Ahojte, má tu niekto skúsenosti so štúdiom psychológie na VŠ a celkovo aj s uplatnením sa v budúcnosti? Snažím sa nájsť čo najviac info o tomto odbore na SK ako môžem, ale nevedela som nájsť žiadne poriadne aktívne fóra a získať predstavu o tom, ako to na VŠ na Slovensku v odbore psychológia funguje
Alebo prípadne ak poznáte nejaké fóra/komunity?
nikdy viac
Poznám dve absolventky, jednu z Nitry, druhú z Trnavy. Po prijatí na štúdium prežívali veľké nadšenie, postupne upadalo. Doštudovali to bez problémov, štúdium nepovažovali za náročné, skôr teoretické biflovanie. Obe skončili na ZŠ pri problémových deťoch. Jedna odišla po dvoch rokoch do administratívy a z nej na MD. Vrátiť sa k odboru nechce, v tej práci nevidela zmysel, ďalšie vzdelávanie by si musela platiť, plus spomínala nejaké problémy ohľadne pracovnej zmluvy a samozrejme, nízky plat. Druhá s tým sekla po roku a šla do Rakúska, opatruje starých ľudí (strednú školu mala zdravotnícku).
@54tinka54 Ďakujeeem pekne, áno, skúšam momentálne nejaké komunity na facebooku
Angličtina je pre mňa ako materínsky jazyk, takže si myslím, že by to nebol problém, prípadne by som sa doučila. To učenie tiež, s tým som aj počítala a je to viacmenej na každej Vš.
Vy ste vyštudovali psychológiu? Ak hej tak ak sa môžem spýtať kde?
@heleninamama Hej, toto ma najprv odradilo pri psychológií, ale určite nechcem zostať na Slovensku, v zahraničí je v niektorých krajinách to uplatnenie lepšie
K tomu keď budem už licenciovaná, budem to brať ako podnikanie, takže určite budem skúšať viacero metód ako sa v odbore uplatniť - napr. cez sociálne média, etc.
@ella_hann ahoj, ešte doplním sem, k "licencii"e celkom dlhá cesta .. veľa psychologov momentálne robi aj bez licencie a rieši sa tato situacia, myslim, aktualne, co som zachytila.. teda, licenciou myslim zapísanie v komore psychologov.. tam treba mat, myslim specializaciu a vycik ukončený.. kazde na niekolko rokov a musi si to clovek sam zaplatiť a na začatie vzdelavania ku specializaciu trebalo mat pol roka prax v zdravotnickom zariadeni... Preto viaceri robia terapiu iba s ukoncenym vycvikom... ale to by v podstate nemali no.. Ak nie je problem anglictina, poobzerala by som sa asi v zahraničí.. uz len v ČR vyzerá byť lepšia kvalita vzdelavania ..
@ella_hann možno by som sa na tvojom mieste obrátila na fb stránky daných fakúlt, ak by si tam napísala tak by sa ti vedeli ozvať konkrétni študenti ale aj niektorí pedagógovia sú ochotní poskytnúť info takto v online priestore.
Neviem čo konkrétne ťa zaujíma, ale k štúdiu je dosť dôležitá aj angličtina, nakoľko veľmi často budeš pracovať so zahraničnou literatúrou a výskumnými štúdiami. Celkovo je to štúdium zaujímavé, naučíš sa veľa vecí ktoré vieš využiť v bežnom živote, ale je to dosť aj o memorovaní rôznych poučiek, prístupov a pod. Ak by ťa ešte niečo konkrétne zaujímalo, kľudne mi napíš správu.