Elementárna/špeciálna pedagogika

15. jan 2024

Ahojte, rozhodujem sa medzi elementárnou a špeciálnou pedagogikou. Viem, že to dosť veľký rozdieľ ale ťahá ma to aj jedným aj druhým smerom. Viete mi napísať pre/proti? Ktoré by ste si vybrali vy a prečo?

kaktusik007
16. jan 2024

vybrala som si specku na UKF, riesia skor poruchy ako postihnutia.

dovod? poznam sa a ucit pisat prvakov by som nedala. Rovnako ako citat. Suplovala som u druhakov, tretiakov a aj stvrtakov a teda uz pri tretiakoch som mala nervy, ako mizerne citaju 🤪 ale prirodoveda bola OK a stvrtaci uz tiez OK.

a UKF som si vybrala pretoze na UK sa venuju postihom - a to viem ze praca s vyrazne mentalnym postihnutim, hluchotou ci slepotou je zase cez moje limity a konfortnu zonu.

ono malo by sa to nejak menit, pracuju na tom ze Bc by sa malo pre ucitelstvo nejak zjednotit a potom by stacilo si vybrat Mgr - a bolo by viac moznosti.... no uvidime ;)

v kazdom pripade - musis poznat samu seba, ze cez co u teba nejde vlak - a to vylucit

autor
16. jan 2024

@kaktusik007 ďakujem za vyjadrenie🙂 A ako je to s uplatnením? Totiž viem, že na ZŠ sú učiteľky dosť hľadané, nemám však prehľad u špeciálnych 🙂

kaktusik007
16. jan 2024

vzhladom k aktualnej legislative a k tomu kam smeruje skolstvo -- coskoro bude treba specialneho pedagoga na kazdej skole...

osobne ale, neviem ci chcem ist tymto smerom, ked vidim tu pracu - s detmi minimum, vacsinou iba halda papierov a sustavna zmena legislativy..... ale ono je to aj tym, ze su teraz tie projekty a prava ruka nevie co robi lava a zastresuju to vacsinou na skolach prave specialne pedagogicky.... o rok / dva by toto malo byt uz utrasene.

ono vzdy mas moznost, ak skoncis Mgr a zistis ze toto nie je to prave orechove, ist na rozsirujuce studium na dalsie dva roky.... a spravit si nejaky predmet 🙂 ja som prvotne mala plan takto riesit matematiku. Ale uvidim. Aktualne robim asistenta pedagoga a som rada ze som rada - popri skole idealna praca, takmer ziadna priprava na hodinu, a vacsinou som pred 14:00 davno doma 🙂 co pri 10tich skuskach za semester je akotak zvaldnutelne.

lapersefona
17. jan 2024

@kaktusik007 to mate 10 skusiek za semester rateas tam aj tie kde staci zapocet?

kaktusik007
17. jan 2024

@lapersefona nemame take kde staci zapocet. Aj ked pisu - ze priebezne hodnotenie, co kedysi bolo nieco ako klasifikovany zapocet - realne to je regulerna skuska so vsetkym co k tomu patri 🤦‍♀️ Nie je rozdiel v sposobe skusania medzi tymto a tym, kde pisu ze skuska. Dokonca mam subjektivny pocit, ze tam kde pisu skuska je to lahsie --- a tam kde je to za par kreditov akoby si potrebovali nieco dokazovat 🤷🏼‍♀️

ona12
1. sep 2024

Ahoj a ktorý odbor si si vybrala?

30katrusa40
1. sep 2024

Špeciálnych deti veľmi pribúda . Takže nebudeš mať problém nájsť prácu ani pri jednom smere. Už je to len na tebe či dokážeš pracovať so špeciálnymi deťmi . Dubová učiteľka vie povedať že deti s postihnutím sú čisté duše. Syn chodí do špeciálnej škôlky.