Ahojte, chcela by som sa poradiť. Tento rok sa hlásim na medicínu no mám pocit, že som učenie podcenila a nevyjde mi to. Avšak nemyslím si, že na to nemám len som tomu mala venovať viacej času, poprípade nájsť si doučovanie na chémiu (nie je to moja silná stránka). Zatiaľ má prijali na PRIF UK - biológiu. Osobne nechcem veľmi ostávať doma a stratiť titul študenta. Preto sa pýtam, alebo má niekto skúsenosť mám ísť študovať Biológiu a popritom sa pripravovať na prijmačky na medinu ? Dá sa to v 1 ročníku zvládnuť ? Keby má náhodou nezobrali ani o rok chcem mať istotu, že aspoň niekde môžem pokračovať a nie byt bez školy. Biológia má baví a viem si prestaviť študovať ďalej genetiku ..... Celkom má to trápi tak by som bola rada ak by ste mi trošku pomohli 🙂 ďakujem.
@dskjhfdlkdjhl ďakujem za odpoved. Nemáte náhodou skúsenost alebo niekoho poznáte kto takto študoval ?
ja poznam, neprijali ju na medicinu v prahe, nastupila u nas na prirodne vedy - neviem presne co, asi tiez bio - pochvalovala si, ze aspon si zlepsila chemiu, atd., na dalsi rok uz ju bez problemov prijali na med v prahe - ale ona sa fakt nepretrzite ucila, lebo fakt chcela tu medicinu
@duracellko Ja by som si chcela nájsť doučovanie na tu chémiu v Bratislave lebo fakt mi to robí problém a konečne chcem tomu na 100% pochopiť. Na strednej moja chémia nebola nič moc všetko na prijmacky som sa učila sama ale necítim že je to ono. Biológia nie je problém len tá chémia ... Na medinu naozaj chcem ísť a na druhý krát to už musím dať 😅 tak som dúfala že Prif by nebolo zle rozhodnutie.
@bella000000000 pozri mas dobry plan. zalezi ti na tom. chod na beanku medikov a skamarat sa so dtudentmi prvakmi .vytiahnes od.nich rozumy. chod do toho. fajn ze mas plan b aj plan a
Ale ked pojdes zbytocne do prveho rocnika tak potom posledny na medicine budes platit, takze skor sa oplatí rok nebyt studentom
@bella000000000 keď sa chces dostať iba na medicínu a nikde inde, tak nenastúpuj teraz na biológiu. Radšej sa niekde zamestnaj hoci len na polovičný úväzok, výbav si doučovanie a makaj na prijímačky. Zbytočné by si potom posledný ročník platila. Ale ja ti pravdu poviem, mala som rovnaký prípad do školy som nastúpila a už som z nej neodišla a som veľmi spokojná, že som sa tak rozhodla a na medicínu nakoniec nešla. Každopádne ty sa musíš rozhodnúť
@patus_2 môžeš sa opýtať čo si nakoniec išla študovať ?
@bella000000000 ja učím biológiu 🙂
@klip0 mohla by skúsiť potom medicinu v Čechách a nebude platiť ten rok.
@bella000000000 Ak chceš na medicinu, nesla by som (míňať čas, peniaze a energiu) na inú VS, radšej by som si našla brigádu a doučovanie z CHE. A zamerala sa na 1-2 školy, isla na ich prípravné kurzy, zohnala knihu na prijímačky a učila sa.
Ak neuspejes na prijmackach a si si istá tým, že chceš byť lekárka , určite by som nešla nikde študovať. Spravila som tu chybu a stalo ma to 1600€. Nevedela som o tom, že budem musieť potom platiť školné....A tiež som išla na biológiu, bola som tam jeden semester nebavilo ma to a 3/4 tam boli tých, čo sa nedostali na medinu..
Odporucala by som ti nájsť si niekde absolventsku prax, aby ti nebolo dlho, pripadne si nájsť dáku brigádu. A poctivo sa pripravovať a na 2x to už určite vyjde, pretože už budeš vedieť testov otázky od predu od zadu 🙂
Ja jednu poznám, nezobrali ju na medicínu, ale na nejakú chémiu, ona mala problém naopak s biológiou. Šla na chémiu, o rok skúsila zase medicínu- zas ju nezobrali. Z chémie odišla, rok brigádovala a popri tom naozaj intenzívne študovala na prijímačky a na tretí pokus ju vzali a zatiaľ úspešne študuje. Či sa dá doučiť popri inej VŠ neviem, mojej známej to tak nešlo, ale určite to záleží od konkrétnej osoby a odhodlania. Každopádne držím palce 🙂
@patus_2 a prečo si sa rozhodla už neísť na medicínu ?
@bella000000000 postupom času som si uvedomila, že mi učiteľstvo asi sedí viac, jednoducho som sa v tom našla 🙂
Kamoška takto bola, podcenila česku terminológiu, síce na biológii v Grazi, ale potom ju už zobrali do
Čiech na tú medicínu
Ak chceš mať istotu s nejakou VŠ, že aj keď o rok sa nedostaneš na medicínu tak chod na VŠ už teraz. Ak chceš všetko staviť na 1 kartu tak nájdi si nejaký job na ten rok a skús to o rok, len keď to tiež nevyjde tak zbytočne stratíš jeden rok. Poznám baby, ktorým to vyšlo až na 3-4x
@patus_2 no vidis a ja lutujem, ze som sa nesala kamoskou nahovorit na tu medicinu...Neverila som si. Mam vystudovany strasne zly odbor. Od veci.
