Ahojte! Co odporucate studovat ak maturujem bio a chemia? (Aj platovo aj z hladiska uplatnenia) (Z vlastnych skusenosti?) mam ciste jednotky, som na gymnaziu.
PS: nieco okrem mediciny, zubariny a farmacie
verejne zdravotnictvo
chemia potravín? /tak dáko sa to volá/....ešte učiteľstvo,ale tam platy nicmoc
Ja mám farmáciu, uplatnenie aj platovo super. Tiež som išla z gympla. Ak nechceš ísť na medinu ,farmaciu ani zubarinu, tak platovo a uplatnením neviem či budeš spokojna
@macekovam podľa mňa čokoľvek, to by som nerobila...
Ja som z iného fachu, ale keby som vedela chémiu, idem na prírodovedeckú robiť nejaký výskum. Ale to závisí od toho, aké máš záujmy, teda či sa chceš zašiť kamsi do labáku alebo chceš mať kontakt s ľuďmi.
Ďalšia vec, to, že maturuješ z chémie a biológie, neznamená, že sa už celý život musíš venovať týmto dvom veciam. My ti tu moc neporadíme, na to musíš prísť sama - prípadne daj ešte nejaké info.
máme s manželom STU BA a nesťažujeme si, obaja sme si našli dobrú prácu hneď po škole, ja polygrafiu, on potravinárstvo. Alebo farmácia, medicína...ty musíš vedieť, čo ťa baví
Platovo si s tymto odborom prave dala prec tie dobre odvetvia. Ja mam chemiu robim na hygiene a su tu tabulkove platy, môžeš ostat na skole za tiez tabulkovy plat alebo ostat ako vedecky pracovník za tiez tabulkovy maly plat. Tu farmaciu nezavrhuj podla mna...
Prirodovedecka - biologia a specializacia napr. Mikrobiologia,... Hlavne,nech Ta to bavi. Az potom riesit plat.
a veterina je blbost??
Pozri aj ekológia/environmentalistika. Asi ešte stále to nie je to naj, ale čím ďalej tým viac sa to bude stávať žiadanejšie.
@anbe12345 dcera studuje 1.rocnik biologia celular na UV v Madride, hlavne predmety co ma teraz su chemia, matika a biologia, na dalsi semester je toho viacej. Ja sama tomu velmi nerozumiem, ale jej plan do buducna je dostat sa na prax do zahranicia, uz pocas prazdnin ziskavat skusenosti mimo krajiny (v AJ hovoriacich krajinach), aby ziskavala skusenosti, zlepsovala sa v jazyku, cestovala a zaroveñ sa jej to zaratavalo do zivotopisu. Nema este presny ciel svojej buducej prace, ale ma to nieco spolocne s vyskumom v oblasti zivotneho prostredia a ekosystemu. Ma len cerstvych 18, takze vsetko pride postupne, ale co jej je jasne, ze nechce stvrdnut v Spain, kde nie je tolko moznosti ako v zahranici.
Takze jedna vec je skola, a dalsia je prax, ktoru ziskavas mimo nej, ale na to treba mat flexibilitu a aspoñ malu davku odvahy
@anbe12345 Bioinformatika. A najlepsie v zahranici, minimalne na nejaky cas. Ak by som mohla vratit cas, idem do toho.
ak nwvies, co chces, nevyberaj simedicinu ani farmaciu. myslim, ze toje skor poslanie nez povolanie... i ked nemusis skoncit v ambulancii/lekarni. ja by som si vybrala STUcku, je tam vela odborov a najma s chemiou sa mozes uplatnit v roznych oblastiach. napr praca v labaku moze byt aj pre sukromnu firmu, napr. labak pre Volkswagen je velmi platovo zaujimavy ;)
bioechemia, antropologia, mikrobilogia, virologia, genetika
FCHPT STU jednoznačne. S manželom máme obaja a super uplatnenie, má aj brat a je veľmi spokojný. Spolužiaci väčšina majú nadpriemerné platy.
@anbe12345 co je viac ako farmácia??