Dospelé zarábajúce dieťa a prispievanie na domácnosť

lulka12
2. mar 2013

Dievčatá keďže mám doma už dospelého syna, ktorý pracuje riešili sme aj túto problematiku . Myslím ,že úspešne 🙂 🙂 🙂 , ale keďže som sa stretla aj s inými názormi ako máme doma s manželom....
Syn zarába už tretí rok a do rozpočtu prispieva sumou 100€. V podstate mu to odkladáme . Tiež trváme na tom aby si časť z príjmu šetril a všetko neminul....Zarába pomerne dobre....
V rodine sa nám stalo ,že rodičia dlhodobo môjho brata dotovali a ešte v 30 bol nesamostatný a väčšinu príjmu míňal na voľný čas a veľmi náročné športy.

Už bude mať 40 a ešte sa neosamostatnil.... Veľmi by som si želala , aby sa moji synovia z toho poučili .
Zaujímali by ma vaše skúsenosti , alebo blízkych , ako pristupovali k dospelým deťom , ktoré už pracujú..... 🙂 🙂 🙂

baklik
2. mar 2013

uplne suhlasim s vasim pristupom. 🙂
tu niet o com diskutovat - dieta ma byt vedene k samostatnosti a zodpovednosti za svoj zivot, za svoje zabezpecenie a samozrejme, pokial uz zaraba a stale byva s rodicmi, prispievat tiez na domacnost.

macamac
2. mar 2013

@lulka12 ja tiež súhlasím, len trošku nechápem " v podstate mu to odkladáme"
to ako aby nepochopil ( s trochou nadsázky 😉 ), že ak si raz prenajme byt,tak prenajímateľ mu bude nájomné tiež "odkladať" ( 😀 😉 ) a raz tie svoje peniaze dostane späť 😀 😉

s týmto som sa stretla už...dvakrát...rodičia svojim deťom ich nájomné v svojom dome odkladali a na konci roka dávali (to bola rodina s deťmi), druhému (slobodný) šetria
s týmto nesúhlasím, to potom nemá efekt

nech sa deti naučia,že nikde sa nebýva zadarmo
raz je dieťa dospelé, zarába, život (bývanie) niečo stojí a nie je povinnosťou rodiča živiť zarábajúce dieťa
nech by boli na tom finančne akokoľvek dobre

mne sa páčia články o veľkých firmách (podnikoch,podnikateľoch,...),ktorí napriek miliónom na konte, zamestnali svoje deti v svojej firme s tým,že začínali od piky (upratovač,.....),prešli všetky pozície, aby raz,keď budú viesť rodinný podnik, vedeli pochopiť každého zamestnanca. a napriek tomu, že im mohli dať čokoľvek, na svoj život si museli zarábať sami

takže- nebáť sa učiť deti zodpovednosti 😉 🙂

lulka12
autor
2. mar 2013

@macamac No syn , netuší , že sumu odkladáme. Isto sa mu hotovosť na štart hodí. Vôbec s tým nepočíta , ale mladší má životnú poistku na oveľa vyššiu sumu so sporením, čo ovplyvnil väčší vekový rozdiel medzi nimi, chceme aby raz mali rovnaný základ.... 🙂 🙂 🙂

kmkke
2. mar 2013

@lulka12 Je to určite super, schvaľujem 😀 My sme mali doma podobný scénar, i keď ja som neplatila rodičom ale sestre. Mamka pracovala, otec bol v tom čase nezamestnaný a sestra končila strednú školu a chcela študovať na výške. Takže ja som sa zamestnala a po dohode s rodičmi som neplatila za bývanie, ale dotovala sestre školu so všetkým čo potrebovala. Na jednej strane môžem povedať že "vyštudovala vďaka mne" 😀 a je to fakt super pocit 😀 😀 😀

mima4
2. mar 2013

@macamac
@lulka12
ja si zase myslim, ze pokial dieta je zodpovedne, setri si, nemina na hluposti (moj manzel taky bol) a rodicia v podstate tie jeho peniaze nepotrebuju (maju slusny prijem), tak je fajn dietatu takto tie peniazky odkladat, a raz ked sa ozeni, dat mu to ako startovne... 🙂 ale to fakt v pripadoch, ze vidia, ze to dieta je zodpovedne, uvazlive... kazdy svoj krok zvazuje,... nema prejavy v style..ze nakupim za vsetky prachy znackove handry 😉

lulka12
autor
2. mar 2013

@kmkke Krásny príklad rodinnej spolupatričnosti. Možno aj moji synovia raz budú musieť podporovať svoju malú a sestričku .... 🙂 🙂 🙂