A ked idem k obvodnej a podla vysledkov TSH mi povie, ze mam hypofunkciu a potrebujem Euthyrox a TSH takmer nemeratelne, takze je to jasna hyperfunkcia, tak si len tukam na celo, ze wtf?!🙄
@bella000000000 dá, poznám takých 5 ľudí, čo boli z môjho ročníka
Moja krsna sa nevzdala. Rok pracovala a ucila sa... a potom ju vzali. ;) Dnes ma uz svoju gyn ambulanciu v nemecku...
moja kamoska isla az na tretikrat. Popritom isla na prirodovedecku a skusila za rok, nepochodila, a na dalsi rok zas. Cely cas sa pripracovala. Bol to jej sen. Teraz je z nej vyborna doktorka.
syn sa nedostal na medicínu do MT, tak išiel na strojnícku.... Tento mesiac končí tretí stupeň na tej strojníckej... 😉
synova spolužiačka bola rok doma, učila sa na medicínu. Zobrali ju na druhý krát...
@bella000000000 poznám x takých, ktorí to takto urobili, ak chémia nebola doteraz tvoja silná stránka, tu sa ju doučíš a pomôže ti to aj na prijímačky. Tým sa ale veľmi nechláchol, pretože si mala od začiatku makať tak, aby nemusela rok študovať inde. Nič strašné sa samozrejme nedeje, ale ak chceš naozaj študovať medicínu, daj si pozor, aby si sa o rok začala učiť skôr. Plus ťa upozorňujem, že popri štúdiu sa ti bude na prijímačky pripravovať o dosť ťažšie.
Mala som kamošku presne ako Ty, ale to je už cca 15 rokov dozadu. Tiež na Prifke študovala ale chémiu, po roku odišla tuším do Olomouca na medicínu. Tiež ju na prvý šup nezobrali. Rok chémie sa jej zišiel a ak by to náhodou nebolo vyšlo, tak mala poistku. Ktovie, čo je s ňou, dávno som o nej nepočula.
@bella000000000 poznám babu čo presne takto uvažovala... prvý rok ju nevzali na medinu, nastúpila na biológiu v BA a pripravovala sa na prijímačky. Nevzali ju ani o rok 🤷🏻♀️ všetci sme boli z toho prekvapení, mala na to hlavu aj prvý krát. Nevieme kde sa stala chyba a aj ona bola z toho dosť prekvapená, že to nevyšlo. Nakoniec vyštudovala forenznú chémiu a dumá čo s tým ide robiť 😕 Hovorí, že popri VŠ nemala čas na prípravu, že jej zabrali mnoho času skúšky, ktoré k medine nepotrebovala, no nechcela ich odfláknuť na E, okrem toho brigáda a zvyšného času nula. Podľa mňa ak sa chceš naozaj kvalitne pripraviť, radšej jeden rok pracuj na polovičný, brigáduj a ostatný čas venuj doučovaniu
Syna prvý rok nevzali na medicinu, veľmi sme chceli, aby zatiaľ študoval príbuzný obor, no on nechcel. Rok pracoval v kaviarni, popri tom neskutočne makal na prijímačky a ďalší rok si mohol vyberať, prijali ho všade. Rozhodoval medzi Prahou 1 a Brnom, nakoniec vybral Brno.
Ja som to tak mala, prvy pokus neuspešny takže hor sa na prirodovedecku. Tam som si odkrutila zimny semester, porobila skúšky. V letnom semestri som sa tam už neukázala, ale keďže kredity za skúšky boli tak som bola oficiálne študentkou aj naďalej. To mi veľmi vyhovovalo lebo som sa aspoň nemusela hlásiť na upsvar ako nezamestnana. Prihlásila som sa na prípravný kurz na prijimačky, chodilo sa každú sobotu a pomaly, systematicky a v kľude som sa učila, užila si ten voľný čas a aj oddýchla. A prijímačky som spravila bez problémov. A v poslednom ročníku som požiadala o odpustenie školného, bolo nás takto veľa a čo viem odpustili to každému. To je už ale pár rokov dozadu.
Každopádne oba možnosti, študovať aj pracovať sú fajn, hlavne to učenie popritom musí byť fakt systematické. Mne naozaj veľmi pomohol ten kurz, veľa vecí sa tam aj vysvetlilo a hlavne motivovalo učiť sa z týždňa na týždeň a nezleninieť doma.
Prajem veľa síl a odhodlania, stojí zo zato 😉
@bella000000000 kamarátka 2 roky študovala biológiu na PrirF, potom sa konečne dostala na medicínu. Tiež ju potrápila chémia.
Niektorí študenti sú už po prijímačkách na medicínu a polovica z nich ti povie, že to bol hrozne ťažké a vravia si, že tento rok asi nič :/ ideš tento rok alebo budúci?
@bella000000000 vsetko zalezi len od Teba, kolko casu a energie si ochotna tomu venovat. Vsetko sa da, len treba chciet a urobit maximum.