MAminy je narocne studium SJL ? Keby som chcela ucit deti na zs? Co vsetko treba k prijatiu? Myslite ze sa to da zvladnut pri 2 detoch externe? Som z Povazskej Bystrici a viete ni odporucit skolu niekde s recenziami? Dakujem 🙏
Ucitelske smery sa študujú ako dvojodbor. Slovencinarov je ako maku, uplatnit sa so samotnou slovenčinou bude ťažké. Ak niekde nájdeš externe 1-odborové štúdium, je to pravdepodobne pre učiteľov, ktorí si chcú rozšíriť aprobáciu o dalsi predmet.
Ľahké to nie je, ale mnohí to zvládnu. Len ešte popremyslaj, s čím by si to študovala - etika a podobne nie je dobrý nápad. Skôr angličtina, dejepis.
Ahoj, ja som z PB a robila som si tak štúdium cez IPV v ZA - bolo to v podstate 2x do polroka ako cca 4 dni v týždni, dalo sa to. Akreditované to bolo cez UK v BA - všetky skúšky boli v ZA, iba opravné a štátnice boli v BA. A súhlasím s @hettinka - ako slovenčinárka tu "na severe" máš minimálne šance - jedine dobre natrafiť na nejakú odchádzajúcu dôchodkyňu, v BA je to žiadané veľmi. A či je to ťažké? Hmmm, je to dosť náročné, literatúra je viac-menej v pohode, skôr je horšia "gramatická časť" - morfológia, lexikológia, štylistika. Ja som ešte nemala deti, takže sa to dalo, ale veľa som sa učila - proste nedalo sa, že idem a skúsim spraviť - musela si vedieť. A študovala som to ako jednoodborovku, dva roky, cez 2 000 eur ma to stálo - ale mala som už pedagogické minimum (resp. musíš mať vyštudované niečo už v učiteľskom smere, inak to nejde).
@uriva dakujem asi to necham tak ked tak nato pozeram 🤣👍
Áno je. Mám ho za sebou a bolo to náročné.
Ahoj, ja som študovala slovenčinu v Ružomberku na filozofickej a je pravda, že sme sa riadne zapotili pri niektorých predmetoch (fonetika, fonologia, lexikologia, syntax...) slovenčina sa ani externé študovať nedala, a je pravdou i to, že musí byť dobrá kombinácia, aby si mala uplatnenie načo ti bude sjl-občianska, či náboženstvo, etika, keď to na školách učia i nekvifikovaní učitelia, už si trena dat sjl-dej, mat, chémiu, fyziku, informatiku... Kde je uplatnenie väčšie. Teraz na skach chýbajú fyzikari, ucitelia chémie ci matematiky skôr
neviem ci sa to da studovat externe, ale co som mala spoluziacky na VS a mali Slovencinu, tak lahke to nebolo