IT certifikát - kurz

vladimir197
7. nov 2022

Dobry den.Vie mi niekto povedat nieco ohladom kurzov resp.certifikatov ohladom IT sektoru.Je moznost si urobit nieaky kurz, alebo ziskat certifikat formou nieakych skoleni a nasledne ziskat nieaku slusne platenu pracu.Najlepsie Kosice.Dakujem za radu pekny den prajem

melanta
7. nov 2022

Úprimne, ak mi niekto napíše slovo nieaky kurz/nieaku pracu, tak asi ani nie, bez ohľadu na certifikáty. A všeobecne, áno, vedia sa ľudia s certifikátmi uplatniť na juniorských pozíciách. Treba mať rozhľad, čo v tvojom meste zamestnávatelia hľadajú a akým IT smerom máš ísť.

petamich
7. nov 2022

zalezi od toho, co povazujes, za "slusne platenu pracu", lebo mysliet si, ze si spravis 1-2 kurzy a IT spolocnosti sa o teba potrhaju a rovno dostanes plat seniora je kusok naivne - ale ano ako ti uz pisala @melanta vhodny kurz zamerany na oblast, kde je aktualne dopyt moze stacit ako "otvarac dveri" do firmy, ktora sa tym zaobera, ratala by som vsak s juniornou poziciou a zaciatocnickym platom

sialenaveronika
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katkasepe
7. nov 2022

Môžeš skúsiť pozrieť "Aj Ty v IT" - ajtyvit.sk.

clarissa96
7. nov 2022

@vladimir197 je veľa možnosti. Existuju tzv bootcampy pre developerov napríklad, čo organizujú priamo firmy, kde sa zamestnajú, predpoklady su ale asi nejaký Basic level aspoň vedieť co je fe, be, db, trieda 🙂 ak toto nič, potom su manažérske pozície. Napríklad scrum master, slušne platený a u nás je vyslovene žiadané, aby sa nezapájal do technických riešení.

19mmm71
7. nov 2022

Tak tam je šanca jedina s VŠ a zahraničná firma,znalosť profi anj. plus popripade dalsie jazyky...dnes v IT bez vzdelania moc šancí nieje

jarka_black
7. nov 2022

napr. na Coursera alebo Linkedin Learning

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petamich
7. nov 2022

@artificiallife IT je ale dnes popularne 🙂 kazdy si mysli, ze tam len tak zarabame od prveho dna tisice eur bez rokov vzdelania alebo praxe 😄 ja uz sa na takychto prispevkoch len bavim, ked sa napr. pozriem na muza ako dlho mu to trvalo dostat sa na seniornu poziciu so slusnym platom a ako sa musi neustale vzdelavat, lebo nove technologie etc. ale z nejakeho dovodu si ludia myslia, ze si spravia jeden kurz SQL alebo QA testingu a uz aj ich nahiruju, idealne za 3000€ netto 🤷‍♀️

gejb
7. nov 2022

@petamich ja práve zvažujem presne kurz SQL,potom niečo na štart pre SW testera 😁 beriem to ale naozaj od podlahy popri terajšej práci. nech sa mam od čoho odraziť a následne nadstavovat ďalšie kurzy a vzdelávať sa. Chcem sa spýtať preto, ci nemáš náhodou nejaký tip (alebo ktokolvek, kto diskusiu číta) na seriózne kurzy. Mam par vyhliadnutych,ale rada by som vybrala podľa referencií...

clarissa96
7. nov 2022

@petamich nikde nepíše, že sa hrabe na seniora, ani čo je preňho slušný plat. Otázka je priveľmi všeobecná, možno vymyslená, možno mu nemá kto poradiť. Vie sa prepracovat k hocičomu, aj keby začínal s excelom, vbackom a hoci accesom. Vie byt dátový analytik.

clarissa96
7. nov 2022

@gejb na testera ti stačí z sql vedieť akurát tak select, a to vieš za 10 minút aj s vnorenými selectami 🙂 na manuálneho testera vieš ísť hocikedy, ak máš ako tak znalosť domény/produktu, čo chceš testovať.

