Išli by ste študovať žurnalistiku?

5. mar 2022

Ahojte, som v maturitnom ročníku a musím sa rozhodnúť kam na Vš premýšľam nad masmedialnou komunikáciou a žurnalistikou. V budúcnosti sa chcem venovať spravodajským reportažiam. Na ktorý odbor by ste radšej išli ? Ja fakt neviem aká škola má na to viacej pripraví. Nechcem “ skončiť “ ako pisalek v novinách.

gladys_07
5. mar 2022

Kovacic Hanzelova v jednom podcaste vravela ze jej to studium nic nedalo a ak by mala odporucit tak buducim novinarom sa skor zide pravo. Ale osobnu skusenost nemam

ukulela
5. mar 2022

Pisalek v dobrom denniku povie a urobi lepsiu robotu ako bulvarnik pred kamerou. Kvalitny zurnalista by si mal prejst vsetkym. Novinar musi mat prehlad. Nejde len o skolu, ale celkovo. Ak robi politiku, samospravu, zahranicie, ekologiu musi sa orientovat v teme, poznat zaklady, zakony, to hoskola nenauci ... A teda zas az tak vela TV nemame, po skole urcite neskoncis hned v TV Novinach na Markize, ci Jojke. Mozno ako helfer, elev, vypomoc, skor vsak zacnes niekde lokalne, alebo na tlacovom .... najviac ti da praca priamo v redakcii. Ale VS ti da rozhlad a nauci ta pracovat s informaciami. Pre novinara skor zurnalistiku.

autor
5. mar 2022

Ďakujem vám za informácie 😇

laurikagab
5. mar 2022

Moja kolegyňa študovala žurnalistiku a neuplatnila sa nikde, takze ona by to už nešla študovať, aj keď to bol jej sen. Pracovala na rôznych administratívnych pozíciách. Žije na SS.

deti95060810
5. mar 2022

keby som na to mala, tak aj áno... zato že sa neuchytili iní, ešte neznamená že sa nemôžeš uchytiť ty... držím palce.

makova333
5. mar 2022

Nie nesla by som. Zameraj sa na odbor, ktory ta bavi (ekonomia., pravo, sociologia, politologia, psychologia, pedagogika...). Ak mas talent na pisanie plus vystudovany odbor, ktory ta bavi, budes sa vediet uplatnit. Popri skole mozes stazovat v nejakom periodiku (napriklad atuality, dennik n atd.), staz nie je problem ziskat a da ti to viac ako studium zurnalistiky. Ak nechces robit ako "pisalek" v novinach (co teda nechapem, lebo podla mna je to zaujimavejsia praca, ale beriem, ze chces robit v TV), tak AJ musis mat fakt dobru, vyborny vseobecny prehlad, kvalitnu VŠ a vela stastia alebo niekoho kto ti pomoze, lebo na SK mas 4 TV (alebo skor 2, dalsia je len do poctu a ta posledna je taka, ze "no dobre") a tony absolventov, co by sa tiez radi uplatnili. A preto radim inu VS ako zurnu, lebo ak ti to nevyjde, mozes sa ubrat inym smerom, ktory ta bude tiez bavit.

autor
5. mar 2022

@makova333 ďakujem, no idem premyslat čo ďalej..

autor
5. mar 2022

@deti95060810 ďakujem za podporu❤️

krkavcia_mater
5. mar 2022

Ja mam vystudovanu zurnalistiku, okrem ineho. A za mna to bolo super 🙂 Velmi ma to bavilo a sla by som opat

makova333
5. mar 2022

@krkavcia_mater a pracujes v odbore?

krkavcia_mater
5. mar 2022

@makova333 Momentálne som na MD, pocas študia aj pred študiom som pracovala, ale keďže som vyštudovala aj pedagogiku, tak som aj učila po škole 🙂

janapeterjana
5. mar 2022

Ja mám žurnalistiku a za mňa fajn voľba.

marca12
5. mar 2022

@gladys_07 Mam ju rada,ale ako studentka bola velmi nedisciplinovana,takze by som chcela vidiet ako by studovala to pravo. Hlavne,ze sebavedomie jej absolutne nechyba.

diana45
5. mar 2022

Žiadna. Nevymýšľaj si Kariéru len tak, ale reálne si nájdi v Myšlienkach, čo je pre Teba naozaj vhodné. Prajem veľa úspechov

autor
5. mar 2022

@diana45 veď ja to nájdené mám, viem, čo by má bavilo je to tam vyššie napísané, akurát si zisťujem či ísť na žurnalistiku alebo masmédia.. myslím, že toto je pre mna vhodné a ďakujem.

kornelies
6. mar 2022

Prispievas nejakymi clankami do miestnych novin, skolskych novin, mas osobny blog?
Mas dobru slovnu zasobu, citas knihy? Co hovori na teba tvoj ucitel Sj? Jedna vec je chciet a druha je, mat na to. Dokazat zaujat vycibrenym vyjadrovanim.

makova333
6. mar 2022

Autorka: Pri vsetkej ucte, kym niekde nestazujes, netusis co by ta bavilo. Takmer kazdy novinar, ktory v danej oblasti aj pracuje ti povie (napriklad aj sefredaktor Peter Bardy v vela inych), ze radsej studovat iny odbor ako zurnalistiku/masmedialku. A aka oblast spravodajstva teba zaujima? Politika? Ekonomika? Zdravotnictvo? Školstvo? Zahraničie? Investigativa?