Ahojte, hľadám nejak názor iných lebo pre mňa je ťažké sa rozhodnúť😞 mám možnosť isť na erasmus do zahraničia na celý semester (som na výške) čo je skvelé , vycestovať spoznať novych ľudí a neviem čo ešte… len teraz mam obavy že čo,, mam priateľa rodinu, a moja psychika je tak slabá že sa bojím že by som to tam nezvládla😔 viem že všetko ma svoje pre a proti, viem že by som ľutovala keby nejdem ale bola by som rada že som tu a budujem vzťah a kurzy do školy,, ( niesom zavisla na priateľovi len som emocionálny človek a vidieť sa parkrat za tych 5 mesiacov nedokážem😣🥲len neviem ako asi prijmem tie reči druhych “omg erasmus choď, hneď bež….., ty si blba že nejdeš…” a podobne ,, poradťe mi čo by ste vy robili ?
Urcite chod! Ja som v tvojom veku vobec nemala taku moznost, urcite ju vyuzi!
@aniee_aniee kam máš vycestovať? To už len zo zvedavosti 🙂
určite choď, a čo sa týka tvojej psychiky, to by som riešila s odborníkom. Môže ťa to v živote veľmi brzdiť.
Boli sme obaja na stážach, oboch nás to posunulo úplne inam a aj ten vzťah v konečnom dôsledku zosilnel, ale teda tiež som musela do toho dospieť, že naozaj chcem a nie je to len pocit, že by som mala lebo bla bla bla, odkladala som to dlho a bola až ako doktorandka a aj to som išla s malou dušičkou, nie som povaha čo sa vezme a ide hocikedy, hocikam, nakoniec bolo všetko fajn... Nenútila by som sa do toho na silu, ak sa na to necítiš a nerieš čo na to druhí, vôbec to s nimi nemusíš riešiť, ale ak aspoň trošku chceš a láka ťa to, nenechaj brzdiť iba strachom...
@lindous ďakujem, no premýšľam či stáž by nebola lepšia na 2 mesiace ako erasmus na polroka pomaly ,, určite chcem mať nejaku skusenosť len sa bojim že by to všetko odnieslo moje zdravie a vzťah
@aniee_aniee Ja som bola z vysky na jeden semester v Boltone, UK, mala som vtedy priatela a uplne v pohode sme to zvladli. Kym nie su deti, chod, cestuj, spoznavaj a uzi si to. Ked raz budes zacyklena v robote, nebudes mat take moznosti.
6mesiacov ubehne ako nic. Je to fakt kratka doba. Ak by vam to znicilo vztah, tak ten potom asi nestal za to. Ak by sa malo jednat o 6rokov, tak vtedy ano treba riadne popremyslat. Neskusis, nevies.
@aniee_aniee Moja dcera teraz konci druhy semester, o par dni sa vracia domov. Povodne isla iba na jeden, bola tam uplne ina ako doma, spokojna, stastna...citila som to z nej. Nasla si tam kamaratky z celeho sveta, precestovali spolu vela krajin, boli aj u niektorych z nich na par dni u nich doma. Urcite chod, semester nie je dlha doba, neskor by si mohla lutovat, ze si nesla.
Staršia dcéra má domovskú VŠ v Pariži, tretí ročník si musela odkrútiť v inej krajine tak išla cez Erasmus do Florencie. Ako francuzstinarka a anglictinarka sa za ten rok plynule naucila taliansky a teraz robi uz koncorocne skusky v taliancine. Od septembra sa vracia do Pariža. Mladšia po roku štúdia v Prahe ide buduci ročník cez Erasmus do Portugalska. Nevie sa dočkať. Obidve si našli v zahraničí popri štúdiu prácu, kopu priatelov, starsia uz precestovala cele Taliansko, Francúzko, reči ovláda na úrovni native speaker. Myslím, že obidvom to dalo velmi vela a uz sa vo svete nestratia. Ale asi maju inu povahu nez ty. Ked nepojdes, o par rokov budes asi lutovat.
@aniee_aniee určite choď. Spoznáš inú krajinu, kultúru, mentalitu, nové kamarátstva, priateľstvá... otvoria sa ti možnosti iný pohľad na svet, odbor ktorý študuješ...
Ved to ubehne velmi rychlo. Co budes cely zivot pri rodine a nejakom frajerovi?