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petamich
7. nov 2022

@clarissa96 na to, aby bol clovek dobry datovy analytik musi mat predsa aj ine znalosti ako ovladat excel, VBA a access, v prvom rade znalost biznisu, produktu/sluzby, odvetvia, v ktorom chcem tie datove analyzy robit, inak bude "data extractor" bez nejakej zasadnej pridanej hodnoty a robit datove analyzy, tak to sa dovolim si tvrdit jednym kurzom nenaucis - ja nikoho nechcem odradzat ani sa tvarit, ze som IT guru alebo mam nejake nadstandardne znalosti, nie som a (asi) nemam, pracujem sice v IT firme ale nemam technicku rolu

len som tu videla uz desiatky podobnych prispevkov ako autorov, kde ludia netusia co vlastne si pod pojmom IT predstavit, len tam skratka chcu pracovat a co najrychlejsie, lebo poculi, ze sa tam daju zarobit velke prachy a takto to zial alebo nastastie, podla toho kto sa na to pozera nefunguje

a teda neviem v akej firme pracujes alebo odkial mas skusenosti ale u nas teda testerovi ani nahodou nestaci z SQL vediet select 😉

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
clarissa96
7. nov 2022

@artificiallife no ja sa s tebou nejdem dohadovať. Ja si nemusím citat profesiu, fakt..

clarissa96
7. nov 2022

@petamich ja si stále myslím, že ak to nie je fejk, je to mladý človek so vseobecnou otázkou. Čiže sa bavíme o najjuniornejsich pozíciách. Na take pozície sa nejde s hlbokou znalosťou domény.. ani sa nečaká, že idu leadovat projekt. Každý by mal vedieť čo je select, ale fakt si nemyslím, že práve manuálny tester má v naplní prace to robiť. Načo.

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
clarissa96
7. nov 2022

@artificiallife to som nepovedala, že nie je nedostatok. Preto sú požiadavky nastavené nízko, a preto má šancu viac ľudí, ktori majú chuť na sebe pracovať, a nemajú toľko skúsenosti. Či ? Nechytaj má za slovíčka, snáď ak niekto vie, čo je relačná db, tak na základny selekt to stačí. Nevravím, že ide navrhovať dátové modely 🙂

tnka
7. nov 2022

suhlasim uplne s @clarissa96. Na juniorsku poziciu ti kurz staci a ak ta to bude bavit vypracujes sa.To je moja osobna skusenost. Nenechaj sa odradit🙂

slniecko5
7. nov 2022

@clarissa96
@tnka

Rovnako úplne súhlasím, stačí technické myslenie. Osobná skúsenosť.
Na Slovensku chýba cca 100 tis IT odborníkov, v EU okolo 2 miliónov, takže každý šikovný človek sa zíde 🙂. Neviem ale poradiť typ kurzov, v práci to máme cez rôzne platformy zadarmo.

vladimir197
autor
7. nov 2022

@vladimir197 Dakujem vsetkym za radu, nepriseil som tu aby ma niekto odsudzoval ze som naivny atd... to vobec nie.Idiot nie som.Pojdem od nuly Basic.Ovladam Anglicky jazyk pisane, hovorovo.Slusny plat mam na mysli cca1500-1800 eur.Este raz sa pytam o nieake kurzy.Najradsej by som bol Tester alebo manualny tester.Kamosou mam ITeckarov a povedali mi , ze maju kolegov iba s certifikatmi a bohate im to staci.

artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
artificiallife
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
slniecko5
7. nov 2022

@artificiallife hýbem sa v IT svete dlhšiu dobu, sú firmy, ktoré by sa veľmi radi nie zdvojnásobili, ale ak zpatnasobili, keby bolo dosť kvalitných ludí. Ver mi. V KE na strednú elektro berú 120 z cca 600, čo je totálny fail, lebo Košice vedia a chcú vstrebať tých 600 veľmi ľahúčko. Absolventi FEI sú rozchytani snáď v druhom ročníku. Najväčší problém je nedostatok ľudí.

bambinomio99
7. nov 2022

@vladimir197 áno je procesné, projektove a itil zaplatíte od 300 do 1500 eur cca

slniecko5
7. nov 2022

Malo by tu byť rádovo viac IT stredných škôl a zadarmo IT kurzy pre verejnosť. Každý by bol spokojny. Vnašej firme sme naposledy brali do bootcampu v lete brali všetko, čo vedelo nemecky 🙂.