Neviem či príspevok nevyznel ,že brat neprispieval. Prispieval smiešnou sumou, ale podľa mňa sa mohli moji rodičia s ním otvorene rozprávať o budúcnosti a jeho zárobkoch z ktorých nič neodkladal.....
A ja mám ten názor ,že si môžem dovoliť syna ešte usmerňovať. ...... aby myslel na budúcnosť. Pre rodičov to bolo TABU a brat si tak zvykol na slobodu ,že je dodnes starý mládenec, ktorý si dopraje....

lulka12
autor
2. mar 2013

@mima4 No objektívne si myslím, že syn zodpovednosti sa stále učí , ale je tvárny a dobre rady berie .....

U mňa je aktuálna aj otázka ako rovnomerne podporiť všetky tri deti vzhľadom veľkému vekovému rozdielu.... To je oriešok, ktorý stále riešime.

ivanka.7
2. mar 2013

@lulka12 Nikdy som nebola plne zarabajuce dospele dieta v domacnosti s rodicmi (vydavala som sa medzi 4. a 5. rocnikom VS a co som si zarabala na dlhodobej brigade popri skole som mala pre seba, dotovala som si tym hlavne rozne vikendove vylety, prip. Pariz a pod.), ale pride mi normalne, ze ak clovek, ktory sa zamestna byva este v rodicovskom, tak prispieva na domacnost po dohode s rodicom, prislo by mi smiesne, aby ma mamina musela dalej plne zivit.

trish31
3. mar 2013

@lulka12 ja pokial som bvala u rodicov a pracovala som,tak som im platila,plus som aj nakupovala dost casto potraviny,sem tam som kupila velke balenia pracich praskov a podobne.neviem,ake mas rozdiely medzi deckami,u nas sa osamostatnil najprv brat,jemu dali nejake startovne na byt,ja som mladsia o 2 roky,takze teraz daju nejake peniaze rodicia aj mne,kedze mam uz vlastnu rodinu.Sestry mam mladsie,16 a 8 rocne,takze postupne....Ked sa osamostatnia,tiez dostanu....

kathynka
3. mar 2013

@lulka12 ja tiez suhlasim s tvojim postupom 😉 som priklad zarabujuceho "dietata" zijuceho s rodicmi...kym som chodila do skoly (aj na VS), tak som nic neplatila, ale pocas celej vysky som brigadovala, takze som malokedy pytala peniaze od rodicov...po vyske som odisla na 4 mesiace do zahranicia a ked som sa vratila a nasla si tu pracu (co bolo vlastne hned), tak som zacala prispievat sumou 130e...okrem toho, ja mam celiakiu, takze moja strava je dost draha, cize aj z mojich potravin cast mame preplacam...akurat, ze mi tie peniaze nikto neodklada, su nenavratne prec 😀
moji rodicia su uz dochodci a najomne mame vyssie ako je mamin dochodok, takze uz len kvoli tomu by bolo dost nefer, keby som sa tu len tak prizivovala...

sense
3. mar 2013

ked som sa po skonceni skoly zamestnala tak som prispievala mamka 1/4nakladov na domacnost....tak isto aj moj brat, mamka nam to ale neodkladala a nemam jej to za zle, nakolko nas sama vychovavala a penazi nazvys nebolo, a myslim si ze to bolo aj dobre tak.....ved keby byvam niekde v podnajme tiez musim platit.... takze som za, ze pokial su deti dospele, byvaju u rodicov, a pracuju mali by do domacnosti prispievat, a potom je uz na rodicoch co s tymi peniazmi urobia

