Filozofická fakulta UPJŠ

mesiacikluna
17. jún 2023

Ahoj, máte niekto skúsenosť so štúdiom na filozofickej fakulte UPJŠ?
Celkovo prostredie, učitelia...

vkatush
17. jún 2023

To je široký pojem filozofická. Daj odbor, kombináciu.

mesiacikluna
autor
17. jún 2023

@vkatush historia, anglistika

rebrambora
17. jún 2023

Ano anglistiku a germanistiku. Bolo to fajn, ale vdakabohu som to ukoncila.
Za mna zbytocne odbory na celej filozofickej v dnesnej dobe, ak ti ide o peniaze, ale ak ides studovat, lebo ta to bavi alebo mas nejaky spesl plan do buducna, hura do toho.

vkatush
17. jún 2023

@mesiacikluna históriu len spolužiačky som mala, takže tam veľa neporadim, ale výhoda veľká bola, že anglina bola na 1 poschodí a história na 2 😁 nemusíš behať do iných budov alebo iné ulice (predtým to bolo aj iné sídlisko).

Anglina je ... Dosť vedecky smerovaná, nie že učiteľstvo. Máš to rozdelené na literatúru, ligvistiku, studies a prvý ročník aj language skills. Obrovská nevýhoda angliny je tuším 65% hranica započtov BEZ opravných. Skúšky klasika 3 pokusy, ale neurobíš započet, máš smolu. Učitelia aj aj. Učenie sa ... Záleží od predmetu. Ligvistiku niektoré sa proste musíš od slova do slova, ale napr rôzne studies sú celkom zaujímavé. Priestory omnoho lepšie ako keď to bolo na Petzvalke, vtedy to bolo o držku.

Des je vytvoriť si rozvrh, priprav sa na veľké okná, na to, že Bčkove ti nebudú pasovať pre Ačkove a možno sa budeš naháňať za kreditmi.

Štátnica (už sme tam) je super, lebo buď ju máš podľa bakalárky/diplomovky, alebo ak by si písala z histórie, tak si na angline môžeš vybrať "okruh", z ktorého chceš štátnicovať (ligvistika, literatúra, studies,...)

Neviem čo bližšie ešte. Končila som pred 3 rokmi, veľa sa mohlo zmeniť.

Ale úprimne, brala by sa asi radšej inde... Mne to prišlo zo 70% zbytočné.

mesiacikluna
autor
18. jún 2023

Dakujem a také niečo, že učitelia? veci typu, šikana nepríjemnosti ked niekto niečo trochu nevedel....alebo či sa nerobia ,,problémy" ked niekto nepochádza z ,,váženej učiteľskej rodiny" :D ?

domculaa
18. jún 2023

Kamarátka študuje na filozofickej fakulte psychológiu a históriu, teraz bude končiť prvý ročník a zvažuje, že odíde. Hovorí, že to je jedna katastrofa, učiva kvantum na oboch odboroch, zlý systém, 24/7 sedí nad knihami. História jej príde ťažšia ako psychológia, veľa učiva, neochota profesorov ho vysvetliť, samoštúdium. No, ale každý má inú skúsenosť. Povedala, že by to už znovu študovať nešla.

mesiacikluna
autor
18. jún 2023

@domculaa o psychologii viem, že je to veľmi ťažké ale tak uvidím...

vkatush
18. jún 2023

@mesiacikluna ich netrápi z akých si pomerov. To, či na niekom sedia, mi príde tiež stredoškolské...

Tam sa proste priprav, že musíš chodiť na hodiny (btw 2 absencie na celý semester. Kamoška mala.kiahne, musela byť doma v karanténe, ale už nemala absencie a nechceli jej to uznať). Príprava je 90% samoštudium. Ja som prvé 3 roky nemala žiaden social life. Niečo ti povedia na hodine a zvyšok hľadaj v knihách, skriptách. Nezaujíma ich, či máš 1 alebo 5 započtov v ten deň.

Okrem hodín z histórie a hodín z angliny, budeš mať aj predmety zo psychológie a z pedagogiky (neskôr aj štátnice na Mgr má 4 a plus obhajoby).

Šla by som tam len ak naozaj chceš.

A ako príklad by som povedala, že začínali sme okolo 40 v prvom ročníku, skončili sme 6 alebo 7 v poslednom. Tak neviem.

Ale zhodou náhod som dnes stretla jednu profesorku z angliny a celkom som sa potešila, keď som ju videla. Sú tam aj také svetielka, vďaka ktorým to nemáš chuť hneď vzdať. Ale premýšľaš nad tým priemerne tak 2x za týždeň, že jbt na to a idem do Lidlu za pás 😂😂

jeennyv
20. jún 2023

@mesiacikluna kamoska studovala historiu, namiesto 5rokov asi 7alebo 8…ako baby pisu tam je sprtanie, vela studia atd..aj ju zo skusky vyhodili..proste nevedela cez nejakeho profesora a jeho predmet sadostat vkuse sa ucila

jeennyv
20. jún 2023

@vkatush suhlasim ja chodila ff iny odbor a mam pocit, ze za to ze je ff tisic blbosti nepodstatnych pre prax a zivot tam nadrbu a baziruju si na tom