IT bez vedomosti z matematiky

20. okt 2022

Ahojte. Da sa podla vas vystudovat informatika, programatorstvo alebo proste nieco take IT bez toho, aby clovek vedel matematiku?

laurar1
20. okt 2022

Teoriu matematiky nemusis vediet, bez logickeho myslenia, ktore je na matematiku potrebne sa vo vacsine it nepohnes. Ale vysoku skolu so zameranim na it bez matematiky nevystudujes, aspon nie nejaku kvalitnu. Ale it je velmi siroky pojem, na niektore oblasti matematiku vobec nepotrebujes. Mozes sa zameriavat napriklad na projektovy manazment, nejaky zakladny support, pripadne black box testing, kde si len vyklikavas podla navodu.

katulienkax
20. okt 2022

vacsinou matiku vobec netreba pri beznom programovani, ale je potrebne logicke myslenie, zrejme sa predpoklada, ze kto je blby na matiku asi nema moc logicke myslenie.

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liljana
20. okt 2022

Neviem, ci vystudovat IT ide bez matematiky, ale na pracu v IT nepotrebujes matematiku. Ani ako projekt manazerka, ci tester, analyticka, ci programator. Programator programuje formulare, cita z databazy. Potrebujes trosku technicke myslenie, sustredenie, ale nie nevyhnutne matematiku. Nepotrebujes tam integraly, limity,...

natalala
20. okt 2022

Vystudovat sa neda, kedze na skole ta budu cakat skusky z matematiky. Hned v prvom rocniku mas matematicku analyzu, algebru, kombinatoriku a teoriu grafov a aj matematicku logiku (ak sa bavime o studiu na UK v BA, ale aj na STU FEI a FIIT maju matiku). Nechcem ta urazit, ale ak mas problem s matematikou a fyzikou, co su z velkej casti predmety na logickom zaklade nebude z teba ani nejaka hviezda IT 🤷🏼‍♀️ Skus mozno cestu testovania, automatickeho testovania a neskor vytvarania testovacich scenarov, nato urcite skolu nepotrebujes staci kurz. Iba sa budes na tej skole trapit a pravdepodobne ju nedokoncis.

elenka74
20. okt 2022

Syn študoval na STU FIIT a bez gymnaziálnej matiky by bol už po prvom semestri skončil. Videl, ako sa trápili chalani, ktorí mali iné odborné školy a žiaľ, väčšina z nich sa nedostala ani do 2. ročníka.

natalala
20. okt 2022

@liljana integraly a limity je elemantarna matika, kt sme sa ucili na gymnaziu 🤦🏼‍♀️ Ked studujes Informatiku, sa to na matematickych predmetoch berie ako zaklad od kt sa odpichuje a nikto to tam nebude studentovi vysvetlovat (myslim zaklady)

enziii78
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katulienkax
20. okt 2022

pokial sa autorka pytala na studium na VS, tak tam bohuzial minimalne 2 roky dost tazkej matiky vyzaduju

luckajozko21
20. okt 2022

Pytas sa na 'vystudovat', nie 'pracovat' a pytas sa na matematiku, nie na 'sposob myslenia'. Presne ako pise @natalala, ide o to, ze na tychto skolach budes mat kazdy semester min 2predmety, kt. sa budu sice nejak volat, ale v podstate to vzdy bude nejaky druh matematiky. Budes potrebovat urcity skill a budes si to proste musiet odsediet na riti a ucit sa to. Ak sa pytas preto, ze si vo veku kedy zvazujes tento smer - na gym. som mala matiku slabu, nematurovala som z nej, nepatrila medzi moje oblubene (na vysvedcku 1-2). Na VS si ma to pockalo. Povedala som si ale, ze to dam a patricne ssom sa tomu venovala. Na YT je kopec tutorialov na matiku, chodila som na doucko (tam ale treba ratat, ze hodinova sazdba na takuto matiku bude pekne mastna), ucili sme sa spolu s chalanmi.
Ak sa rozhodnes, ze to chces, tak sa to da. Ale nebude to 's prstom v nose'.

Druha vec je potom po skole v praci - ano su programatori, kt, programuju 'formulare', ale su aj programatori, kt. tieto veci v praci realne vyuzivaju. Ak si 'na zaciatku', tak nemas ani paru aku robotu budes chciet robit alebo kde sa ti podari zamestnat, aky projekt ta zaujme... A tam ti zrazu ta matika moze zachybat.

Ako pisu baby - na IT robotu nepotrebujes ani VS ani matiku. Ale neni IT job ako IT job.
V teame mame ludi, kt. toto nikdy nestudovali a mame ludi, kt. sme si tymto presli. Obcas sa ale ta priepast niekde ukaze a oni si to potrebuju dostudovat.

lalala94
20. okt 2022

Rozlišuj dve roviny - škola a prax. Na technickej univerzite matematiku potrebuješ (rozvíja logické a analytické myslenie, preto je to gro na technike), v praxi ju nepotrebuješ. Takisto pojem IT je široký - na Slovensku pod tým väčšina vidí len vývoj (programovanie & testovanie), no môže to byť aj consulting, architektúra, správa systémov, security, atď. Ja osobne projektový manažment, scrum a pod. nepovažujem za IT len preto, že je to v IT firme. IT je pre mňa technická práca.
Ak nie si kamoška s matematikou, kašli na VŚ. Skončíš na matematickej analýze a fyzike hneď v prvom semestri. V IT vieš pracovať aj bez školy. Ide o myslenie, snahu, záujem. Držím palce.

ichbinich
20. okt 2022

Co znamena nevediet matematiku? Neveis vypocitat jednoduche priklady? Nechapes integraly/diferencialy alebo matice? Nevies pochpit pisomne zadania? Lebo to je sakra rozdiel 😀
Zvycajne je to iba smola na ucitelov, ktori matiku nevedeli podat.

