Externé štúdium popri práci

29. aug 2024

Chcela by som externe študovať na VŠ,no som matka dvoch detí,mám prácu a tu je ten problém...zamestnávateľ mi nebude umožňovať navštevovať školu vždy keď tam budem musieť ísť...a bez práce si nemôžem dovoliť skončiť....ako to riešite vy?

wintery
29. aug 2024

Ja mám školu len soboty a učenie a skúšky si kryjem HO, lekárom a dovolenkou

michaela329
29. aug 2024

Chodila som najmä v sobotu, inak som si vzala dovolenku ak bolo treba, alebo paragraf. Zas tak často to mimo víkend nebolo. Informuj sa v konkrétnej škole ako to tam prebieha. Učila som sa jednoducho večer a vo vlaku cestou zo školy.

martinkatinka
29. aug 2024

A aku mas pracovnu dobu? Lebo aj Po-Pia a 8:00-16:00 tak problem podla mna nemas.

martinkatinka
29. aug 2024

@wintery
@michaela329
Ale lekar na skusku? To sa da?

michaela329
29. aug 2024

@martinkatinka u mňa to nikto neriešil. Aj tak som v práci chybala málo.

calathea97
29. aug 2024

Ahoj. No s týmto mám dá sa povedať čerstvé skúsenosti. Od septembra 2020 do júna 2023 som si takto robila VŠ v odbore ošetrovateľstvo. Pritom som normálne robila v nemocnici na oddelení na plný úväzok, ale teda v tom čase som ešte deti nemala (otehotnela som presne v čase štátnic 🙈). Čo sa týka voľna, tak myslím, že ak pracuješ v odbore, v ktorom sa aj vzdelávaš, tak myslím, že zamestnávateľ je povinný ti voľno dať. Viem, že u nás to bolo problematické, lebo sme si viaceré robili školu v ten istý čas, ale viac menej mi vrchná so službami vyhovela skoro stále. Rovnako som mala na VŠ spolužiačky, ktoré boli odomña staršie a mali už rodiny, deti a samozrejme prácu, ale zvládali to.

kaktusik007
30. aug 2024

ja som to vyriesila tak, ze som sekla s pracou a nasla si pracu v odbore. Zarobim o cca 300 eur mesacne menej, ale rozdiel v chapani VS zo strany zamestnavatela je obrovsky.

ale plne ta chapem - popri byvalej praci by som isto vyletela uz v prvom semestri, tam by ohlady nebrali, prave naopak - este by mi to stazili poriadne.

ide o to, aku VS chces studovat - kam sa chces posunut. Ja som sa rozhodla pre skolstvo - takze ked ma prijali na VS, ihned som si aktivne rozposlala v okoli ziadosti a vyslo to.

autor
30. aug 2024

@kaktusik007 tiež chcem školstvo,ale bez VŠ ma dopredu v školstve asi nezamestnaju

kaktusik007
30. aug 2024

podla toho kde a na aku poziciu. na asistentku a vychovabatelku stale staci iba maturita a ak budes mat papier o prijati na vs - splnas kvalifikacne predpoklady. Ak pojde o tvoj prvy pracovny pomer v skolstve.

autor
30. aug 2024

@kaktusik007 jaj to som nevedela takže na asistentku aj vychovávateľku sa môžem uchádzať aj bez VŠ zatiaľ?Či iba keď budem už prijatá na VŠ

kittykat22
30. aug 2024

Tak si sprav skolu externe. Semester trva 12 tyzdnov, potom je 2x skuskove a potom su 3mes prazdniny. Skusky su cez pracovne dni ale to si das na jeden tyzden s nejakou vyhovorkou ze si chora a mas to. O tom, ze to bude dobre psycho ti asi pisat nemusim 😕

autor
30. aug 2024

@kittykat22 to bude až také hrozne

kittykat22
30. aug 2024

pracujuca matka s 2 detmi + vysoka skola cez vikendy + skuskove, urcite nebude jednoducha kombinacia. Ale urcite do toho chod. Prinajhorsom pocitaj s tym, ze by si skolu robila o rok dlhsie ako mozes prekladat par predmetov, ktore by si nestihala. Spytaj sa rovno na fakulte kolko kreditov (predmetov) mozes preniest do dalsieho rocnika. Keby si bola uplne pod tlakom, tak si mozes vypocitat, co nemusis spravit hned a aj tak postupit o rocnik vyssie.