Existuje vysokoškolský externý odbor bez matematiky?

2. mar 2021

Dobrý deň.
Potrebovala by som poradiť ohľadom VŠ/externé štúdium.

Mám chuť študovať, vzdelávať sa sama pre seba, ale od všetkého má odrádza matematika alebo iné podobné predmety ktoré by sa podľa mňa nemuseli nachádzať všade.

Nemám dobré základy z matematiky a viem, že by som vďaka nej zlyhala.
Je tu niekto kto vyštudoval VŠ bez matematiky alebo bol
v nej slabší ale zvládol to? Existuje vôbec externé štúdium bez matematiky?

pribinak
2. mar 2021

Niektoré humanitne smery určite

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
panelacikova
2. mar 2021

aj učiteľstvo. ak si vyberieš konkrétnu aprobáciu. napríklad DEJ-SJL apod.

nafka0483
2. mar 2021

Omg, to co je za otazku. SAMOZREJME, ze existuju. Skor mam pocit, ze minimum odborov ma matematiku - ekonomicke, co je samozrejmost, technicke, co tiez dava zmysel a este niektore prirodovedne. Ostatne su bez matematiky, humanitarne.

Si si ista/isty ze mas na vystudovanie VS? Pytam sa preto, ze aspon nejaky uplne zakladny prehlad si trosku inteligenty clovek hadam vie urobit a aj pouzit torsku rozum. Keby bola na kazdej VS matematika, tak by z nej asi bolo povinne maturovat...

choco6
2. mar 2021

Ak si vyberas VŠ podla toho ci je tam.matematika alebo nie tak to je somarina. Vyber si VŠ podla toho co ťa baví a matematiku pripadne ine predmety treba prekusnut, ist na doucovanie a popracovat na sebe. Keby si kazdy vyberal VS podla skladby predmetov asi by malo ludi vobec na vysku slo 😂

ckatka
2. mar 2021

Napríklad na medicíne nemajú matematiku pokiaľ viem. Právnici tuším tiež nie. A humanitárne učiteľské / vedecké smery, kde študuješ niečo konkrétne, kombinacou ako geografia+ dejepis a pod.
Takisto VŠMU nemá matematiku tuším...aj keď taká harmónia môže byť ešte zákernejsia 😉

janickacrazy
2. mar 2021

Sociálna práca napr. je tiež bez matiky.

hettinka
2. mar 2021

Jazyky, matiku sme nemali vôbec.

autor
2. mar 2021

@nafka0483 Prepáč ale ja som už na jednej VŠ bola a neodišla som z nej preto, že som hlúpa ale z úplne iného dôvodu a predstav si, že sú aj odbory kde matematika je a nemusela by byť.
Nie všetko sa dá študovať externe.
A aj keď áno tak niekde je bloková výučba a nedá sa to stíhať popri práci.
Pozerala som si napríklad elementárnu pedagogiku a tam je matematika tiež.A to som si myslela, že nie.

hettinka
2. mar 2021

Elementárna pedagogika je pre učiteľstvo 1-4. ročník, a tam sa Matika učí, takze jasne, že je.
Skús skôr učiteľský dvojodbor, 2 predmety mimo prírodných vied a matiku mat nebudeš ( jazyky, dejepis, občianska, geografia, biológia...)

nafka0483
2. mar 2021

Ano isteze, matematika sa uci aj tam kde by nemusela byt. Len tak skola plati vyucujucich a len tak zi srandy vyplna studentom rozvrh matematikou 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Preto, ze ty nechapes naco je na konkretnom odbore matematika, to este neznamena, ze by tam nemusela byt.

Mam silne tusenie, ze ty si zalozila aj tu druhu diskusiu kde sa pytas na VS v Secovciach.

autor
2. mar 2021

@hettinka Predškolská? Ja som si myslela, že je to učiteľstvo pre prácu v MŠ nie ZŠ.

autor
2. mar 2021

@janickacrazy Pokiaľ viem je tam štatistka takže matematika v inej forme.

autor
2. mar 2021

@ckatka Áno to viem 🙂 ale ja pracujem.Takže umelecké predmety atď nehrozia.To sú denné štúdiá.

diewcatqoo
2. mar 2021

Ehm, ja len, ze matika je naozaj obcas aj tam, kde by byt nemusela. Mam vystudovany odbor, o ktorom by som v zivote nepovedala, ze sa tam stretnem s matikou (nekamosime sa moc a, priznavam, vysku som si vyberala okrem inych kriterii aj pre moj "uzasny" vztah s matikou).
Samozrejme, predmet sa nevolal matematika... ale hned na prvej hodine na nas vyucujuci vyvalil take vzorce, ze som zostala ako obarena. Na kazdej hodine nam opakoval, ze rozumie a berie do uvahy to, ze sme z filozofickej fakulty a bude vyucovat inym stylom ako na technike... napriek tomu si drviva vacsina z nas na tychto hodinach pripadala ako idiot 🙂

autor
2. mar 2021

Dievčatá.
Ja nerobím predavačku s SOU ktorá si chce urobiť VŠ a nemá ani maturitu.Ja VŠ nepotrebujem.

