Je neskoro začať študovať ako 21 ročná?

25. máj 2022

Pekný deň.
Mám 20 rokov. Pracujem a mám priateľa ale ešte stále bývam s rodičmi. Tento rok som už nestihla ale budúci rok by som chcela podať prihlášku na vysokú školu externé študium. Problém je však , že len Bc. trvá 4 roky. Zatiaľ budem pracovať ale väčšina mi pôjde na štúdium , takže osamostatne stále neprichádza do úvahy.
Chcela by som študovať a pracovať v tom obore, no zároveň by som sa veľmi rada osamostatnila, vlastné bývanie (s priateľom) ale toto sa popri škole realizuje ťažko, keďže mi rodičia finančne nevedia pomôcť.
Čo by ste robili vy na mojom mieste? Začali študovať s tým, že možno až v 30ke sa osamostatníte (len Bc. 4 roky, + kým sa uplatním..) alebo teraz riešili život s priateľom a keď už budeme ako tak stabilne bez rodičov , tak sa k tomu vrátiť?

veronikaszabova
25. máj 2022

Tak ja osobne si neviem predstavit, zeby som mala do 30r byvat s rodicmi... A to mam s nimi ozaj dobry vztah.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melanta
25. máj 2022

Ja mám 44 rokov a študujem právo. Moja švagriná si robila druhú VŠ po 40, brat mal asi 25 keď sa rozhodol pre VŠ. Ak tu školu chceš alebo potrebuješ, 4 roky Bc je len výhovorka, nemôže ťa to odradiť. A detto, vieš riešiť aj bývanie a prácu, ak ideš študovať externe. Len treba viac hľadať spôsob, ako to zvládnuť, ako si vypisovať všetky protiargumenty.

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kvetinka75
25. máj 2022

Bc sa má skrátiť na 3 roky. Vraj už konečne. Neviem čo budeš študovať a kde ale moja dcéra študuje na výške - denné a náklady na štúdium - nemyslím poplatok za štúdium, nemáme vysoké. Pár desiatok eur. Externé štúdia - niektoré sú zadarmo a niektoré spoplatnené ale ak pracuješ tak tých 600-700 eur by sa dalo ročne našetriť. Neviem koľko zarábaš, koľko budeš platiť školné a či chcete ísť do podnájmu alebo kúpovať vlastné a tým pádom brať hypotéku. Takže ťažko sa radí. Ja by som nechcela bývať tak dlho s rodičmi, tak buď by som znížila výdavky na minimum a poriešila aspoň prenájom nejakého 1 izbového bytu - dvaja by ste to mohli utiahnuť alebo kúpu byt s hypotékou. Hypotéka na menší byt na 30 rokov - príjmy dva. To by ste mohli utiahnuť. Štúdium sa dá aj prerušiť. Môžeš kombinovať. Rozhodne by som spravila všetko preto, aby som mala školu aj samostatné bývanie.

lindous
25. máj 2022

Teraz rok budeš predpokladám pracovať, s bývaním u rodičov asi nemáš nejaké vysoké životné náklady, takže by si podľa mňa z toho vedela dosť ušetriť, na pár prvých rokov štúdia určite, možno aj na celé (podľa toho či a koľko prispievaš rodičom a akú máš prácu) a potom nevidím žiadny problém s osamotatnením.. Keď budeš popri externom štúdiu pracovať na plný úväzok, tak mi nejak nesedí, že väčšina pôjde na štúdium... Ak teda nemáš v pláne študovať na nejakej súkromnej VŠ anglický program, ktoré sú finančne náročnejšie..

ivangeline
25. máj 2022

Hmm. A priatel co? Vsak..ked sa chces osamostatnit s nim,tak by ste sa mali vediet podrzat a malo by sa to aj dat.

ibajaanikiny
25. máj 2022

Ja som studovat este neprestala a to mam 35rokov…cuduj sa svete,mam aj svoje byvanie,aj auto,aj zaplatenu skolu,uz aj dieta a popri studiu som sa aj uplatnila a rozbehla karieru…mozes sa niekde uplatnit aj skor,nez dostudujes…neviem,aky studujes odbor,ale v mnohych sa da uplatnit aj skor a skolu si dorobit popri zamestnani…a inak,po novom sa mozu davat prihlasky aj po termine,skus si zavolat na studijne…

lenuska9999
25. máj 2022

Véd píšeš, že ideš študovať externe. Tak popri tom môžeš pracovať. Aj tak tu školu budeš musieť z niečoho zaplatiť, za externe štúdium sa platí. A myslím, že keď ste dvaja , tak to musíte v pohode utiahnuť. Co robí tvoj priateľ?? Ja som z domu od 18 a dokončila som si aj školu a to dokonca popri dieťati.