Ja som v prvom rocniku na gympli z cistych jednotiek na ZS presla ledva-ledva so 4 z matiky a fyziky, lebo sme mali ucitelku, ktora bola o nicom. Bud mi museli vyvsetlit rodicia, alebo spoluzaicky, alebo som si zobrala "Bronstejna" a ucila sa sama. A potom neskor sme mali ineho ucitela, ktory matiku vedel podat a sla som dobrovolne na maturitu z matiky a studovala na technickej univerzite!

Takze, ak mas ciel informatiku, najdi si sposob, ako sa tu matiku budes vediet naucit. Spoluziak, docucovanie, youtube videa... A ano, iste veci fakt iba mechanicky. Ale fakt je, ze v studiu je matematiky more. A pre mna uplne najvacsi problem bol, ze prve semestre ratame jak blbci, vela ludi to vzda, a potom niekedy na konci studia zrazu vyuzivas to, co si ratal ako blbec v provm-druhom semestri. Ale to ti nikto nepovedal, ze su to zaklady, ktore bude treba neskor... A ze sa treba tym doslova a do pismena prehryzt...

A este postreh z mojej strany - mne sa najlepsie ucilo z americkych knih. Europske knihy su pisane stylom: Poucka -> dokaz -> priklady.
Americke knihy su presne naopak - od jednoduchych prikladov sa postupne vysvetluju zlozitejsie veci, vysvetluju vztahy, dokazuje sa, preco a ako, a az nakoniec je z toho poucka. Skus, v dnesej dobe internetovej je to urcite ovela, ovela jednoduchsie, ako pre mna na konci minuleho storocia 😀

nique
20. okt 2022

Ja mam vystudovanu slovencinu-nemcinu a pravo. A robim uz 15r IT. Aktualne uz na pozicii architekt a riadim aj starsich ITckarov s IT vzdelanim . Vsetko som sa naucila v praxi. Staci Ti logicke myslenie a usilovnost.

hefo
20. okt 2022

Ono tá matematika, aj keď ju človek priamo nepoužíva, slúži ako určitý nadhľad nad vecou, aby človek nerobil nezmysly. Trebárs bez základov predmetu "Analýza a zložitosť algoritmov" sa bude programátor s veľkou pravdepodobnosťou dopúšťať kravín, kdekoľvek ho pustia k nejakej samostatnej práci.

dskjhfdlkdjhl
20. okt 2022

Ak chces vystudovat na VS informatiku, tak tam rozhodne budes mat matematiku niekolko semestrov. Takze ak nevies stredoskolsku a chces ist na takto zameranu VS, tak sa treba doucit. Ak sa pytas, ze ci sa da naucit programovat bez znalosti matematiky, tak v podstate asi ano, ale zalezi aj na tom, ze ako si na tom s log. myslenim. Ak ho nemas, tak bohuzial. A teda, vzhladom k tomu, ze dlhe roky ucim matiku na VS a ucim ju buducich informatikov, tak si myslim, ze moju odpoved mozes brat uplne vazne😉

matabb73
20. okt 2022

Nedá. Prvá dva roky sú o matike. Môj syn bol v matike na základnej šikovný, jednotkár, na strednej lepší priemer a na výške odbor IT kvôli nej vyletel.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liljana
20. okt 2022

@natalala Uprimne? Lepsie je ist na EUBA, hocijaku fakultu, pripadne priamo hospodarsku informatiku (tam tej matiky nie je vela, mozno 2 semestre, plus statistika, operacny vyskum), naucit sa biznis procesy, zaklady ucta, zaklady programovania a programovat sa nauci aj doma, alebo u zamestnavatela ako junior. Darmo niekto skonci matfis, ked nepozna ako funguje nakup, predaj, sklady, uctovnictvo,... Vacsinou skonci u velmi specializovaneho zamestnavatela ako Telecom, AT&T,... a robi tam programovanie ustredni,...Tych nie je az tak vela, kolko treba adminov na ekonomicke systemy v kazdej firme. A prednasky a zapocty su jedna vec a priamo riesit zadania a programy v praci su druha. V druhom pripade sa clovek za rok casto nauci viac ako za 5 rokov na VS, lebo riesi konkretne veci z praxe a nie vymyslene ulohy.

lneviemmeno
22. okt 2022

Môj priateľ je programátor, naučil sa to sám asi v 15tich. Skúsil aj STU FIIT ale nezvládol matematiku, tá mu moc nešla🙂 ale ako programátor je výborný, má aj dve firmy, všelijaké projekty, zarába slušne a úprimne, sám vravel že by mu výška aj tak nič nedala, on Ing absolútne nepotrebuje 😀 čiže odpovede ako bez matiky by si bol/a zlý programátor je blbosť.