Ja som bola sice iba mesiac ale pocas strednej. Som mala 17rokov 😉
Stale na to rada spominam.
Ono to je tazko radit ked si nastavena inak. Erazmus je jedna z najlepsich investicii do tvojho vzdelania, kulturneho rozhladu,samostatnosti v inej krajine. 5 mesiacov je absolutne nic (+ten priatel snad moze aj prist za tebou nie? ). Keby som to mala fakt objektivne zbodnotit erazmus bol 100% najlepsi semester mojho zivota, vsetky tie miesta co som videla,ta skola bola perfektna atd. Ale ja ta chapem ze nie kazdy je takto nastaveny, musis sa ty rozhodnut. Da sa prezit aj bez toho,z mojho pohladu je to velka skoda ale to si musi kazdy urcit svoje priority 🙂
@aniee_aniee bola som, najskôr na 5 mesiacov a z 5 mesiacov bolo 8 rokov. Absolútne mi to zmenilo život, študijne, kariérne, osobnostne. Rozhodla som sa v danej krajine ostať dlhšiu dobu, zažila som milión krásnych vecí, cestovala, spoznala skvelých ľudí. Začala som tam potom normálne študovať Ing, urobila si doktorát, našla som skvelú prácu. Vďaka tomu, že som tam ostala dlhšie som o pár rokov spoznala manžela. Teraz sa smejeme, že všetko to začalo erasmom, celý náš príbeh. Len podotýkam, že tiež som mala na začiatku priateľa na SR a tesne pred začiatkom erasmu som sa liečila z úzkostí a depresií. Určite choď, totálne ťa to zmení, začneš inak premýšľať, otvoria sa ti nové možnosti a uvidíš, že aj tá psychika sa zmení 🙂
Frajer ťa počká, ak nie tak by to skončilo aj bez erazmu. V dnešnej dobe si môžete každý deň 2 hodiny volať a úplne zadarmo. Budeš tam mať toľko aktivít, že ani nebudeš vedieť ako to ubehlo. Ak naozaj myslíš, že to nezvládneš psychicky tak nechoď nie je to povinné. Tým, čo budú rýpať prečo nejdeš odpovieš, že si sa tak rozhodla a nebudeš o tom viac debatovať.
Neváhaj. Píšeme ti tu z vlastnej skúsenosti. A ešte pokiaľ sa jedná o európsku krajinu, jeden semester je úplne nič, frajer ťa môže kedykoľvek navštíviť, letenky sú stále lacné.
Otvoria sa ti nové možnosti, nové videnie sveta, ľudí. Skutočne nemáš čo stratiť.
@aniee_aniee neuvažovala si zájsť za odborníkom? Takto ideš sama proti sebe.
Chod, chod, chod!🙂
Ja som tiež išla na 1 semester a mala som doma frajera. Rozišli sme sa po mesiaci.
Potom som tam stretla teraz už manžela, ostala ešte 1 semester, 2.5 roku sme mali vzťah na diaľku úplne bez problému, vzali sme sa a v auguste máme 5 výročie svadby.
Ak vám to má vyjsť tak diaľka nie je problém.
Študuješ vš, buduje si budúcnosť... prestaň pozerať na frajera, rodinku. Chod. Tebe ide teraz o skúsenosti, vzdelanie, život, nič nie je nad týmto. Cieľ.mas aký v živote? Byť doma s priateľom alebo byť aj úspešná v niečom? Cestuj, spoznávaj,.chod pretože to ti zdvihne sebavedomie, dá ti toľko skúsenosti do života ako nič iné...
Teraz si vezmi situáciu ze nepôjdeš a s frajerom sa aj tak.rozides o pol.roka, rok... ;) co sa na stat, stane sa.
ak je tvoja psychika v takom stave, že by ti púhych 5 mesiacov odlúčenia od rodiny a priateľa spôsobilo zdravotné problémy (ale možno len preháňaš), obráť sa na psychológa a vyrieš si najprv psychiku. A potom bež do sveta, sú to neoceniteľné skúsenosti, profesné aj osobnostné
Bola som a bola to tá najlepšia skúsenosť počas štúdia. A to som mala aj snúbenca.
Dobrý večer, chcela by som sa spýtať ako ste bolí na Erasmus či individuálne alebo cez školu
@evelynmozagalega Prosím ťa, nemôžeš mi napísať do správy
Bola som. Choď. Mne to zmenilo život!!!