš prísť sama - prípadne daj ešte nejaké info.

jvlo
17. nov 2020

máme s manželom STU BA a nesťažujeme si, obaja sme si našli dobrú prácu hneď po škole, ja polygrafiu, on potravinárstvo. Alebo farmácia, medicína...ty musíš vedieť, čo ťa baví

davida
17. nov 2020

Platovo si s tymto odborom prave dala prec tie dobre odvetvia. Ja mam chemiu robim na hygiene a su tu tabulkove platy, môžeš ostat na skole za tiez tabulkovy plat alebo ostat ako vedecky pracovník za tiez tabulkovy maly plat. Tu farmaciu nezavrhuj podla mna...

anbe12345
autor
17. nov 2020

@h2 diskusiu som uverejnila pretoze som chcela vediet aj o inych skolach a skusenostiach.

zuzudrnda
17. nov 2020

Prirodovedecka - biologia a specializacia napr. Mikrobiologia,... Hlavne,nech Ta to bavi. Az potom riesit plat.

anbe12345
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
macekovam
17. nov 2020

@zitaje nesuhlasim ze cokolvek... farmacia.. doktorka farmacie je top

macekovam
17. nov 2020

a veterina je blbost??

lintu
17. nov 2020

Pozri aj ekológia/environmentalistika. Asi ešte stále to nie je to naj, ale čím ďalej tým viac sa to bude stávať žiadanejšie.

zitaje
17. nov 2020

@macekovam veď každému čo mu vyhovuje, ja by som v takej mašinérii pracovať nemohla a nechcela. Ale ja mám s mnohými profesiami morálny problém.

badimeria
17. nov 2020

@davida a akú máš školu prosím?

tenerifka
17. nov 2020

@anbe12345 dcera studuje 1.rocnik biologia celular na UV v Madride, hlavne predmety co ma teraz su chemia, matika a biologia, na dalsi semester je toho viacej. Ja sama tomu velmi nerozumiem, ale jej plan do buducna je dostat sa na prax do zahranicia, uz pocas prazdnin ziskavat skusenosti mimo krajiny (v AJ hovoriacich krajinach), aby ziskavala skusenosti, zlepsovala sa v jazyku, cestovala a zaroveñ sa jej to zaratavalo do zivotopisu. Nema este presny ciel svojej buducej prace, ale ma to nieco spolocne s vyskumom v oblasti zivotneho prostredia a ekosystemu. Ma len cerstvych 18, takze vsetko pride postupne, ale co jej je jasne, ze nechce stvrdnut v Spain, kde nie je tolko moznosti ako v zahranici.
Takze jedna vec je skola, a dalsia je prax, ktoru ziskavas mimo nej, ale na to treba mat flexibilitu a aspoñ malu davku odvahy

davida
17. nov 2020

@badimeria UCM chemia so specializaciou na biotechnologiu

pmoricova
17. nov 2020

@anbe12345 ja som vyštudovala chemtech STU polygrafiu. A robím vo farmacii. Na chem Tech sa dá vybrať viac zaujímavých smerov. Myslím že v 2 alebo 3 ročníku sa dáva prihláška. Už ani neviem každopádne podľa mňa top skola. Iné som samozrejme neskusila.

pallacinka
17. nov 2020

@anbe12345 Bioinformatika. A najlepsie v zahranici, minimalne na nejaky cas. Ak by som mohla vratit cas, idem do toho.

renuska23
18. nov 2020

@anbe12345 moja dcera studuje v Brne na Masarykovej univerzite lekarsku genetiku a velmi je spokojna, nasla sa v tom.

zuzka251
18. nov 2020

ak nwvies, co chces, nevyberaj simedicinu ani farmaciu. myslim, ze toje skor poslanie nez povolanie... i ked nemusis skoncit v ambulancii/lekarni. ja by som si vybrala STUcku, je tam vela odborov a najma s chemiou sa mozes uplatnit v roznych oblastiach. napr praca v labaku moze byt aj pre sukromnu firmu, napr. labak pre Volkswagen je velmi platovo zaujimavy ;)

darkswan
18. nov 2020

bioechemia, antropologia, mikrobilogia, virologia, genetika

zuzliq
18. nov 2020

FCHPT STU jednoznačne. S manželom máme obaja a super uplatnenie, má aj brat a je veľmi spokojný. Spolužiaci väčšina majú nadpriemerné platy.

zuzudrnda
18. nov 2020

@lintu suhlas a dufam, ze stale vaznejsie brane bude. Navyse je to aj velmi pekne, roznorode studium + povinna prax. BA, Zvolen na Technickej univerzite, Aj CR. Absolventska skusenost 😉