Je potrebné písať na každej vysokej škole diplomovku?

25. dec 2022

Ahojte… Myslite si, ze je potrebne na kazdej VS pisat bakalarku/diplomovku? Je kopec prac, ktore nemaju ziaden prinos (sucastou nie je ziaden vyskum, alebo dotaznik..), ide zaroven o narocne odbory (medicina napriklad) alebo take, kde by mohlo byt viac praxe miesto sedenia na zadku a opisovania teorie z knih, resp. by sa ten cas dal vyuzit skor na ucenie na statne skusky, prax v odbore… Ako to vnimate vy?

sima338
25. dec 2022

myslím, že taká nie je, lebo súčasťou ukončenia VŠ štúdia na jednotlivých stupňoch je napísanie a obhajoba záverečnej práce. Ja som v tom tiež nikdy nič extra prínosné nevidela, ale človek sa nad tým na tej výške ani tak nezamýšľa, len vie, že musí napísať prácu a tú si potom obhájiť.

liz_lemon
25. dec 2022

vnimam to tiez tak, ze je to uplna zbytocnost, tie prace sa naozaj asi nikde necitaju, mame znameho, ktory chodit na IT, a mal vytvorit nejaky program a dat ho na CD, ktore bolo sucastou prace,a nejako nestihal, a odovzdal prazdne CD, a v pode skolu skoncil, nikto na to neprisiel, lebo to ani nikto nekontroloval

h2o2
25. dec 2022

Je to súčasť skúšky nejak som to neriešila a to som pisala 3x diplomovku, ono sa to berie tak že sa tym učíš písať a pracovať s literaturou ak by si chcela v buducnosti publikovať, skončíš s titulkom tak by si mala vedieť aj niečo písať. Pripadne ak chceš ísť ďalej napr. na docenta tak musíš byť aj v tomto smere vzdelaná lebo potrebuješ publikovať. Tak snáď nebudeš písať ako tetka z trhu.

marianarem
25. dec 2022

Ja ucim na VS a mne osobne pripadaju ako zbytocnost zase statnice. Povrchna skuska z niecoho, z coho uz skuska bola. Zaverecna praca by mala byt pre studenta aspon cosi nove, nieco v com prenikne trochu viac do hlbky, v ramci diplomovky by mal byt aj nejaky vlastny prinos. Zaroven si na tom student skusi upratat myslienky, napisat nieco zrozumitelne, pracovat s literaturou...Ked su zaverecne prace o nicom, je to podla mna znakom nekvalitnej VS a nie dokaz toho, ze samotny koncept je nanic.

ivka225
25. dec 2022

Podla mna prave pouzitie dotaznika signalizuje, ze praca za vela stat nebude. Kolko nositelov Nobelovej ceny dostalo svoje ocenenie za analyzu dotaznikov?

andreakotesova
25. dec 2022

Vyskúšaj si napr. Stavebnú fakultu (mosty, pozemné stavby a pod.), tam to nie je o opisovani a citaciach...

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzuliennka1
20. aug 2023

naopak - zaverecna praca by mala odzrkadlit znalosti studenta a jeho schopnost spracovat vybranu temu pomocou vedomosti a zdrojov. (nie opisovat z knih)
praveze statnice - zase len biflenie sa teorie, z ktorej kazdy uz skusku ma, len na statnici je to komplet a zavisi od stastia, co si vytiahnes a na co si spomenies v dany moment

simca06022011
20. aug 2023

@marianarem PRESNE. Tento nazor mam aj ja, statnice su nezmysel. Aj tak teda u nas presiel kazdy aj kto ani n nevedel.

simca06022011
20. aug 2023

No my sme bakalara na UMB FF koncili bez bakalarskej prace, mali sme len statnice. Ale teda ked som temy diplomoviek citala tak to boli ine hluposti. Ing sa uz konci diplomovkou aj riadnou obhajobou. Ako stredoskolske "projekty" a bohuzial aj tak vyzerali. AJ tie dotazniky su cast velmi zle spracovane. Ale tak je to na kazdom. Prax by sa vaic hodila v niektorych oboroch. Povinna pocas skoly napr. Neexsituje ze mi pride na pohovor vystudovana ekonomka, a nevie co je to faktura, ako ju zauctuje, v zivote nevidela ziadny uctovny program.. je potom jasne, ze preco koncia niektori vs studenti v tescu (a to nic v zlom).

atinkaa
20. aug 2023

Ak su v pracach hluposti, je to vizitka skoly, skolskeho systemu, ci chceme alebo nie VS skola by mala byt presne o tom, ze vies synstetizovat poznatky, ze z nich vies vytiahnut podstatu, ze vies sama ponuknut kriticky pohlad na temu, vlastnu analyzu temy, ktora ta asi niecim zaujala, ak si si ju zvolila/zvolil. Teda ta praca je vizitka jednak studenta, toho co vlastne v danej oblasti vie, kde sa este vie posunut - pracu v zavere, kde pise limity, kde by sa to malo podla neho uberat, nejaka vizia.

Problem slovenskych prac a slovenskych nielen studentov, ale aj mnohych veducich prac je ten, ze sami nevedia, co by vlastne mal byt vysledok a tak sa zoberie tych par co su ako cervenodiplomove a robi sa varianta na toto, tiez mnoho skol ma nejaky system, asi sa to lahsie cita, hodnoti skolitelom, ze je to take na jedno kopyto. Je to velmi vidiet na SVOC, ktore, ak su medzinarodne, tak su skoly, kde su SVOCky jak cez kopirak, len sa menia premenne a su skoly, kde je to pestre, kde je volna ruka dana aj tvorcom - studentovi a necha sa kus ''uniest'' aj skolitel, minimalne tym, ze nie je rigidny a dokaze studentovi obzory danej vedeckej oblasti ukazat v celej pestrej palete. To chce, ale okrem davky odvahy aj viac casu, priestoru, energie a pravdaze aj badania (aj citania, toho co uz tu v danej oblasti je) a to vsetko ak sa zanedba, tak su tu prace pro forma, ktore potom nedavaju zmysel ani studentom, preco to pisat.

@autorka skus to brat ako vstupenku do lepsej prace aj v odbore ako medicina to tak je, resp. medicinu by som z toho vobec nevytahovala, tam je na lepsich miestach vyznam vedy, publikovania, prepojenia praxe a vyskumu obzvlast dolezity, teda dobra diplomova praca je prave tu sanca na to, ze si ta vsimne niekto, kto ta bude chciet do svojho timu. Treba okrem napisania prace aj publikovat, to vies jak tesne po odpublikovani diplomky, tak pred nou. Je to vstup do vedy, aj tym by sa mal vysokoskolak odlisovat od stredoskolaka, co nepisem nijak negativne, skor fakticky. U nas je vidiet, ze tomu tak nie je.

judar
20. aug 2023

Ak by som mala porovnat diplomovku dajme tomu s odbornou pracou na strednej skole s praxou tak ta stredoskolska zaverecna alebo maturitna praca castokrat dokaze byt omnoho viac prinosna lebo tam clovem moze tvorit, stvorit nieco nove, priniest nieco nove co pri diplomovkach to je sama citacia, same preberanie a stavanie na podobnych predchadzajucich pracach inych ludi