Doktorandské štúdium

31. jan 2022

Je tu niekto na dennom PhD. štúdiu? Iba by ma zaujímalo, že akým spôsobom ste to riešili, kedy a ako ste oslovili skolitelku. Mali ste už plán a predstavu, čo chcete skúmať, keď ste ju/ho oslovili?
Pozerali aj na vás priemer známok, alebo skôr na vaše činnosti (publikácie, pobyty v zahraničí, ovládanie cudzieho jazyka...). Ďakujem 😇❤️

lindous
31. jan 2022

U nás sa vypisujú témy dizertačných prác akurát v tomto období, takže je asi vhodný čas osloviť školiteľku (aj keď inde to majú možno inak) 😊 ja som teraz piatačka, v septembri mám v pláne pokračovať na dennom doktorandskom, ale mňa sa sama školiteľka spýtala, či sa chystám pokračovať... samozrejme, budem musieť spraviť normálne prijímačky, ale s ňou som sa len dohodla, že by som u nej rada pokračovala, nepozerala na nič, ale moje výsledky aj prácu pozná... na téme sme sa zhodli, že budem pokračovať v téme DP, ale pýtala sa ma či nechcem niečo iné, že by sme vymysleli

autor
31. jan 2022

@lindous nuž moja školitelka ma nemôže osloviť, pretože nie je doc./Prof. a tuším, že doktori nemôžu mať takýchto študentov. Ale nie som si istá. A vybrala si ťa na základe čoho? Priemeru známok, alebo brala do úvahy nejaké tvoje mimoškolské aktivity...? 🙂

autor
31. jan 2022

@lindous aha prepáč, už som si všimla, že je tam napísané, že nepozerala na nič - asi som to prehliadla :D

ajka0207
31. jan 2022

Toto je veľmi individuálne na každej škole. U nás sa väčšinou téma vypisuje pre konkrétneho človeka. Čiže skolitel a študent sa dohodnú na Tom akú tému idú vypísať. Vypisujú sa vo februári, čiže v januári/februári je potrebné sa dohodnúť. Ja som šla na doktorandské po dlhšej pauze, skolitel pozeral známky, pýtal sa kde robím a podobne. Školiteľa som si vybrala na základe toho že som vedela aký výskum robí a mala som pocit že by ma to mohlo baviť.

lindous
31. jan 2022

Áno, je mi jasné že u mňa to je trošku špecifickejšie alebo u nás celkovo, lebo máme málo študentov a na katedre sa bijú u každého jedného... To som asi mala dodať 😅

Na tvojom mieste by som oslovila teda tú, ku ktorej chceš ísť, s tým že by si sa rada informovala o tom, či prijíma študentov na doktorát, že by si mala záujem.. A od toho sa už odrazíš, či ťa pozve na nejaký pohovor, asi sa bude chcieť určite porozprávať, keď nie si jej študentka a na čo bude prihliadať je asi tiež veľmi individuálne a okrem toho záleží aj na tom aká je situácia na katedre, či pretlak študentov alebo každý vojak v boji dobrý 😂😂 Ale môžno niekto poradí aj konkrétnejšie 😊

kikavadi
31. jan 2022

Na každej škole je to inak. Na nasej škole boli vypísané témy pre konkrétneho študenta, no mali sme vypísané aj témy napr. z SAV ako externej vzdelávacej inštitúcie. Mňa zaujali 2 témy práve na SAV, tak som sa dohodla na osobnom stretnutí s potenciálnymi skolitelmi a na základe rozhovoru som sa prihlásila na jednu z nich. Na prijímačkách prihliadali na známky, na test z angličtiny a tiež osobný pohovor + prezentácia mojej DP.

lienka.7
31. jan 2022

Závisí od školy, vsak napis kde mas zaujem ist. A ci len dennú formu. Teraz už máš rozdiel v štúdiu iba rok, pričom ked si šikovná, vieš to skončiť aj za 3 roky.
A ideálne je na referáte si zistiť koľko študentov berú na ktoru formu a aké máš šance. Urcite je potrebne sa dohodnúť vopred so skolitelom. Bud ti vypise temu priamo pre teba alebo nech o tebe aspoň vie, ze chceš ísť k nemu. Hlasis sa potom už na konkrétnu temu.

mirabilis
31. jan 2022

Je to veľmi rozdielne na každej škole. Manžel bol na STU a ja na UK a obidvaja máme úplne iné skúsenosti, dokonca závisí od konkrétnej fakulty/katedry. Ja som sa prihlásila na vypísanú tému na úplne inej fakulte, ako som študovala, manžel mal dohodnuté pokračovanie diplomovky so svojím školiteľom (ale aj tak bolo ešte výberové konanie, kde mali prezentovať projekt) Ja som mala vedomostné prijímačky a rozhovor o mojej téme, predtým som ale kontaktovala školiteľa a s ním som sa rozprávala o mojej diplomovke, aké témy ma zaujímajú, čo by som robila v jeho téme a pod.

deti95060810
31. jan 2022

syn dostal ponuku resp. ho prehovoril nadriadený... Ako dôvod uviedol výborný štúdijný prospech. Bol aj na výberovom konaní - tam sa viac menej bavili o diplomovke. v auguste skončil už aj 3 stupeň a dostal zas ponuku aby na škole zostal...