Ahojte, mám záujem ísť študovať externe psychológiu buď na TRUNI alebo UCM. Rada by som zistila nejaké podrobnejšie info od niekoho, kto tam študuje/študoval. Ako prebieha štúdium, náročnosť (napr. popri práci), skúšky, vyučujúci, prijímačky....
ďakujem za akékoľvek odpovede 🙂
@macekovam normalny. Za mna Bc. je cista teoria vsetko, Mgr. som nemala za sebou, tak neviem. Ale aj tak po skole, aby si sa stala klinickou psychologickou, potrebujes sa zamestnat niekde dobre ze nie ako asistent, potom atestacie, vycviky, co si cvakas sama a tam chodit musis, trva to dalsie roky. Tych 3-5 rokov je v podstate taky zaklad.
@liaxx ja som studovala Bc. externe na TRUNI.. Na mgr. sme museli prestupit na ine skoly na denne studium. Popri skole som normalne pracovala. Vyucovanie bolo cez vikendy, niekedy uz od piatka, niekedy v bratislave.. Dalo sa to uplne v pohode zvladnut, za cenu obetovania vsetkeho volneho casu. Je to sice narocne, ale nic nezvladnutelne. Je tam samozrejme aj prax, ale aj ta sa dala zvladnut popri praci.
@liaxx ja som zacinala v 2012 - tiez ako druhu VS. Prijimacky su uz popravde velmi nepamatam, ale urcite som sa na ne nepripravovala, stacili mi vedomosti z prvej vysky.. bola tam biologia, vseobecny prehlad.. my sme na mgr. stupen prestupovali na denne studium kvoli tomu, ze (aspon v tom case) psychologicka obec vyhlasila, ze absolventov externeho studia nebude povazovat za plnohodnotnych psychologov.. cely rocnik sme prestupili na ine skoly.. ja som pokracovala v nitre a tiez som to zvladla popri praci..
@oli18 zaklad sa ale nestuduje na medicine. A nie, preto sa tu neopakuju tie prispevky, ze poradte dobreho psychologa. Tam vela zavisi od vycvikov, od schopnosti, empcionalnej inteligencie. Ja som poznala 1 velmi vychvalenu psychologicku a bolo to u nej na hrane s ezoterikou a potom sla ku nej sesternica a sla od nej este viac rozbita, nez bola predtym. Pre niekoho vyborna, pre niekoho nie. Toto je velmi individualne.
@nevenka Diky ti, ale rozdiel medzi psychológom a psychiatrom ovládam 🙂 V nemocniciach sú psychológovia zaradení v platových tabuľkách, ako lekári, robia atestáciu, ako lekári, vzdelávajú sa naďalej, ako lekári. Do istej miery to medicínsky odbor je, možno by sa mohol študovať na medicíne, veď je to liečba duše. Je to o to ťažšie, že nie sú na to diagnostické prístroje. Mne sa skôr zdá, že tým, že sa dá študovať externe, ho zdegradovali. Preto je predpoklad, že bude síce veľa psychológov, ale málo fundovaných.
@oli18 take diskusie prebiehaju aj na beznych/akychkolvek lekarov, aj s tymi je problem,.. ale nie kazdy, kto ide studovat psychologiu, chce byt hned klinicky psycholog alebo vobec terapeut... psychologia ma rozne vyuzitia, takze ja problem v externom studiu nevidim. A hlavne zaklad/teoria je v oboch rovnaka, tam ide uz o samotnu prax, pristup cloveka a dovzdelavanie
@pelopeia tak ja by som denne studovat popri praci urcite nemohla :D nemam moznost homeofficu... hmm, akoze ked niekto dostuduje externe, je to uvedene niekde vobec? Lebo vsak nik sa ta nebude v praxi pytat, ako si studovala a na ake znamky si zostatnicovala.... dostanes diplom ako vsetci ostatni
@liaxx ani ja som nemala homeoffice.. mala som normalny pracovny pomer s pevnym casom od 7:00 do 15:00.. skolu som mala 50km od prace a bydliska.. bolo to o drzku, ale dalo sa to.. minula som si sice vsetko volno, vsetku dovolenku na studium, ale nelutujem. rozvrh som si zostavovala sama tak, aby mi to co najviac vyhovovalo..
hm, co sa tyka toho externeho studia, napisene to nie je asi nikde.. nas si v skole zavolali a narovinu nam to povedali.. aby sme si radsej dobre zvazili, kde ukoncime studium, lebo psychologicka obec nas neuzna za pravoplatnych psychologov. problem bol presne to, co tu uz bolo spomenute, ze externe sa neda obsiahnut take mnozstvo uciva a vsetkeho ako cez denne studium.. aj ked osnovy a statnice, su samozrejme, rovnake (co sa tyka obsahu).. nikto z nas to nechcel riskovat..
