Je pravda, že veterina je ťažšia ako medicína?

21. aug 2023

Ahojte🙂, prosím vás, je tu niekto, kto by mi vedel dať nejaké info, nejaké základné pre a proti pri týchto odboroch? Oba ma lákajú rovnako, ale jednému budem musieť dať prednosť už počas prípravy na prijímačky. Ktorý by ste si vybrali vy a prečo? Vraj je veterina ťažšia, v čom?

dievecka
21. aug 2023

Ono hovorí sa, že aj farmácia je ťažšia ako medicína. Či sú tieto kecy pravda, to ti neviem poradiť, neštudovala som.

bambieblue
21. aug 2023

Veterina je určite ťažšia ,medicína tam sa učíš len o človeku a pri veterine musíš od malej myšky po slona,iné choroby majú psy,mačky, pavúky atď je to veľa, je to ťažšie

lilianka28
21. aug 2023

Medicína, veterina a farmácia sú náročnosťou veľmi podobné. Záleží čo viac preferujes. Napr. farmácia je o chémii... Na týchto školách sú niektoré predmety rovnaké a aj prednášajúci. Napr. viem, že na farmácii prednášaju aj z medicíny aj z veteriny.

bloger
21. aug 2023

Je to možné.

5minutcitu
21. aug 2023

Ahoj. Hovorí sa, že veterina je ťažšia, lebo je to širší záber. Učíš sa to povrchovo, trošku viac vecí, ale menej ku každej veci. Obe školy sú podľa mojich informácií z prvej ruky približne rovnako náročné, no keď máš trošku talentu a veľa snahy, sú zvládnuteľné.

Skôr ide o to, že niečo, čo ťa nebaví, sa študuje ťažšie. Určite ťa jedna vec baví viac ako tá druhá, takže sa venuj naplno tej 🙂 Venuj si chvíľku a porozmýšľaj, čo by si v budúcnosti chcela robiť za profesiu. A nezabúdaj, že aj kebyže potom na škole zistíš, že to nie je pre teba, nič hrozné sa neudeje.

darling111
21. aug 2023

No ja ti viem rovno povedať- mam za sebou 2 roky na medicíne a potom som prešla na veterinu. Z mediny som odišla lebo som nezvládla ľudskú anatomiu ...všetky casti áno len nervová sústava,mozog sa prebera dopodrobna a nezvladla som tie testy na skúškach...a to som sa učila nonstop. Aké je pravda,že vtedy bola zlá profesorka, uz je na dôchodku. Prešla som na veterinu všeobecnú a už som MVDr. Za mňa veterina bola lepšia voľba.

autor
21. aug 2023

@darling111 Môžem sa spýtať, kde si študovala medicínu? A si spokojná aj s uplatnením po veterine? Často počúvam, že je problém v praxi s týmto odborom..

colsami
21. aug 2023

Veterina ma sice sirsi zaber (ucis sa viac druhov) ale osobne si nemyslim ze je o nieco lahsia alebo aj tazsia ako farmacia ci medicina. Mali sme naozaj aj vela spoluziakov (na veterine) co fakt vedomosti nemali, blbo sa ucili, skusky odchodili, zostatnicovali, a i s chabymi vedomostami si nasli pracu. A tak je to VSADE.

Jedina podla mna naozaj platna pravda je taka, ze na veterinu sa dostanes ovela lahsie nez na medicinu.

A to ci Ti bude tazka ci lahka... Pozri hlavne studuj to co Ta bude bavit ROBIT. A das hocktoru skolu aku si vyberies, ak pre to budes nieco robit.

Kto Ti tvrdi ze mas problem s uplatnenim po veterine?
Po veterine nemas problem, je praca niekedy aj na regionalkach, celko m casto v labakoch ako laborantka, vo firmach ako obchodny reprezentant su pozicie casto a KVL SR ma kopu inzeratov od klinik kde beru aj absolventov do praxe. Niektore stale, najma baby sa obmienaju aj skrz materske atd.
Vo veterine al pocitaj ale so znacne slabsim platovym ohodnotenim ako v medicine a farmacii. Ako absolvent realne zarobis tak 1000 v hrubom (to je priemer, mensie mesta aj menej) a ak bude naozaj ze doktor s niekolkorocnou praxou, ak budes zarabat 1500-2000 v hrubom, tak to su naozaj tie cca najvyssie platove ohodnotenie. A to su za Tebou roky prace a praca na dobrom pracovisku v dobrom meste. Priemer je tak ako som povedala. Mozes si to sama pozriet na KVL SR v ponukach prace.

ivka225
21. aug 2023

Zrejme neexistuje objektivne kriterium hmotnosti studia, takze sa neda povedat co je tazsie. Pre mna by bola taka socialna praca priserne tazka, nakolko ma nezaujima.

darling111
21. aug 2023

Som Kosicanka, čiže veterina aj medicína v Košiciach. Na prijímačky ti tiež treba chémiu aj biológiu aj tu aj tu, su rovnako náročné, nie je pravda ze veterina ma ľahšie prijímačky. Co sa týka uplatnenia po škole? To je už iná káva! Pokiaľ nemáš v rodine veterinára alebo nežijem veterinou dnou i nocou a obetujem jej všetko,aj peniaze na založenie ambulancie, tak v dnešnej dobe neodporúčam...škola prijíma príliš veľa študentov, naozaj až príliš veľa a veľa z nich sú po škole na úrade práce alebo sa venujú niečomu inému. Co sa ti pri medicíne nemôže stať. Keď si MUDr. Určite si nájdeš bez problémov uplatnenie. Keby sa mam rozhodnúť ešte raz, tak bojujem na medicíne. Po škole som pol roka bola na úrade práce, potom v 2 zamestnaniach nesuvisiacich s veterinou a až po roku pracujem vo svojom obore aj to nie som na ambulancii ale mam do činenia so zvieratkami. Takže tak...hádam som trosku pomohla. Len ti to dávam priamo z praxe a z mojich skusenosti, nie som až tak dávno po škole.

kiki68
21. aug 2023

Vraj veterina, nasho veta zena teda robi poslednu statnicu a na prvy raz to nedala, ani ked sa drtila. A to tam isla s bruskom tehu. Ale ono je to rozne, kazda skola to ma inak a niektori proste robia problemy a to konkretni ludia. Tak to mas aj na inych smeroch a mozes nahodne trpiet tri roky, nez konecne napr dotycny odide zazrakom z katedry.