IT kurzy - sú vôbec k niečomu?

3. sep 2022

Baby chcem sa spýtať tých z Vás, ktoré pracujete vo fachu. Sú vôbec k niečomu IT kurzy? Alebo je to len ťahanie peňazí z ľudí? Pretože kurzy sľubujú, že z Vás za pár mesiacov bude programátor. Ale ja som dosť skeptická, veď programovanie študujú na vysokých školách, nie? Ako sa môžem porovnávať s niekým kto to študoval a s tým, čo bude mať len kurz?

sonula
3. sep 2022

Podla toho ake🙂 za par mesiacov z vas bude mozno velky junior, potrebujete prax, logicke myslenie a vediet riesit problemy. Na to aby si bola backendovy programator, potrebujes roky praxe a hlavne aby ta to bavilo.
Ak chces robit v IT odporucam skor venovat sa oblsti testingu alebo project managementu.

sonula
3. sep 2022

Este ma napadlo, pozri stranku zeny v IT, robia rozne kurzy aj pre dospelych. Neviem kolko mams rokov, ale na zaciatok mozno ako projektak alebo support by bolo idealne, nalepia sa na teba zaklady ak mas zaujem sa tomu venovat. IT ma vela odvetvi, nie je to len programator.

natalala
3. sep 2022

Ak sa chces dostat do “IT sveta” zacala by som asi kurzom pre testerov, to je relativne jednoduche a viem si predstavit, ze na to je postacujuci kurz. Neskor sa mozes trosku posunut a pisat aj testovacie scenare napriklad. Ak clovek nema ani paru o IT a mysli si, ze pojde na java kurz a zrazu bude z neho prpgramator, tak to je na omyle. Neviem co robis teraz, v akom obore a ci mas aspon okrajovo nejake vzdelanie, kde si mala matematiku a nejake predmety zamerane na analyticke myslenie atd.

stannkal
3. sep 2022

Ide skôr o to ci máš na to predpoklady a ci ta to baví, nie kde sa to naučíš. Ani vysoká škola z teba nespraví dobrého programátora. Ak chceš vedieť ci by to bolo niečo pre teba, skus si spraviť nejaký online kurz, je ich veľa dobrých a zadarmo. Samozrejme treba hľadať ale v angličtine.

astero2
3. sep 2022

"Ako sa môžem porovnávať s niekým kto to študoval a s tým, čo bude mať len kurz" - no je snáď jasné, že kurz nenahradí minimálne päťročné štúdium IT VŠ a kvalitatívny rozdiel medzi absolventom kurzu a VŠ by mal byť značný, no faktom je že toto nie je medicína, VŠ v odbore nie je nutnou podmienkou pre získanie zamestnania...

kaktusik007
3. sep 2022

@astero2 moj prvy ex dostal pracu ako programator iba preto, ze mal uciliste bez maturity... to oslovilo jeho sefa, pretoze to iste ovladal aj clovek co vystudoval FEI... lenze ak ti to da clovek bez maturity, je jasne, ze to preto, ze je v tom sakra dobry a bavi ho to... ten z FEI to proste iba studoval.... 🙂

sonnenshein
3. sep 2022

Aj Ty v IT maju velmi dobre kurzy, skus pozriet aj ich. U nas sme prave vzali takmer 45 rocnu testerku po ich kurze.

sonula
3. sep 2022

https://www.codecademy.com/ Skus pozriet aj toto.

bambulka814
3. sep 2022

Na Slovensku chýba 20 tis ITckarov a v EU cca milión, teda určite na niečo IT kurzy sú dobré 🙂. Je to investícia do budúcnosti. Náš 13 r sa uz sám učí Javu, Python. Ale neviem, cez ktoré tutorialy, asi bežné dostupné na YouTube.

astero2
3. sep 2022

@kaktusik007 to je samozrejme možné, otázkou je či dôvodom neboli skôr platové nároky ktoré boli u absolventa FEI pravdepodobne vyššie...

kaktusik007
3. sep 2022

@astero2 nemyslim si 😀 ex vedel co ovlada a pytal si dost.. ale teda toto je uz fakt daaaaavno daaaavno.... to sa este programovalo v delphi a oracle fical 😀

hopsadobrandejsa
3. sep 2022

Ja sa momentalne ucim doma pretoze chcem zmenit karieru a prejst do IT. Momentalne sa ucim web development a celkom ma to bavi. Na to, ze som nikdy nebol typ na ucenie ma to prekvapivo chytilo. Zrejme mi imponuje fakt, ze budujem casti webovej stranky cize fakticky vidim ci ten code ktory pisem realne aj funguje.

Je mnoho stranok ktore sa tomuto venuju kde maju aj vlastnu testovaciu appku aby si videla ci si sa nieco z lekcie naucila alebo nie. W3schools.com tymto disponuje.

Potom mas viacere stranky kde mas rozne kurzy ako udemy.com alebo codecademy.com.

Ja som momentalne na freecodecamp. Ucim sa primarne z knihy a ak su veci ktore mi napr v testovani kodu nefunguju tak idem na web a hladam viac infa ohladom lekcie na ktorej som pretoze niektore elementy sa pocas rokov zmenili.

Ososbne co som cital tak certifikat ti vie pomoct, ale zamestnavatelia ich vraj extremne neuznavaju. V pripade web developmentu sa odporuca poskladat vlastnu stranku a uviest si ju do CV-cka.

Z tvojho konkretneho projektu vie zamestnavatel lepsie posudit co vsetko ovladas a ci by si bola prinosom pre team pretoze aj na juniorske pozicie su tie naroky relativne vysoke.

savanna
3. sep 2022

Ja mam pocit, ze toto zavisi dost na cloveku, ako mu to pali. Niekto moze mesiace vysedavat na kurzoch a nic mu to neda, niekomu to pali tak, ze dokaze na prve vysvetlenie ucivo pochopit a rychlo sa vie posunut dalej. Hlavne pri takychto logickych odboroch to jednoducho clovek bud ma v hlave, alebo nie.

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
Zobraz