Rozhodla si sa prihlásiť nakoniec? Aj ja nad tým uvažujem. Tiež už jednu VŠ mám a rada by som si len doplnila vzdelanie.
ako sa pripravuješ na ten "všeobecný test" ?
@pelopeia a na akej skole si potom dostudovala MGR denne? Pises, ze sa to da aj popri praci, ak dobre citam 😄 Ja uvazujem, ze si dokoncim aj druhy st. , tak rozmýšľam, ze kde, v mojom meste skola nie je,takze jedine cestovat a neviem na to denne do akej miery sa to da sklbit. Pracujem v detskom domove, pracovny cas rozny,obcas mam volno aj cez týždeň, ale tak neviem...ako asi tak vyzera rozvrh hodin 😃
@korina44 studovala som v Nitre.. mam to asi 50km od domu, takze aj ja som musela cestovat (spoje katastrofa a vodicak nemam, takze to bolo zaujimave 😅 ) ja som v tom case pracovala na UPSVaR, na skolu som si minula vsetku dovolenku 😅 na niektore prednasky som nechodila, kedze sa to nedalo.. ale cvika som si odchodila poctivo vsetky.. na rozvrh som sa prihlasovala tak, aby mi to co najviac vyhovovalo - takze som uprednostnovala vsetky poobedne terminy, aby som stihala z roboty alebo som si dala co najviac predmetov na jeden den (to som tam bola doslova od rana do vecera).. ked si ale predstavis, ze semester je len par tyzdnov, tak sa to dalo zvladnut..
@pelopeia no ja mam Nitru tak 60 km, tiez nad nou premyslam, este BB mam 70, tak pripadne aj tam. Na kolko dni si tak mavala rozvrh? Vedela si s nim hybat? vyberať si dni a cas kedy tie prednasky a seminare absolvujes? A nespominas si aky bol pomer prihlasenych a prijatych? taku info som nejak neobjavila na nete.
@korina44 fuha, no ten pomer prihlasenych : prijatych neviem.. ani ma to nezaujimalo, kedze ma prijali.. uz si to presne nepamatam, ale urcite som mala jeden den cely od rana do vecera a potom este asi dva dni poobede po jednom cviku.. na rozvrh som sa prihlasovala sama podla toho, ako mi to vyhovovalo.. len som musela byt rychla, aby sa mi usli take terminy, ake som potrebovala.. Ak sa mi stalo, ze som na nejake cviko nemohla prist, dalo sa dohodnut ze som si to nahradila v inej skupine..
Ahojte baby. Vedeli by ste mi poradiť, prosím? Vyštudovala som pedagogiku a mám Bc. (biológia a psychológia) Vždy som cítila, že to nie je pre mňa a nechcem byť učiteľkou. Chcela by som ešte niečo vyštudovať a najsť svoju cestu. Rozmýšľala som nad tým, že by som skúsila túto psychológiu extérne ale dosť sa bojím. Nevie mi niekto povedať, kto už tento odbor vyštudoval alebo momentálne ešte študuje, že predmety sú aké náročné, tažké? Čo ma veľmi zaujíma ešte ja prax. Čo tam presne treba robiť a ako to tam funguje? Ďakujem každému, kto mi odpíše a poradí. Príjemný večer vám prajem! 🙂
@oli18 no to urcite nie su zaradeny ako lekari lekar atestoavany bez Nadcasov a nocnych cize taky obvodak ma vyse 4000 hrube podla 2024 tabuliek, v nemocniciach idu az na 6000-8000( soecificke zamerania po rokoch praxe a riznym dealom s poustovnou AJ 10k) hrube kvoli nsdcasom 24h sluzbe, nocnym a pod., pritom kl. psycholog kedze robi 5 dni v tyzdni 8 h denne ma plat cca 1800-2000 hrube AJ keby sme to porivnali s
obvodnym co tieZ ma 8 h smenu je to dvojnasobny rozdiel
@oli18 typicka odpoved, ked viac zalezi niekomu na forme ako na obsahu, resp. asi NEMA co povedat, len tak mimochodom ako aktivny clovek som to pisal v gyme na pase, tak mi aj ten prst usiel, prikladam relevantny clanok o tom ako zarabaju lekari.
@liaxx zamna.. Neviem aký psychológ sa zrodí z externého štúdia...