lentak1223
25. máj 2022

Ja som začala študovať denne a už vtedy som sa musela obracať, lebo žiaĺ nebolo peniažkov. Po bc som prestúpila na externé, lebo veľmi ťažko som dávala denné štúdium s brigádami a prácou. Našla som si prácu mimo odbor, išli sme s priateľom do podnájmu a zvládla som to. Nakoniec som ešte išla doštudovať ďalšie 2 roky. To už som mala manžela a HÚ, končila som s 2 mesačným bábom. Po 1, 6 roku šiel manžel na RD, lebo mi prišla ponuka na môj odbor. Prešlo 10 rokov, ďalšie dieťa a ja som rada, že robím to, čo som chcela...Rodičia mi finančne nepomáhali, pomáhali mi s dcérkou. Máš málo rokov, pracovať vo svojom vytúženom povolaní budeš už do dôchodku.

deti95060810
25. máj 2022

ja poznám aj 30tnikov čo začali študovať na vš... nikdy nie je neskoro...človek by sa mal stále vzdelávať - celý život...
Ja by som zostala pri rodičoch a dorobila si VŠ - vzdelanie ti nikto NIKDY nezoberie.

tara42
25. máj 2022

Ja som študovala externe ako 21 ročná, pracovala a bývala s priatelom. Nemusíš trčať do 30ky u rodičov.

dagmarovita
25. máj 2022

nie.

98
25. máj 2022

Ja mam 24 a od septembra idem naspat do skoly dokoncit si posledny rok (neakreditovali mi posledny rok bc. Studia) a chcem aj pokracovat dalej)
Zamestnala som sa, vydala, vzali sme si hypoteku, odstahovali sa 200km prec od celej rodiny, mame malu farmu a je nam hej... riesime adopciu a do skoly sa tesim... skolne mas 700-800€, ce je jednomesacny plat, to mas na akademicky rok co si nemyslim, ze je extremne vela... chces ist externe, tak to mas piatok, sobota zvysne dni mozes pracovat... vyzera, ze vies kam a co chces ist studovat, tak si postupne odkladaj 🙂

caroline11
26. máj 2022

Ahoj , ak chceš študovať , študuj . Neskôr môžeš ľutovať , aj keď sa osamostatnis neskôr , ale určite chod do toho . Ja idem študovať ako 28 ročná 😀

frederika21
27. máj 2022

Nikdy nie je neskoro. Ja som po strednej nešla hneď do školy, pretože som si v 20tke nevedela ešte úplne predstaviť co je môj dream job. Išla som do práce, kúpili si vlastne byvanie a potom keď som mala 22 rokov som sa rozhodla ísť externe do školy. V škole som bola rok, no konkrétny odbor nespĺňal moje očakávania a zistila som, že som sa trochu zle rozhodla vo vyberte školy. Mala som v pláne ešte v ten rok ísť na druhý odbor, už ten ktorý študujem teraz, no zostala som tehotná a nešla som nikam. Chcela som sa venovať naplno bábätku a do školy sa vrátiť neskôr. A tak sa aj stalo. Môj syn ako mal 1,5 roka, to som mala ja už 25 rokov, som sa vrátila do školy a už momentalne končím úspešne 1. ročník, podotýkam externe a školu si platím z rodičaku. Všetko sa dá len treba chcieť. S priateľom mame hypotéku, kopu výdavkov a na školu si dokážem v pohode odlozit 50€. Na mojom odbore vyjde ročne školné 600€, čiže ešte relatívne fajn. Určite chod do školy, ak vieš čo chceš naozaj študovať. Ja mám spolužiačky, ktoré sú v tvojom veku a aj omnoho staršie, čiže nič z toho nie je u teba prekážka. A áno Bc je až 4 roky, no mne napríklad to vyhovuje z tej stránky, že aspoň ročne školné nie je také vysoké a aj skúšok je menej, no a nakoľko mne stačí iba Bc k tomu co chcem vykonávať, tak 4 roky som nikdy neriešila 🙂.

cucoriedkacucoriedka
2. aug 2022

Nie nie je to neskoro;) držím prsty

cucoriedkacucoriedka
2. aug 2022

Ja som študovala externe a pracovala....a potom hneď urobila doktorát...a pracovala....a pracujem furt🙂)) od 19 ....a mám 45🙂)))

lienka.7
2. aug 2022

Nikdy nie je neskoro. Treba si však vybrať normalnu školu, aby ti v živote aj pomohla.. nielen kvôli prípadnému titulu

maribell
2. aug 2022

Ja som začala študovať v 26 popri práci a dvoch deťoch externe.. tiež som mala všelijaké pocity, že 4 roky. Ale ani neviem ako a už to mám aj hotové 👍.