Ja chcem študovať lebo mám chuť a chcem studovať niečo čo má zaujíma.Ale naozaj si nie som istá, že či by som nepohorela na matematickom predmete.

Všetci sa smejú zo sociálnej práce.Ja poznám ľudí ktorí nesedia na úrade práce ale sú na vedúcej pozícií aj so sociálnou prácou.A poznám ľudí ktorí majú pekne znejúce odbory a nechcú ich ani za tú predavačku a sú to aj odbory s fyzikou.

Nech si každý študuje čo chce a koho čo baví.Mne nezáleží na tom, že niekto považuje humanitné odbory za zbytočné.Dôležité je, že sa človek chce vzdelávať.Nie každý je karierista.Ja mám strach z matematiky.Mala som ju celú SŠ.Chcela som si prečítať skúseností ľudí ktorí majú taký istý problém, študujú externe nejaký odbor o ktorom možno ja ani netuším.Zaujíma ma, že či je všade tá matematika taká náročná.

Predškolskú a elementárnu pedagogiku som považovala za vzdelávanie učiteľov MŠ.

Niekde som sa dočítala, že mali matematiku na biológií a inde nie.Takže nie všade je tá matematika potrebná.

Je ťažké pochopiť, že každá máme talent na niečo iné? To čo som študovala sa študovať externe nedá.Tam som matematiku nemala.

hettinka
2. mar 2021

študuje sa elemantárna a predškolská pedagogika a s tým môžeš učiť v MŠ, alebo na 1. stupni. A už aj v škôlke sa u detí rozvíjajú matematické predstavy, takže človek musí vedieť, čo ide rozvíjať...

autor
2. mar 2021

@hettinka Ďakujem pekne za vysvetlenie.Nemala som dostatok informácií.Už som pochopila, že prečo sa tam vyučuje matematika.Nevadí mi matematika ako taká ale úroveň znalostí ktoré človek potrebuje.Také inžinierstvo by som ja osobne nedala ani keby som sa učila 24/7 a zaplatila si 5 doučovateľov.Jednoducho viem kde sú moje limity.Nikto nevie všetko.

simsalabim
2. mar 2021

Na filozofickej fakulte mas kopec odborov bez matiky - archeologia, muzeologia, politologia, religionistika, historia, ruske a vychodoeuropske studia, germanistika, arabistika.... Vyhla by som sa psychologii ci sociologii, kde sa istotne stretnes minimalne so statistikou.

autor
2. mar 2021

@simsalabim
O psychológií som si tiež niekedy myslela, že nič také tam nie je.

malinoismum
2. mar 2021

No na fakulte práva som sa matike tiež nevyhla!🙂
Konkrétne.. Obchodné právo a rátanie úrokov vymyslených prípadov nikdy nezabudnem a nesmeli sme mat ani mobil a ani kalkulačku... prof bol fakf idiot 🙂

nafka0483
2. mar 2021

@diewcatqoo Aky odbor to je? 🙂

janickacrazy
2. mar 2021

Na psychológiu sa robili prijímačky aj z matiky, ale teda neviem, či aj teraz sa ešte robia. Na tej sociálnej práci určite štatistika nie je náročná, poznám pár ľudí, čo tam chodili a urobili to všetci a žiadni inteligenti to neboli.

diewcatqoo
2. mar 2021

@nafka0483 studovala som jazyk, je to uz viac nez 10 rokov a ani za nic si nedokazem spomenut, ako sa ten predmet volal. Pocitali sme napr. pravdepodobnosti vyskytu jednotlivych hlasok a pod veci, moc si toho uz nepamatam..
Nikdy v zivote som to nevyuzila 🙂

deti95060810
2. mar 2021

@ckatka na medicíne asi mat. nemajú, ale zas majú celkom slušnú fyziku.... tá tiež dáva zabrať... 😉

hettinka
2. mar 2021

Medicína sa ani nedá študovať externe, takze nič pre autorku.

@diewcatqoo Ja mám 2 cudzie jazyky a matiku sme nemali ani 1 hodinu. Len 1 semester informatiky, taká používateľská.

deti95060810
2. mar 2021

A poznám ľudí ktorí majú pekne znejúce odbory a nechcú ich ani za tú predavačku a sú to aj odbory s fyzikou. - tak to si asi prehnala , pretože za predavačku zoberú asi fakt každého kto má skončenú aspoň ZŠ....😉

deti95060810
2. mar 2021

@hettinka nie, nedá sa študovať externe - to viem na 100 perc.

autor
2. mar 2021

@malinoismum Ja som už pozerala toľko odborov, že mi z toho vyšli len umelecké školy 😂.🤦

To čo ma zaujíma obsahuje matematiku alebo je to len denné štúdium.

Ale tak čo už.Asi sa tomu nevyhnem a buď to dám alebo nie.

autor
2. mar 2021

@deti95060810 Predstav si, že nezoberú len tak každého.Prečo by potom odmietli niekoho s maturitou alebo s VŠ keď berú každého.