Ahojte, videla som tu super diskusie o IT, kde baby dávali dobré rady. Chcela by som preto poprosiť o radu aj ja: mám vyštudovaný humanitný odbor, ale rada by som si rozšírila obzory a naučila sa niečo nové. V práci (vzdelávacie centrum) som robila s redakčným systémom Wordpress a spravujem e-learningovú stránku urobenú v Moodle. Prihlásila som sa na webinár programovania v Jave (alebo to bol JavaScript), ale to bolo nad moje schopnosti, bola som z toho jeleň. No nič, aspoň poznám svoje limity. Každpádne ma tento odbor stále láka, rada by som si urobila nejaký kurz, ktorý by teoreticky mohol byť plusom v CV, keby som chcela zmeniť robotu. Existuje niečo jednoduchšie, čo je prakticky využiteľné? Len tak z brucha hodím: SQL, HTML, CSS? Vopred všetkým ďakujem za rady.
A chceš si svoje obzory rozšíriť v oblasti ďalších CMS, ak sa teda chceš zameriavať na SQL, HTML, CSS? V tom prípade skús Joomla, prípadne TYPO3 alebo skús nejaký framework Laravel alebo stále populárny Bootstrap.
@sevrin Ahoj, vychádza mi to, že by som mala ostať pri tých CMS, na nejaké kodenie a programovanie asi nemám úplne hlavu. Čo z toho je podľa teba najjednoduchšie na začiatok, čo by som sa vedela naučiť možno aj doma? Chcela by som sa naučiť niečo, o čo by mohol byť záujem na trhu práce v kombinácii s mojimi doterajšími znalosťami (ovládam plynule dva jazyky, robila som korektorku, redaktorku, copywriterku, učila som slovenčinu cudzincov, zaujíma ma e-learning a online kurzy - ich vytváranie, spravovanie, komunikácia so zákazníkmi). Keď som pozerala napr. Profesii a dala som do vyhľadávača HTML (čo mi prišlo najschodnejšie), inzeráty požadovali aj PHP a JavaScript...
HTML je základ, to je niečo ako uvariť čaj, spolu s CSS, ak špičkovo budeš zvládať PHP a SQL, tak núdzu o prácu mať nebudeš. Teda pokým AI nebude sama od seba programovať, my vo firme si píšeme ľahšie aplikácie pomocou AI a funguje to. Takže ak sa chceš zameriavať na CMS, tak asi tá Joomla, popri Wordpresse si všímam, že sa používa dosť. Prípadne WordPress s Woocommerce alebo eshopy PrestaShop, OpenCart, prípadne Magento. Získať prehľad ako fungujú, inštalácie, aktualizácie. To by bol taký základ.
Ja ti len chcem povedat, ze bez kodenia a pochopenia “ako funguju pocitace a internet” sa nepohnes. Mozes sa naucit vsetky CMS sveta, ale uprimne - nie je to rocket science a konkurencia je tam tym padom asi taka, ze to vie robit kazdy druhy. Cize budes vediet konkurovat len cenou (tie su uz teraz super nizke i u zabehanych ludi, ktore robia len take bezkodove customizacie) alebo sa naucis pekne od gruntu vsetko potrebne. HTML samozrejme, to je super easy, vyborne CSS - s tym sa potrapis, ale nie je to nenaucitelne. Javascript treba vediet, ale netreba na super vysokej urovni, skor taky vanilla JS, tie veci sa potom uz len opakuju. PHP sa zide, ale vies prezit aj celu custom CMS karieru bez toho, aby si to riesila v pokrocilom style. Ak zvladnes CSS poriadne a bezne JS, tak si plne vystacis.
Zdroj: dlhe roky to bola moja bokovka, mam za sebou zhruba 50 skor rozsiahlejsich custom webov a eshopov.