barbora111
3. mar 2013

@lulka12 myslim ze robite velmi dobre,ja ako som zacala robit tiez som davala mame peniaze aj ked som u nej nebyvala ale posielala som jej kazdy mesiac,aj moje sestry tiez i ked uz sme byvali vsetky same len brat este byval s rodicmi,a s nim je to tak isto ako si pisala o tvojom bratovi☹My sme cele detstvo skoro nic nemali,zili z vyplaty do vyplaty a potom ako sme sa vsetky osamostatneli a zacali zarabat a davali aj penioaze rodicom tak brat mal vzdy vsetko co chcel,a po skole isiel pracovat i ked z donutenia vsak naco by chodil ked ma vsetko a ked zarabal nic nedaval mame este od nej pytal lebo hned vsetko minul na zabavu,a teraz je zas bez prace a je stale u rodicov,casto mame hovorime ze za to ona moze lebo si ho tak vychovala,a vzdy dostal vsetko a nic preto nemusel urobit,z casti aj ja a sestry lebo vzdy dostaval od nas darceky a peniaze ked sme prisli na navstevu ☹

cuculiatko88
3. mar 2013

ked som po skonceni skoly byvala doma a bola som zamestnana tak som rodicom prispievala do domacnosti len na stravu tym.ze som dala mamine vsetky stravne listky co som dostala a nakolko som nemala vlastny ucet peniaze mi chodili k nej a vzdy mi nejaku cast dala a ostatne mi odlozila...nikdy si nenechala nic pre seba resp.pre domacnost....potom ked som sa odstahovala dostala som peknu kopku peniazkov ktore nam pomohli 🙂

daturka1
8. apr 2013

Nemame to nejak dotiahnute do konca....prve mesiace ako sa syn zamestnal som od neho nepytala nic,nech si kupi co mu srdce raci a videla som ze si aj odklada.....ale vzdy ked siel do supermarketu tak nakupil aj do chladnicky pre celu rodinu.....teraz (necely rok zamestnany) plati inkaso 100 eur ale ja zas platim aj jeho telef.pausal co je cca 50 eur(dva pausaly nam chodia na jednu fakturu)...ale stale dobrovolne doplna chladnicku...tento mesiac si chce kupit auto a potom uz zacne naostro prispievat na domacnost aj sam si platit telefon.....nemozem ho stale dotovat....co spominal svojich kamaratov tak 160eur a je to bez stravy,o stravu sa staraju sami.....

hoblinka13
3. jan 2014

my sme nasim prispievat nemuseli,ale pre nas bolo uplnou samozrejmostou,ze robime nakupy potravin,drogerie a podobne.skor mi bolo divne,ked rodicia ziadali od deti,aby platili najom.nasi od nas neziadali najom prave z dovodu,aby sme si setrili na vlastne byvanie,kedze doba bola a je ina ako za ich cias.tymto nam dali najavo,ze nas beru ako zodpovednych

bbarboraa
3. jan 2014

@lulka12 a to tomu 25 rocnemu ci 18 rocnemu... ak 25 tak mi pride prepac smiesne ze vam add 1 dava len 100e este mu to odkladate e este mu hovorite ako ma zaobchadzat so svojimi peniazmi... navrhla by som mu aby si ho od vas odstrihla nech si najde najom ...a osamostatni sa.. kym mu budes ako maminka esate v 25 "utierat prdelku" tak z neho dospelny nikdy nebude...

ewinah
6. jan 2014

Ja som Sice neni Mama ale brata som mala zvereneho v opatere sudom ale Uz je dospely a a pracuje a mi to mame dohodnute tak ze na najom mi prispieva 100e a kedze mam v opatere este dalsich dvoch bratov tak mi aj pomaha financne s nakupmi a to stym suvisiace ale samozrejme ze stale mu ostava aj pre svoju potrebu 🙂

briketa
6. jan 2014

@ewinah z prispevku vidiet, urcite si skvely clovek. Drzim Ti palce, na cely zivot. Zvladas toho vela.

ewinah
6. jan 2014

@briketa Dakujem 🙂 su moje Vsetko a ked Uz rodicia si to neuvedomuju tak som Tu Ja 🙂 ale este Taz Dakujem