Nájde sa tu niekto, kto počas vysokej vyskúšal Erazmus? Koľko vás to vyšlo finančne? Ďakujem 🤩
@sparrows syn bol pocas studia v Cesku v Brne,on vtedy dostal peniaze zo skoly ,pokryli mu naklady na internat a stravu,nemal brigady ale robil osobneho asistenta spoluziakovi,ktory bol na voziku,byvali v jednej bunke na Internate, oni boli spoluziaci aj na slovensku,bola to zivotna skusenost po kazdej stranke,velmi sa mu tam pacilo,financne nas to nezatazilo velmi dobre hodnotenie dostal z tej univerzity,zohladnili mu to aj primacich skuskach,na doktorandske Studium ,
Ja som absolvovala erazmus v Estonsku pred 100 rokmi 😂 stipko mi pokrylo tak ubytko a trosku navyse. Velmi zalezi do akej krajiny ide. Inak pre mna jedna z naj skusenosti v zivote 🙂
kolegova dcera bola, stipko pokrylo fakt v Nórsku uplny zaklad, vysoka skola ti bol erazmus, semester ich vysiel 5000e co doplacali
treba si pozriet ake krajiny univerzita ponuka, ci akceptujú skusky aby si neopakovala rocnik plus je dany cennik kazda krajina ma inu vysku stipendia a naklady na zivot
Ďakujem vám za odpovede. Je mi jasné, že sa to veľmi líši od krajiny. Keď som si pozerala, kam by som mohla ísť, zaujalo ma Grécko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Malta a hlavne Taliansko. Čiže ak máte niektorá skúsenosti s týmito krajinami, tak sa podelte ☺️
@uglybetty1234 majú tam podobný systém ako u nás? Lebo mám na výber aj Litvu a Lotyšsko, tak predpokladám, že nejaký extra rozdiel v tom nebude 😂
@sparrows system ako u nas, kazdy predmet urcity pocet kreditov. Semester a skuskove. Uz vtedy mali aj online predmety a testy. Pozri si ci maju v rocniku pribuzne predmety s tvojimi a zisti si ci ti ich uznaju na tvojej skole
@uglybetty1234 dobre, ďakujem za info
@sparrows ja som bola pred cca 15rokmi na Erazme v Neapole, stipendium na mesiac som mala okolo 420eur .....a aj mi to stacilo na vsetky nutne naklady
ale napr. stretla som tam chalana z Rakuska, oni mali stipko okolo 200eur
a stravu sme mali za 1euro na den, ked sme si vybavili karticku do skolskej jedalne cez skolu
ubytko v tom case sa dalo najst od 200-250eur .....ale zase Neapol je specificky, na severe su urcite vyssie poplatky
skusenost mam dobru, vsetci aj na Univerzite boli mili a maximalne sa snazili vyjst v ustrety, bola to ekonomicka fakulta
@sparrows však toto veľmi závisí od toho, koľko máš štipendium, v akej krajine si, teda aké náklady na život tam sú, či máš nárok na intrák alebo si musíš nájsť podnájom... atď...
Určite inak napr. v takom Česku a čo ja viem, v Španielsku