Je neskoro na učenie sa jazyka?

15. apr 2024

Ahojte, mam 35, pôvodne som robila v zdravotníctve ale úplne som vyhorela a tuto prácu už nechcem po skončení rodičovskej dovolenky vykonávať..mam základy nemčiny, ten jazyk ma celkom bavi a rozmýšľam ze by som sa začala poriadne učiť, a možno potom nejaké skúšky si spravila alebo neviem, popravde neviem co by som potom robila ale nič iné mi nenapadá s čím začať, na jednej strane mi to príde ako dobrý začiatok a na druhej si hovorím vsak uz si na to stará, kým budeš vedieť perfektne a môcť sa tým živiť budeš mat 50..neviem ci to ma vôbec zmysel aj keď sa hovorí ze nikdy nie je neskoro....no ale co s jazykom potom keď mám zdravotnícke vzdelanie, aj keby som si spravila nejaké skúšky tak mi to bude naprd nie? Ach neviem ;(..začali ste niekto vo vyššom veku študovať jazyk a potom sa tým aj reálne živiť?

nicoletta98
15. apr 2024

Aj keď to nevyuzijes, tak nikdy ti to “na prd” nebude, aspoň z hľadiska nejakeho vlastného pocitu 😊 a nikdy nie je neskoro, ľudia robia v 40-50 vysoké školy, vodičské preukazy, kurzy…

lucyluska
15. apr 2024

Ahoj, začala som sa učiť nemčinu od predminulého roku . Nevedela som nič. Chodím na Goetheho inštitút, od bud.septebra budem B1 level, mám 43r. Plynule už viem anglicky.

marianarem
15. apr 2024

V 35 absolutne nie je neskoro, len sa treba tomu intenzivne venovat. So zdravotnickym vzdelanim mozes robit odborne preklady napriklad. Alebo mozno v nejakej farma spolocnosti, kde bude treba aj nemcinu.

simca06022011
15. apr 2024

Nikdy nie je neskoro

cookie29
15. apr 2024

Mas LEN 35 a cely zivot pred sebou...

oliolijanka
15. apr 2024

Moja 90(slovom devätdesiat) rocna kamaratka sa pred dvomi rokmi zacala ucit spanielcinu. Dnes je na urovni B2/C1.
A to si nemysli, ze je na dochodku, tak ma vela casu. Okrem ucenia sa jazyka vyucuje a pise knihy.
Je pre mna velkym vzorom a motivaciou, tak posuvam dalej..🙂

bluka2
15. apr 2024

Nie je neskoro. Ja mám 37 a každý týždeň som na nejakom jazykovom kurze. Už som došla po vrch (čo ponúkajú kurzy… zvyčajne končím kurzom literatúry v tom jazyku) v 4 jazykoch, teraz chodím na prípravný na FR certifikát C1… potom pokračujem piatym, kde som zastala niekde na B2/C1. Na poslednom kurze so mnou boli len 2 dôchodcovia 😂 takže nikdy nie je neskoro. Niet nič lepšie, než vela ľudom rozumieť a všetko pochopiť hneď bez translatora

gabrielkaa
15. apr 2024

Ja som sa začala učiť nemčinu v 38, lebo sme sa presťahovali do AT. Musela som. 🙂. Nevedela som ani slovo. Nikdy nie je neskoro. A zdravotnícky personál je tu žiadaný a dobre platený .

bluka2
15. apr 2024

A ešte musím povedať, že každý ďalší jazyk sa učí omnoho lahsie, takže verim, že je to aj dobrá gymnastika pre mozog

melanta
15. apr 2024

Ja som sa naučila 2 jazyky po 30, ďalší po 40. Takže neskoro nie je. Kľudne začni. Ale skôr by som na tvojom mieste ako prvé riešila to, akým profesným smerom chceš ísť. Možno zistíš, že chceš ísť smerom, kde potrebuješ angličtinu. Takže najprv si ujasni cestu a potom rieš to, čo k tej ceste potrebuješ.

viestta
15. apr 2024

Moja mama sa v styridsiatke zacala ucit anglinu, do penzie odchadzala z funkcie, kde bola anglina pracovny jazyk.

ckocka
15. apr 2024

Čo sa naučíš to ti nikto nikdy nevezme, do dochodku máš možno ešte raz 35 rokov - tak na čo má byť neskoro?

lakebabe
15. apr 2024

Žiadny jazyk navyše nie je zbytočný. Neskoro nie je si mladá baba ešte. Nikdy nevieš kedy sa ti zíde.

bylinka25
16. apr 2024

Nikdy nie je neskoro. Ja som mala 43 rokov a sama som sa naučila plynule chorvátsky a srbsky a aktívne tieto jazyky využívam.