PS2: na Magento zabudni, to nikomu netreba, k shopom, kde ho potrebuju sa nedostanes, lebo to byvaju uz vacsie zakazky, na ktore musis byt uz skuseny dev. Plus je to neprijemny “framework”, ktory je super unfriendly a pokial ti fakt neponuknu super velke prachy, nestoji ta energia a starostu za to. Aj s wordpress + woocommerce vies namutit vela kvalitnej vody, ziadne strachy 🙂
@dorottka Dámy, ste strašne zlaté, ale neviem, či mám na toto mozgovú kapacitu, mám 40 a dve malé decká, takže sa tomu viem venovať len tak 2-3hod týždenne a to je asi málo. Nie som typ, čo si spraví jeden kurz, myslí si, že je veľký ITckar a bude núkať služby pochybnej kvality🙂 Ešte som si robila research a uvažovala som, či by nebola schodnejsia cesta UX/UI, aj v aktuálnej práci je mojou úlohou dávať návrhy, ako urobiť naše weby, aplikácie viac user friendly, tomto smere som dosť štruktúrovana, systematická, zaujíma ma aj estetika, graficke principy. Resp. ako píšeš, možno by som mala stavať na tom, čo už poznám, t. j. ďalej sa pohnúť napr. s Wordpressom.
To mozes skusit, @salonka22 . Akurat tento UX/UI trh je velmi presaturovany - bud na to beru dlhorocnych grafikov/webdizajnerov alebo aj nikoho, lebo jednoduchsie weby vie navrhnut hockto, vsetci tam travime gro casu a nie je problem teda nieco zostavit - ak vyslovene firma nejde za originalitou, tak UX/UI je prva vec, na ktorej chce usetrit. Na tieto pozicie sa hlasi velmi vela ludi, lebo kazdy si mysli, ze to prirodzene vie. Tam nie je ani ta bariera, co na tech poziciach, ze znalost xyzxyz technologii, prostredi a jazykov.
Ak by som ti mala nieco odporucit, tak data science/data analyza. Je to velky hit, vstupna brana nie je taka narocna a ak si sikovna, naucis sa to aj doma. Je to aj o programovani, ale nie takom narocnom ako bezne engineering pozicie. A nehrnie sa tam kazdy ako na projektacke a dizajnerske pozicie. Podla mna sa zaklady zvladnes naucit aj s tvojim casovym ramcom 🙂. Pozri si o tom nieco ci ta to nezaujme.
Ak ti niekto poradi manualny testing, tak to rovno neodporucam, to ma zlate casy za sebou, tieto pozicie sa uz vo velkom nahradzaju a automatizuju.
@dorottka Ďakujem! Testera som už zavrhla, s tým UX máš asi pravdu, ak sa v tom pohybujes, lepšie do toho vidíš. Akurát mám otvorenú stránku IT learning a pozerám na víkendový kurz Wordpress II 🙂 Nad data science som nerozmýšľala, podľa názvu sa mi to zdalo mega technicko-analyticke, ale idem si teda naštudovať, o čo ide 🙂
@salonka22 pozri, pozri. Ono je to v tom techu tak, ze najlepsie platia tie najmenej zaujimave veci. Ja tiez nie som prirodzene technicky typ, robim v tom uz hrozne dlho a viem to, ale uprimne, nikdy ma to dako nebavilo, lebo je to drina a uplne mimo toho, k comu mam prirodzenu inklinaciu. Ale na vsetky tie “zabavnejsie” pozicie mas neskutocny naval, je ich malo, su najlahsie nahraditelne v pripade vyhadzovov a neplatia az tak dobre, pokial nie si uplna spicka.
Toto ti pisem ako povzbudenie, ze sa to da robit aj bez lasky a aj bez talentu 🙂 Koniec koncov, je to suchoparny odbor, cely tech, co si budeme klamat 😅 Kebyze budes mat este nejake otazky, kludne sa pytaj, rada poradim 🙂
@salonka22 Len upresnim, že Moodle a WordPress poznám len zvnútra, nevytvárala som tie stránky, som len admin kurzov, viem tam upravovať, nastavovať veci.