Externé štúdium na strednej škole

lisa120
12. sep 2023

Dobry den chcela by som sa opýtať či je maturitný odbor robení externé veľmi ťažký a kde sa dá externe dokončiť stredna škola kde by nebola maturita ?

zuzana76
12. sep 2023

@lisa120 maturitu nemas na ucilistiach, napr kuchar - cukrar, mas vyucny list, mozes aj externe, ale nenapisala si, o co by si mala zaujem, musis si dat vyhladat a pozriet, ktore skoly ponukaju toto studium. Maturitný odbor končí vždy maturitou, ak to nie je maturitný odbor, tak koncí praktickou skuskou a ziskas vyucny list

lisa120
autor
12. sep 2023

@zuzana76 lenže ja mám len ZŠ a externe sa da len 2 roky nadstavba

viestta
12. sep 2023

@lisa120 su aj externe odbory, kde sa studuje "od zaciatku", nie na kazdej skole ale su. Treba hladat

zuzana76
12. sep 2023

@lisa120 externe môžeš naozaj aj kuchár cukrár, pozri si strednú skolu potravinársku Nitra napr

nikdenikto
12. sep 2023

Vybav si individuálny študijný plán, budeš chodiť len na dôležité písomky a preskúšania.

denkabemommy
16. sep 2023

@lisa120 2 ročníky som mala externé, respektíve individuálne vzdelávanie. A nie, nie je to náročné, dokonca som vtedy prestala rozumieť, prečo tam majú deti sedieť 10 mesiacov 🙈. Vyjde ti to cca na 10-20strán/pol ročná skúška/predmet. Len si vyber školu, na ktorú budeš vedomostne mať.

zuzana76
16. sep 2023

@denkabemommy asi zavisi aj aka skola, napr take gymnazium by bolo ovela narocnejsie, chemia by asi nebola na 10 stran, dejepis atd... ale ano, dospelemu sa to zda jednoduchsie najma preto, ze dozrel, mnoho veci, najma praktickych uz pochytil pocas zivota, mozno sa vie lepsie sustredit ako ten pubertak, chodi do prace a popri tom musi zvladat XY dalsich veci a tie deti, co maju len jedinu povinnost, casto nezvladaju ani to. Dospelak si vie lepsie zorganizovat cas, takze ano, zda sa nam to lahsie a nechapeme, co tam tie deti, ci pubertaci robia, stale vsak vravim, zavisi od skoly.

denkabemommy
16. sep 2023

@zuzana76 ja som bola ešte ten "puberťák", mala som 18, keď som začala individuálny plán, aj som zmaturovala veľmi dobre - škola, respektíve odbor ma bavil. Nechodila som na najľahšiu školu ale gympel to nebol, no a práve preto, som napísala, nech si vyberie autorka školu, na ktorú bude mať.🙂

lilllian
1. jún 2024

@denkabemommy o domácom štúdiu rozmýšľam už dlho lebo mi príde nudné sedieť 8 hodím v škole kde si aj tak nič nezapametam a tento rok sa navyše budeme sťahovať do inej krajiny(môžeme to kvôli škole odložiť) tiež by som si chcela školu dorobiť tu ale nieje tu skoro žiadna ktorá by to dovolovala a ani neviem ako prestup zo školy na školu vyzerá a celkom sa bojím tej zmeny. Čo by ste doporučovala??

denkabemommy
3. jún 2024

@lilllian prestup na inú školu sa dá len v prípade, že ide o rovnaký odbor -robia sa len rozdielové skúšky, v inom prípade človek začína celú strednú od začiatku. Za mňa je naj dohodnúť sa v škole na individuálnom študijnom pláne, kedy človek ide len na preskúšanie každého pol roka.

alexaaa229
3. júl 2024

@denkabemommy môžem sa spýtať na akej škole si robila externe štúdium ?

denkabemommy
3. júl 2024

@alexaaa229 ja som externe nerobila školu, ja som mala individuálny študijný plán, čo nie je externé ale denné štúdium, s tým, že som mala upravený rozvrh a miesto bežného skúšania som mala len raz za pol rok jednu skúšku z každého predmetu 🙂. Na škole kde som bola sa externe študovať nedalo, individuálny plán povolili len športovcom a študentkám po pôrode, resp.už počas tehotenstva 🙂