sashulla
24. apr 2024

Nikdy nie je neskoro. Tiež som zacala s jazykom dosť neskoro a teraz ho ovládam pomaly lepšie ako angličtinu. Otvorí sa ti nový svet.;)

alkamalka
24. apr 2024

@oliolijanka takýto ľudia ma veľmi motivujú, tlieskam 👌

ibatanecnica
24. apr 2024

@oliolijanka wau . A comu sa cely zivot venuje aky ma zivotny styl ze je taka vitalna. Ja tiez planujem v tom.veku este vela toho. Vlastne do toho veku 😄

alkamalka
24. apr 2024

Ja mam skoro o 10 viac a práve oprasujem nemčinu, naposledy som sa učila na gymply.. teraz zisťujem,že jeden jazyk,konkrétne AJ mi nestačí kvôli práci potrebujem 2 už 😬

ibatanecnica
24. apr 2024

@alkamalka tak ja.na prahu 50tky zacinam v uplne inom odbore od zaciatku. Atesim sa na to. Caka ma toho este vela. Aj jazyky pretoze xlovek nikdy nevie, rozne kurzy, specializacie.

oliolijanka
24. apr 2024

@ibatanecnica
Musim uznat, ze ta dama bola cely zivot a je stale aktivna.
Ja o nej hovorim, ze je to indiana jones v sukni.
Narodila sa v Londine. Aj tam ostala pocas 2.sv.vojny, takze mi rozprava historky, ako sa schovavali v metre, alebo ako bola nemeckou bombou trafena ich skola a vela deti zomrelo.. aj to popisala vo svojom zivotopise.
Za mlada vela cestovala. Napriklad mi rozpravala, ako pochodila juhoamericke pyramidy, ked este neboli spristupnene turistom. Ze tam proste vosli a po stemach lozili velikanske pavuky, ktore chytali vtakov.
Vsade bola, vsetko pozna.
Pracovala aj pracuje ako ucitelka.
Ona byvala mojou ucitelkou anglictiny. Firma, kde som robila, ju platila, aby ma ucila. Takze sme museli cely cas o niecom rozpravat.
Ja som jej mimo prace ilustrovala a ilustrujem nejake knizky, takze diskutujeme dalej, aj ked v tej firme uz nepracujem.
Asi bude mat vysoke IQ, lebo bola zakladatelkou Mensy(neviem, ci zakladatelia musia mat vysoke IQ) v jednej krajine, kde zila. Takze ma pochopenie pre moju maniu a posiela mi ulohy, ktore z mensy dostava. Ona nema rada matematiku, ja pismenka, tak mi vystrihuje ciselne ulohy a tesi sa, ze to niekoho tesi🙂
Stale je pohybliva. Ma znamych kade tade po svete, takze sa pozbiera a odleti niekam do sveta na navstevu ku kamoske.
Byva sama. Byt ma plny kniziek a obrazkov. Knizky su naozaj uplne vsade.
Vie pracovat s pocitacom a mobilom.
A este sranda... samozrejme, taku uzasnu zenu tazko znasa muzske ego. Bola tri- ci styrikrat vydata a sem tam spomenie nejakeho ex.
Minule jeden z nich umrel. Nemec. Uz musel mat tiez okolo stovky🙂 Bolo citit, ze jej to bolo luto, ale to obratila na srandu a vravi, ze odisiel a ze jej nestihol zaplatit, za vsetky tie hodiny anglictiny, co mu dala pocas ich x rocneho spolocneho zivota😁
Sama vychovala tri deti. Vsetky uspesne a maju sa radi.
Ale posobi uplne normalne. Ma zmysel pre humor, casto sa zasmejeme. Je to ako keby 30 rocna zena v tele 80 rocnej, hoci ma 90🙂

ibatanecnica
24. apr 2024

@oliolijanka tak to je uzasne. Clovek ma chut stretnut sa s takym clovekom a porozpravat sa.

vvvvb
24. apr 2024

@oliolijanka Normálne mám až zimomriavky...

alkamalka
24. apr 2024

@ibatanecnica držím palce,veru je dobre udržiavať mozog vo forme 😊 a neustále rozširovať vedomosti

ibatanecnica
24. apr 2024

@alkamalka dakujem. Snad toho budem schopna co najdlhsie

maryetta
24. apr 2024

Moja svokra v 50-tke robila vysoku skolu a hned nato aj vodicak.
Ja som sa ucila nemcinu. Kusok francuzsky jazyk.
Tak popri vyske a teraz popri detoch sem-tam anglicke slovicko. A rozmyslam nad spanielcinou 🙂