Herectvo v Banskej Bystrici

bebca115
29. okt 2023

Ahojte dievčence🤗
Chcela by som sa opýtať tých z vás,ktoré študujú alebo študovali herectvo na Akadémii umenia v BB,aká je šanca sa tam dostať, uspieť na prijímačkách? Celkovo váš názor na školu, pedagógov, učebných osnov atď. Kľudne sa pridajte aj tie,ktorým tam študujú priatelia či známi. Hocijaké info poteší. Ďakujem krásne 😘

xsuzannex
29. okt 2023

@bebca115
Úroveň AkU a VŠMU sa pomaly zrovnáva. Umiestniteľnosť študentov v obore je okolo 80%, čo je oproto iným školám vysoké číslo. Ako na každej škole záleží, akú má chuť študent pracovať. Sú takí, ktorí už počas školy niekde hrajú nonstop (zpravidla bývajú v praxi tí úspešnejší). Potom sú takí, čo len prejdu a skončia v malom alebo regionálnom divadle, a sú aj flákači čo po prvom ročníku odchádzajú (nie, Mgr. Art. sa nedáva zadarmo).

Na prijímačkách je dôležité počúvať pokyny komisie a reagovať na ne - oni nechcú hotových hercov, ale ludí s ktorými sa dá pracovať. Na prijímačkách sa testuje napr. pohyb, reč, hlas, herecké predpoklady..

Chlapci majú výššie šance, dievčat býva početne viac a tak tam je konkurencia väčšia. Toto nie škola o memorovaní, ale o prejavení sa, takže treba zabojovať a skutočne to chcieť. Pokiaľ niekto ide na prijímačky "len vyskúšať", skúšobná komisia to rýchlo odhalí a ušetrí čas sebe aj uchádzačovi.

Berie sa cca 14 ľudí do ročníka z 80-100 uchadzačov, takze sito je v trojkolových prijímačkách poriadne. Vyžadované texty treba vedieť dokonale!!! Ak to niekto odflákol, zpravidla to znamená konečnú. Píše sa tiež test, ale ten zvládne každý konzervatorista a gymnazista, ktorý v škole riadne študoval a má bežný prehľad.

Pedagógovia sú ako všade - niektorí výborní, iní priemerní, niektorí náladoví. Vyslovene zlí (konkrétne na herectve) myslím nie sú.

Na školské predstavenia študentov chodia headhunteri, takže tí šikovnejší už súčasne s bakalárom dostávaju stále agnažmá a o prácu majú postarané.

bebca115
autor
30. okt 2023

@xsuzannex Ďakujem krásne Zuzanka, za rozsiahlu odpoveď 🙂 áno,ja to myslím dosť vážne. V 30-tke to inak ani nejde...práve vek môže byť to,čo zohrá rolu pri (ne)prijímaní. Dám do toho veľa, možno motyka vystrelí. Idem na prijímačky na herectvo prvýkrát, ale s o to väčším nasadením 😊

xsuzannex
30. okt 2023

@bebca115 odkazem muzovi, vcera som mu dala telefon, nech ti napise, pracuje tam a ak pojdes na prijimacky, urcite ho uvidis 😄 kazdopadne ti drzime palce a ak este budes chciet nieco vediet, napis 🙂

bebca115
autor
31. okt 2023

@xsuzannex haha,tak ho asi stretnem. 😁 ďakujem krásne za priania,texty si nadupem,obávam sa jedine a najmä tej pohybovej etudy. Uvažujem,čo stvárniť. Musí to byť niečo čitateľné, jasné a bez slov hlavne,že? Máš nejaké odporúčania? 😊

xsuzannex
31. okt 2023

@bebca115 budem zas tlmocit otazky, ale pride domov az vecer, ja ti odpovedat neviem 🙂

bebca115
autor
31. okt 2023

@xsuzannex Ďakujem vopred 😊

bebca115
autor
31. okt 2023

@xsuzannex Zuzi,keď budeš vedieť niečo nové, kľudne napíš. Ďakujem ti 🤗

liah11
23. dec 2023

Ahojte, dievčence, tiež to chcem skúsiť. V januári budem. Mať 34 rokov. Viete poradiť / pomoct?