Ahojte. Pocujte, co si myslite je lekarstvo len povolanie alebo aj poslanie? Lebo v poslednom case coraz castejsie citam nazory ako ze byt lekarom je povolanie a nie poslanie, atd. Chcela by som ist studovat medicinu a bola som cely cas v tom, aj som sa stotoznovala s nazorom ze je to poslanie.. Preto ma zaujima vas nazor.
V praxi velmi dobre vidiet, pre ktorého lekára je to povolanie a pre ktorého povinnost, je na tebe co si vyberieš
Ak budes lekarka, bude to tvoje povolanie, ktore ta bude zivit a bude len na tebe, ako sa k tomu postavis, ci tak, ze pomoc ludom je aj tvoje poslanie, alebo je to ozaj len povolanie, ktore ta zivi...ale verim, ze to bude aj tvoje poslanie a budes dobra lekarka, ked uz teraz nad tym premyslas.
Záleží od tvojho prístupu, povolanie to je určite a pre mnohých aj poslanie.
Popravde, keby to pre lekárov pracujúcich v nemocniciach ťahajúcich nočné a nadčasy nebolo poslanie, už dávno by sa na to vykašlali a šli robiť inde. Vieš robiť sa vyššiu mzdu omnoho kludnejsie zamestnania 😃
Malo by to byt aj poslanie.. avšak realita je taká, že väčšina lekarov berie svoju prácu už čisto ako len prácu a nájsť lekára, pre ktorého je táto práca zároveň aj poslaním, je zázrak
Kým je to ešte stále povolanie, je to lepšia ako iba zamestnanie. A zatiaľ väčšina lekárov to berie ako poslanie a povolanie.
Osobne to vnimam, zeby to malo byt povolanoe s vyssou motivacioi a poslanim. Lenze vacsinou ludia cakaju, ze lekar ma vnimat toto povolanie ako svoj poslanie bez ohladu na jeho vlastne zaujmy a zakladne potreby. Takze ano, potom to tak vacsinou vyzera, ze lekar si urobi svoju povinnost a cau. Ale myslim, ze ani jeden lekar nesiel do tohto oboru s tymto nastavenim. Len ich nejako prefackala a otupila realita
Ja si myslím, že oni to berú ako poslanie.
Z poslania sa nenajes. Je to povolanie..
Aj aj.. Povolanie preto, že je to pre teba zárobková činnosť, ktorú robíš na dennej a pravidelnej báze a vďaka ktorej dokážeš žiť, fungovať, platiť účty.. No zároveň je to poslanie, lebo vo svojej práci pomáhaš ľuďom, zlepšuješ im kvalitu života a sú od teba závislí...
Lekar je pomáhajúca profesia. Ak si ju zvolis, bude to tvoje povolanie. Mozes ho robit vynikajuco, priemerne aj podpriemerne, zalezi, ako sa k tomu postavis. Mozes ho vnimat ako svoje poslanie (co je uzasne), ty sama za seba. Ale povolanie lekar (vo vseobecnosti) nema byt chapane ako poslanie, lebo sa to casto zneuziva na to, ze ak si si vybral pomáhajúcu profesiu, tak je pomaly hanbou pýtať za to plat, chciet volno, mat cas na rodinu, mat dostatocny spanok...
Toto su len take reci, najma ludi, ktori nikdy medicinu nestudovali, ani nerobili. Podobne reci sa hovoria o uciteloch. Kedze mam takmer 30 rokov oducenych, praca ma bavi a myslim (podla vysledkov) ju asi aj robim dobre a nemam cas sa zamyslat nad tym, ci je to poslanie, povolanie, alebo konicek. Podstatne je, aby to clovek robil rad a poctivo.
V mojom pripade to je poslanie… Medicinu a pomoc ludom milujem 😇
Ja mam pocit, ze pre vacsinu uz to nie je povolanie ani poslanie...skor zamestnanie, z ktoreho sa snazia vytrieskat co najviac prachov
@savanna tak lekári na to akú zodpovednosť za ľudí majú, zarábajú malo... Rovnako slabo ohodnoteni su napr.učitelia, zdravotnici, záchranári
@rebellefleur by ste sa čudovali koľko mladých lekárov je veľmi empatických k pacientom a neberie ich iba ako poradové číslo alebo podobne osobná skúsenosť
@kaca222 ja to mám rovnako, keďže ja mám ešte k tomu aj strach z lekárov, moja priateľka má dokonca panický strach z lekárov a z nemocníc a myslím, že si dokážete predstaviť čo to spraví s mladým človekom kedy si môže začať užívať leto, keďže úspešne v tom čase ukončila bakalára a ona skončí so silným zápalom žlčníka v nemocnici, z jej rozprávania viem, že ju ošetroval mladý lekár, ktorý by bol schopný spraviť čokoľvek preto aby priateľku udržal v nemocnici a ako rýchlo pochopil, že má strach, bojí sa a podobne a zareagoval tak aby ju upokojil a snažil sa jej vysvetliť dôvod, prečo si ju tam chce nechať, počas hospitalizácie sa tiež stretala aj s mladšími aj staršími lekármi a veru paradoxne ty mladší boli omnoho príjemnejší a chápavý voči nej ako vystrašenému človeku ako ty starší, a počas kontrol taktiež skoro vždy natrafila na mladého lekára, ktorý boli vždy milý a chápavý, dokonca aj pred operáciou tento rok ju ty mladý prišli povzbudiť ona sa čudovala, že si ju vôbec pamätajú, čiže áno ty mladší možno nemajú toľko skúseností ale sú veľmi šikovný a fakt je na nich vidieť, že ich to naozaj baví a v budúcnosti sa o nich ešte možno aj hovoriť bude
@kuba_art žiaľ, ja mam inú skúsenosť a môžte mi veriť, že vzhľadom na moju dg mam nachodene po lekároch viac než bežný človek. Práveže aspoň teda moje skúsenosti - doktorov s veľkým D poznám troch,vsetci staršie ročníky. Ale samozrejme ako pri všetkom, určite sú aj výnimky potvrdzujúce pravidlo, čo sa týka mladších ročníkov 😊
@autorka začala si teda tú medicínu?
Je to len o tvojom nastavení. Dá sa to robiť oduševnene, aj čisto z povinnosti.