Dobrý deň, ahojte
potrebovala by som poradiť či pokračovať na doktorandské v pedagogike alebo nie. Dostala som ponuku na pokračovanie ale mňa osobne neláka vedecký smer a ani sa tam v budúcnosti nevidim. Vyslovene mi písanie prác a veci okolo toho nevadí ale zase ma to ani nenapĺňa. Aktuálne by som radšej išla do praxe a učiť, okolie ma však prehovára aby som to skúsila aj kvôli lepšiemu platu v budúcnosti. Chcem sa preto opýtať na vaše skúsenosti. Plus aj to keby dokončím tento tretí stupeň VŠ bude mi to uznané ako prvá atestácia? Osobne nikoho kto išiel na doktoranda nepoznám ale v mojom okoli mám ľudí čo sú v školstve a tí mi hovoria ako ľutujú že nešli. Preto sama neviem, raz som k tomu naklonená raz nie.
Ďakujem za reakcie
@viktorialj doktorandské sa uznáva ako druha atestacia, náhrada prvej je rigorózne konanie… musíš zvážiť ty či ta ti baví, aké máš možnosti, aké sú ponuky v školách v tvojom okolí… ja by som to minimálne skúsila, ak ti to nebude sedieť, vždy môžeš odísť do školy učiť….
moj syn nesiel hned po skole ,pracoval 4 roky az potom isiel na doktorandske studium ,velmi je tam spokojny,prave vyskum ho bavi
Ak sa jedna o pedagogiku, neviem, či je tam PhD potrebne, ak nechceš robit karieru na akademickej pôde, alebo ako politik (kde akýkoľvek titul za menom vyzerá dobre). Je pravda, že tie štipendia sú dnes pekne, niečo vyse 900 eur, ale pedagógovia si hľadajú odborných asistentov a svojich nástupcov, takze neviem, či zbytočne niekoho oberať o čas a niekomu zaberať miesto
Akurát moja skúsenosť- čo sa týka reálneho života- do dôchodku sa to nezaratava, tak isto ani do materskej. A môžeš mať problém napr s hypotékou nie všetky banky uznávajú štipendium ako príjem ( ale niekde sa to dá požiadať na výnimku)
Inak ak tá baví študovať prečo nie
Urcite chod. Ja mam
Sice v inej oblasti..
Ale nelutujem (jedine cely moj odbor vs). Mas to akoby pracu,popri tom akoby externe studujes,posobis na katedre ,nechodis tam 5dni v tyzdni ,ale menej (kazda ma uz inak nebiem ako u vas),prazdniny mas ako studenti,nadherne stipendium,moznost ist na staz alebo aspon na konferenciu do zahranicia... take vyhody som vymenovala ;) drzim palce
@miriam_s nie, doktorát nenahrádza atestácie (bolo to tak kedysi- zrušili to). Odporúčam ti najskôr sa rozhodnúť, kde chceš učiť - ZŠ, SS či vysoká. Ak prvé dve- choď do praxe, urob prax - budeš samostatný učiteľ a po 5 a 10 rokoch rob atestácie. Ak chceš pokračovať vo výskume a učiť na VŠ choď do 3. stupňa VŠ.
@viktorialj
@danusskaaa nemáš pravdu, pozri si príslušný zákon, je to možné.
@viktorialj ak uvazujes o tom, ostat na VS, tak chod na phd, ak nechces ostavat na VS po ziskani Mgr. tak ti je to zbytocne..... ako sa uz niekde vyssie pise, PhD. je studium, nepoberas teda plat ale stipendium
@viktorialj ked sa na to PhD. spatne pozriem, mne to dalo vela, nelutujem, ale kazdy môze mat ine ocakavania a predstavy o svojom zivote, treba si to zvazit, ja som napriklad po phd hladala pracu a bolo tazke nieco najst a manzel sa vyjadril, ze ak nenajdem pracu, aj materska by bola riesenie (aj ked treba pocitat s tym, ze nemas narok na matersku len na rodicovsky prispevok - aspon vtedy to tak bolo), aj ked niektore baby mali dieta pocas phd., ale pri mojom phd sa to nedalo......
@viktorialj za mňa jedno z naj rozhodnutí v živote- síce mám PhD úplne iného smeru, ale benefity v každej oblasti- kariera práve vďaka tomu, milión možnosti, práca snov, cestovanie- všetko vďaka PhD. V čase, keď som si robila PhD mi paradoxne schválili aj hypo, úplne bez problémov. Ja odporúčam všetkými 10!
@viktorialj ja coskoro koncim (v inom smere),ale priprav sa,ze ak ta nenadchyna pisanie,ze to mozno nebude uuuuplne pre teba. Ved asi vies,ze to nie je len o pisani dizertacky,ale aj kopec vedeckych clankov,zapajanie sa do VVU,konferencii,prednasat-cize pripravit sa na to,ja som sa napr podielala aj na pisani skript v znacnom rozsahu,atd atd atd. Ja podporujem “ludi” v studiu,ale som zastanca toho,ze nerobit si to pre titul,ale preto,ze ten clovek sa na to citi,zaujima a chce studovat aspon z 50% pre svoj vlastny osobny rozvoj.Lepsia pozicia a plat v buducnosti su prijemnym bonusom…
@viktorialj ked Ta chcu, asi vidia predpoklady. Su to len 3r, mas to ako pracu a Phd sa berie ako atestacia. V manzelovej rodine si jeden tak urobil a potom siel normalne pracovat.
@viktorialj Mozes byt profesorka ak si sa nasla v ucitelstve, to bol moj dovod, preco som isla na PhD 🙂
@euka210 To su 3 fulltime roky riadnej praxe s vystupmi ako publikacie, konferencie a vedecka cinnost, takze zamestnavatelia to len vitaju. V mojom okoli po PhD nie je nezamestnany ani jeden (som v sfere, kde je bezne, ist na PhD), vacsina idu do priemyslu, ini pokracuju v akademii.
len skús.... nič nestratíš. predĺžiš si mladosť..