Dokončenie strednej školy po návrate zo zahraničia

linda97
6. aug 2022

Ahojte mladá pochabá som sa vykašlala na školu, ukončila som len 1 ročník, časom odišla pracovať do zahraničia. Teraz sa vraciam na Sk aj s malým bábom (2mes) a chcela by som si školu dokončiť. Samozrejme som obvolala čo sa dalo, ale na školu kde som sa vykašlala napr. Môžem nastúpiť externe ale od prvého. Na ďalšiu zas externe nemôžem lebo prax. Tretia súkromná dá sa dokonca nastúpiť aj do 3tieho ak spravím skušky len to stojí tisíce eur. Chcela by som maturitu ale uspokojím sa aj s vyučným listom, hlavne nech to netrvá 4 roky lebo neverím mojej zotrvačnosti.. stále niečo nové vymýšľam , robím si kurzy, možno sa zas odsťahujem alebo si zas po roku poviem že veď mi to netreba 🤷🏼‍♀️ Prosím vedeli by ste poradiť nejaké možnosti? Ďakujem

xena0
6. aug 2022

Len sa rozhodnúť z toho čo ti núkajú a keď teda vieš že si ti po roku môžeš rozmyslieť tak choď tam kde máš možnosť ísť do 3. ročníka rovno

zuzuliennka1
6. aug 2022

Tak sa mi zda, z toho, co pises, ze v skutocnosti nevies, co chces. Najprv pises, ze si chces dokoncit skolu, a na konci pises, ze neveris ze vydrzis a aj tak stale cosi nove vymyslas, a mozno si na konci aj tak povies, ze ti to netreba. Tu sa neda nic radit, ty si to musis sama v hlave ujasnit, co vlastne chces.

lindous
6. aug 2022

Keď nemáš peniaze na tú súkromnú, tak nič lepšie ako 4 ročné externé štúdium ukončené maturitou asi nevymyslíš, asi prešlo už dosť času od tvojho prvého ročníka a neuznajú ti ho nikde...tie skrátené externé študijné programy s výučným listom sú pokiaľ viem len nadstavbové pre tých, ktorý už nejaké štúdium ukončili... Ale ak chceš fakt skončiť a mať niečo v rukách (o kvalite sa nevyjadrujem, čisto z praktickej stránky) choď na tú súkromnú, pokiaľ viem, tak IP v BA má školné 800€/rok, to sa mi nezdá tak strašné a keď už zaplatíš, tak ťa to snáď donúti to dorobiť a nevykašľať sa na to alebo nechoď na prvú školu, ktorá ti príde pod ruku a vyber si odbor, ktorý by ťa bavil a dal by ti niečo do života, nie len papier..

dagmarovita
6. aug 2022

@linda97 v čechách si spravis lahsie maturitu aj dialkovo, par krat tam budes musket ist, aj za kratsí čas. Skus pohladat. U nas sa jedine ze dohodnes s riaditelom, riaditelkou, neuspokoj sa s vyucnym, mozes ist na bc neskor. Drzim palce.
A nechapem preco takto to je u nas aj so zakladnou skolou aj maturitou pre dospelych.

mimi3008
6. aug 2022

@dagmarovita ale v CR by musela maturovat z cestiny....

lenkamatkova
6. aug 2022

Preeeesne môj prípad, ja som sa za z pochabosti vykašľala na strednú školu a išla za naše hranice. Tak som to veľmi oľutovala, pekne sadla do školskej lavice a maturitu dokončila (momentálne už aj VŠ)....treba zaťať zuby a ísť externe na 4 roky, inak to veľmi nevidím. Čo sa týka praxe, ja som sa dohodla v škole a nemusela som chodiť, veľmi sa mi snažili vyhovieť, veď si to platím, dávala som nie malé peniaze. Všetko sa dá....ale je pravda, že som nemala dieťa

monillia
6. aug 2022

@dagmarovita ja teda nemám problémy s čestinou (veľa krát si ani neuvedomujem či ten film čo som pozerala alebo knihu čo som čítala boli v slovenčine alebo češtine) ale maturitu z či by som nedala,gramatika...

dagmarovita
6. aug 2022

@monillia ale skus sa dohodnut na SR s riaditelom, vazne, ako pise lenkamatkova, kedze fakt asi ta cestina...v cechach sa da kupi maturita..jasne ze to je skola ale kratko nejak za rok, .ale ta čeština predsa len, no tri roky by si tu musela chodiť, ak by Ti uznali prvy rok, to zalezi na riaditelovi, popozeraj moznosti na maturitu aby si isla dalej aspon na bc, chod za riaditelmi este teraz aby si zacala v septembri.

monillia
6. aug 2022

@dagmarovita zle si označila, ja strednu skončenú mám, dokonca aj VŠ 😂

linda97
autor
7. aug 2022

@zuzuliennka1 chcem mat skoncenu skolu ale nechce sa mi to robit 4 roky 😀

xena0
7. aug 2022

Tak nemôžeš mať všetko čo chceš keď nechceš tomu nič obetovať 🙂 nejaký čas to proste stať bude a keď zvoliš súkromnú školu tak aj peniaze ziaľ, buď chceš školu a si ochotná niečo obetovať alebo ani sa do toho nepúšťaj, zadarmo ti maturitu nikto nedá

zuzuliennka1
7. aug 2022

@linda97 🤣 tak taka skola neexistuje
bud tomu obetujes cas a tie 4 roky poctivo odchodis, ukoncis a budes mat maturitu
alebo budes bez nej, ina moznost neexistuje