DPŠ

vera55555
16. okt 2023

Aký je rozdiel medzi DPŠ na strednej škole a na vysokej škole??? Napr ja mám Mgr. manažment a idem na DPŠ na Prešovsku univerzitu ale otvárajú ročnik aj na strednej škole tiež dvojročné DPŠ. Samozrejme lacnejšie než na vysokej škole. Ja viem že ak urobím na výške DPŠ tak môžem učiť manažment ale môžem učiť aj v materskej škole?? No otázka znie mám to isté uplatnenie ako keby som študovala na strednej DPŠ večerné? Ja len že nechcem zbytocne platiť školné na výške keď na večernej si za tiež 2 roky viem urobiť DPŠ.... vďaka za odpoveď.

ibrunova
17. okt 2023

@vera55555 v materskej škole učiť nemôžeš. S DPŠ môžeš učiť tie predmety, z ktorých máš štátnicu. DPŠ nie je náhrada strednej pedagogickej školy Poriadne si over, čo to za štúdium je na tej strednej, aby si neurobila nejakú blbosť zbytočne.

aaadkaaa
17. okt 2023

Na strednej je tzv.pedagogicke minimum ludovo povedane, inak je to oficialne dvojrocne pomaturitne studium ucitelstva v ms a vychovavatelstva, neviem presne znenie z hlavy, tzn.ze mozes ucit v ms a robit vychovavatelku, platovo vsak budes mat zaplatenu iba strednu skolu, hoci mas aj vysoku. Dps je na vysokej skole a je to doplnenie pedagogickej sposobilosti, mozes vyucovat svoje statnicove predmety, alebo robit pedagogickeho asistenta v ms alebo na zs. V sucasnosti sa vsak v ms vyzaduje od novych uciteliek bc.vzdelanie v odbore,takze budes potrebovat klasicke vs studium ucitelstva v ms...

katarinka289
22. okt 2023

@aaadkaaa nevyžaduje sa Bc.v škôlke.Vysiel zákon,že od roku 2029.Dovtedy ešte pretečie veľa vody a veľa veci sa zmení. Momentálne je len dane,že predškolskou budu môcť učiť len ucitelky s minimálne prvým stupňom VŠ. Stále tu ide o peniaze.Ja som kvalifikovaná s maturitou,s praxou,mám 12% za vzdelávania,robím si VŠ a riaditeľka mi po 2rokoch zmluvu nepredlzila.Zobrala radšej nekvalifikovanu = lacnejsiu

aaadkaaa
22. okt 2023

@katarinka289 tak pardon, neskumala som to, ms nie je moja oblast posobenia, ale vsade kde citam, odporucaju vs studium z toho dovodu, ako som uviedla, preto som myslela, ze je to uz povinne. Ano, casto beru menej kvalifikovane z fin.dovodov, poznam...

katarinka289
22. okt 2023

@aaadkaaa a ešte taka vec,že vzdelávania,za ktoré mam teraz 12%ny príplatok,budú v budúcnosti povinné pre ucitelky bez VŠ a bez nároku na priplatok

sim_mi
22. okt 2023

Nevedeli by ste poradit i mne? Mam statnicu zo Sj, ale len Bc., Mgr. som si uz robila v zahranici. Staci k dps i bakalarska statnica a mohla by som ucit, alebo musi byt magisterska?

aaadkaaa
23. okt 2023

@sim_mi ucitel musi mat mgr, tak isto k dps musis mat mgr...

katarinka289
23. okt 2023

@sim_mi daj si uznať zahraničné Mgr....teda ak je to tiez pedagogika

mela7
23. okt 2023

@vera55555 Ak by si chcela ucit v MS su dve moznosti:
1. moznost pomaturitne studium ucitelstvo pre MS a vychovavatelstvo. Ale budes zaradena v nizsej pracovnej triede pretoze budes mat kvazi "druhu" maturitu. Ucia sa iba odborne predmety.

2. moznost: Urobit si DPS na vysokej skole, zvycajne trva 2 roky. Potom sa mozes zamestnat ako asistent v skole v skolke a medzitym si dorobit rozsirujuce studium pre predprimarne vzdavanie, co trva dalsie dva roky. Otvarali tento rok v Ruzomebrku bez prijimacok. Ale musis mat najskor urobene DPS a az potom sa prihlasit na rozsirujuce. V takom pripade za 4 roky by si bola kvalifikovana a bola by si v pracovnej triede s VŠ 2. stupna, teda vo vyssej ako v prvom pripade. Odporucam ti skor skusit potom rozsirujuce studium ucitelstva pre primarne vzdelavanie (1-4 ZŠ), v takom pripade mozes ucit aj v MŠ, ZŠ (1.stupen) aj v ŠKD a take rozsirujuce studium otvaraju v Bratislave, Ziline, Banskej Bystrici, Ruzomberku...

vera55555
autor
25. okt 2023

@mela7 super ďakujem ♥️

mela7
27. okt 2023

@vera55555 este doplnim... zo zakona ta mozu potom s DPŠ uz prijat do MŠ, pretoze plati, ze do 2 rokov musis zacat studium (napr. to rozsirujuce studium) a do 4 rokov ho musis ukoncit. To plati aj v pripade ak by si isla na pomaturitne - takze pocas studia sa uz mozes zamestnat a budes brana ako kvalifikovana.

Ak hned zacnes to rozsirujuce po DPS, tak si tiez po ten cely cas brana ako kvalifikovana 🙂