Je náročné štúdium slovenského jazyka?

23. apr 2021

MAminy je narocne studium SJL ? Keby som chcela ucit deti na zs? Co vsetko treba k prijatiu? Myslite ze sa to da zvladnut pri 2 detoch externe? Som z Povazskej Bystrici a viete ni odporucit skolu niekde s recenziami? Dakujem 🙏

karhu
23. apr 2021

neviem ci sa to da studovat externe, ale co som mala spoluziacky na VS a mali Slovencinu, tak lahke to nebolo

hettinka
23. apr 2021

Ucitelske smery sa študujú ako dvojodbor. Slovencinarov je ako maku, uplatnit sa so samotnou slovenčinou bude ťažké. Ak niekde nájdeš externe 1-odborové štúdium, je to pravdepodobne pre učiteľov, ktorí si chcú rozšíriť aprobáciu o dalsi predmet.
Ľahké to nie je, ale mnohí to zvládnu. Len ešte popremyslaj, s čím by si to študovala - etika a podobne nie je dobrý nápad. Skôr angličtina, dejepis.

uriva
23. apr 2021

Ahoj, ja som z PB a robila som si tak štúdium cez IPV v ZA - bolo to v podstate 2x do polroka ako cca 4 dni v týždni, dalo sa to. Akreditované to bolo cez UK v BA - všetky skúšky boli v ZA, iba opravné a štátnice boli v BA. A súhlasím s @hettinka - ako slovenčinárka tu "na severe" máš minimálne šance - jedine dobre natrafiť na nejakú odchádzajúcu dôchodkyňu, v BA je to žiadané veľmi. A či je to ťažké? Hmmm, je to dosť náročné, literatúra je viac-menej v pohode, skôr je horšia "gramatická časť" - morfológia, lexikológia, štylistika. Ja som ešte nemala deti, takže sa to dalo, ale veľa som sa učila - proste nedalo sa, že idem a skúsim spraviť - musela si vedieť. A študovala som to ako jednoodborovku, dva roky, cez 2 000 eur ma to stálo - ale mala som už pedagogické minimum (resp. musíš mať vyštudované niečo už v učiteľskom smere, inak to nejde).

autor
23. apr 2021

@uriva dakujem asi to necham tak ked tak nato pozeram 🤣👍

cloviecka
23. apr 2021

Áno je. Mám ho za sebou a bolo to náročné.

dada011
23. apr 2021

Ahoj, ja som študovala slovenčinu v Ružomberku na filozofickej a je pravda, že sme sa riadne zapotili pri niektorých predmetoch (fonetika, fonologia, lexikologia, syntax...) slovenčina sa ani externé študovať nedala, a je pravdou i to, že musí byť dobrá kombinácia, aby si mala uplatnenie načo ti bude sjl-občianska, či náboženstvo, etika, keď to na školách učia i nekvifikovaní učitelia, už si trena dat sjl-dej, mat, chémiu, fyziku, informatiku... Kde je uplatnenie väčšie. Teraz na skach chýbajú fyzikari, ucitelia chémie ci matematiky skôr